Muzica militară  |  Cercul militar Brăila
Prezentare | 2015 | 2016
MUZICA MILITARĂ  BRĂILEANĂ
DE-A LUNGUL TIMPULUI

  scan0002.JPG      

            Fără teama de a greşi, putem spune că muzica de fanfară a fost şi este una din principalele componente ale vietii culturale brăilene.
Prima referire la existenţa unei fanfare militare se face în 1728, când Domnul Moldovei Grigore Ghica s-a oprit la Brăila, de unde a plecat apoi la Galaţi, pe Dunăre, “....zicând din trâmbiţe şi naiuri.....”. Începând cu 1840, Brăila găzduieşte o fanfară în adevăratul sens al cuvântului, fanfara  “garnizonului”, cum o numesc documentele vremii în august 1845 ori în iunie 1848. Pentru anul 1849 în „Amintirile Colonelului Locuşteanu” se vorbeşte de existenţa în urbea dunăreană a unei muzici a Polcului nr.3.
            Muzica militară devine o permanenţă pentru viaţa militară brăilenă, începând cu 1861 vor concerta de-a lungul anilor în Gradina Mare, pentru distracţia publicului, muzicile Regimentului 1,3 şi 8 Infanterie, a Regimentului 38 Infanterie „Neagoe Basarab” şi a Regimentului 5 „Grăniceri”.
Dintre şefii de fanfară ce au activat la Brăila, făcând faimă muzicii militare, se impune a fi enumeraţi: Ioan Ungovegel, Anton Kratohvil, Iosif Ivanovici, Sergiu Paiul, Policart, Leopold Hans Khon, etc.
Marşurile, valsurile, mazurcile, polcile ori uverturile din opere celebre, interpretate în concete, generos şi gratuit oferite tuturor brăilenilor, au încântat auzul şi inimile a numeroase generaţii.P1012893.JPG 
DSC00024.JPG  

Şeful Muzicii
Lt.col. PETREA GOGU 


          Actuala muzica a garnizoanei a venit în Brăila în anul 1958. La pupitrul său dirijoral s-au perindat de-a lungul anilor colonel Alexandru Turcu, colonel Gheorghe Andrei, locotent-colonel Ioan Ghiocel. Tradiţia a rămas pe mâini bune, astăzi muzica militară, dirijată de locotent-colonel Petrea Gogu, licenţiat al Universităţii Naţionale de Muzică – Bucureşti, se dovedeşte a fi o demnă urmaşă a fanfarelor de altădată.
Concertele de promenadă susţinute în sălile de spectacol şi parcurile oraşului, cât şi repertoriul abordat: marşuri, valsuri, uverturi, prelucrări folclorice şi de muzică uşoară, etc., au atras pe deplin interesul publicului spectator, impunându-se calitatea interpretativă şi a spectacolului creat. Acest fapt a stat la baza  participării formaţiei la festivaluri internaţionale de gen  din : Polonia- Cracovia 2000, 2001, 2002 ; Italia- San Remo 2002, 2004 ; Germania- Regensburg şi Bayreuth 2003, 2005, 2007 şi Hanovra 2004; Franţa- Calais 2004, unde au reprezentat România la un înalt nivel artistic.
          Muzica militara colaborează cu trupa de majorete a Cercului Militar Brăila, cu clasa de balet a Liceului de Artă  „Hariclea Darclee” şi în prezent, cu soliştii şi dansatorii populari ai Ansamblului Artistic al Armatei- Bucureşti
 

dechidere 063.jpg 

            Brăila este oraşul muzicii, oraşul unde se desfăşoară mai multe festivaluri internaţionale de muzică dintre care amintim: Festivalul concurs de canto „Hariclea Darclee” şi cel de muzică uşoară „George Grigoriu”. Lângă acestea se adaugă Festivalul Internaţional al Muzicilor Militare, dealtfel singurul din ţară, ce duce faimă muzicii, armatei, urbei şi ţării noastre.

 [ Galerie video] [ Galerie mp3]

———————————————————————————————————————————————————

Documentar

FESTIVALUL INTERNAŢIONAL AL MUZICILOR MILITARE
ROMÂNIA - Brăila  (1996 – 2010)

                   Muzicologul Teodor T.Burada într-un studiu dedicat muzicii ostăşeşti afirma că „muzicile militare sunt podoaba oştirii”.
Afirmaţia, cu tot romantismul ei nu este deloc exagerată şi nici lipsită de conţinut. Din cele mai vechi timpuri muzica l-a însoţit pe oştean, îndeplinind o dublă funcţie: aceea de semnalizare prin care se transmiteau ordinele şi se realiza actul de conducere şi cea estetico-educativă de formare a caracterului luptătorilor, de îmbărbătare în luptă  şi de destindere în momentele de repaos.
                 Inspirat din cele două deziderate, ia fiinţă la Brăila în anul 1996, Festivalul Muzicilor Militare din Armata a 2-a, având ca protagonist pe dl.gl.dr. Eugen Bădălan, promotorul artei şi culturii brăilene. În perioada cât a fost comandant al garnizoanei Brăila s-a implicat în viaţa culturală şi în special cea muzicală, fiind unul dintre principalii organizatori ai concertelor de Crăciun şi Paşti, două activităţi culturale de referinţă la nivelul urbei noastre.
                 La primele două ediţii (1996, 1997) ale Festivalului, au participat muzici militare din Armata a 2-a, având ca invitaţi de onoare Corul şi soliştii Ansamblului Artistic al Armatei şi Muzica Reprezentativă a Ministerului Apărării .
Începând cu ediţia a III-a(1998) , Festivalul capătă o dimensiune naţională cu participare internaţională, Muzica Militară a Institutului Trupelor de Uscat din Odessa – Ucraina, concertează alături de formaţiile din România.
                 Brăila este oraşul Dunării, oraşul muzicii, denumit şi „Mica Vienă”, oraşul unde se desfăşoară mai multe concursuri şi festivaluri internaţionale, dintre care amintim: Concursul Internaţional de Canto „Hariclea Darclée” ce alternează cu Festivalul Internaţional al Muzicilor Militare, Festivalul-concurs Internaţional  de Muzică Uşoară „George Grigoriu”, etc.
                 Din anul 2000 şi până în prezent, Festivalul se impune pe plan naţional şi internaţional, desfăşurându-se o dată la doi ani, ajungând în prezent la a IX-a ediţie. Trebuie subliniat faptul că este singurul festival internaţional de gen organizat în România, având doi susţinători de bază – Garnizoana şi Primăria Municipiului Brăila.
                 Pe parcursul ediţiilor ce s-au derulat în perioada  1996 – 2010, la Festival au participat formaţii (muzici militare) de referinţă în domeniu din : Germania, Austria, Ungaria, SUA, Ucraina, Turcia, Bulgaria, Moldova, Scoţia, iar din România: Muzica Reprezentativă a Ministerului Apărării, Corul, baletul şi soliştii Ansamblului Artistic al Armatei, Muzica Regimentului 30 Gardă şi Protocol „Mihai Viteazul”, Muzica Militară a Forţelor Navale – Constanţa, Muzica Militară a Forţelor Aeriene – Braşov, Muzica Militară a Ministerului de Interne – Bucureşti, Muzici Militare ale garnizoanelor Brăila, Buzău, Focşani, Sibiu, Craiova, Cluj – Napoca, Iaşi, Mircurea Ciuc, etc.

 [ Galerie video] | [ Galerie mp3]

Muzica militară  |  Cercul militar Brăila
Prezentare | 2015 | 2016