CEREMONIE DESCHIDERE EXERCIȚIU ,,CAPABLE LOGISTICIAN 2019" |

Exercițiul se desfășoară în perioada 25 mai - 18 iunie 2019 în Poligonul de antrenament Drawsko Pomorskie din Polonia. Principalele misiuni ale geniștilor sunt: asigurarea mobilității forțelor de manevră prin construcția a 3 kilometri de drum, refacerea unor sectoare de drum critice din poligon și asigurarea sprijinului de geniu prin pregătirea pozițiilor de apărare a Diviziei 4 Mecanizate poloneze.
ACTIVITATEA DE DESCHIDERE A EXERCIȚIULUI „RESOLUTE CASTLE 19" |
Deschiderea ceremonialului a fost făcută de colonelul Cătălin Ticulescu. Invitaţi speciali au fost generalul maior Miyako Shanelly, colonelul Steven Klingman, general maior Gheorghiță Vlad, general de brigadă Gheorghe Soare, colonelul Vasile Ionescu, care au reliefat importanţa acestui exerciţiu pentru a oferi securitate și stabilitate regională, pentru promovarea păcii în Europa, având ca reper oportunitatea de a lucra cot la cot, construind astfel o prietenie puternică, sporind gradul de pregătire profesională.
În cadrul ceremonialului, în semn de apreciere pentru activitatea depusă, dl. Gl.mr. Gheorghiță Vlad a acordat Emblema de onoare a Forțelor Terestre dl. Bobby Lightner, Cpt. Raymond Curtis, Plt.adj. Costel Mocanu și Plt.adj. Cristi Cristian.
ACTIVITATEA DE DESCHIDERE A EXERCIȚIULUI „RESOLUTE CASTLE 18" |
Deschiderea ceremonialului a fost făcută de colonelul Cătălin Ticulescu. Invitaţi speciali au fost colonelul Steven Klingman, colonelul Vasile Ionescu şi locotenent colonel Abigail Cathelineaud, care au reliefat importanţa acestui exerciţiu pentru a sprijini stabilitatea regională, pentru promovarea păcii în Europa, având ca reper oportunitatea de a lucra cot la cot, construind astfel o prietenie puternică, sporind gradul de pregătire profesională.
MILITARI DIN BATALIONUL 136 GENIU “APULUM” AU PARTICIPAT LA DESCHIDEREA EXERCIŢIULUI MULTINAŢIONAL “IEL MILU 2018 BGR” ORGANIZAT LA PLOVDIV ÎN BULGARIA" |

Obiectivele exerciţiului presupun continuarea perfecţionării deprinderilor în organizarea, planificarea şi executarea misiunilor destinate sprijinului genistic pentru infrastructura logistică, în baza unui scenariu propus de naţiunea gazdă.
Rolul acestei structuri multinaţionale de integrare logistică cu sprijin de geniu, este acela de a participa la operaţii sub comandă NATO în diverse zone de conflict. IEL MILU este organizat anual, prin rotaţie, în baza Memorandumului de Înţelegere între Ministerele Apărării din Republica Bulgaria, Republica Croaţia, Georgia şi România.
CONFERINȚA DE COORDONARE A EXERCIȚIULUI „RESOLUTE CASTLE 17” |

În cadrul conferinței s-au stabilit ultimele detalii privind planificarea exercițiului, prioritățile privind execuția proiectelor, aspecte legate de dislocarea efectivelor participante și executarea misiunilor specifice.
Exercițiul „Resolute Castle 17” are ca scop creșterea nivelului de pregătire al militarilor, creșterea interoperabilității dintre structurile de geniu ale SUA şi cele românești precum și îmbunătățirea infrastructurii pentru instrucție a Centrului de Instruire pentru Luptă al Forțelor Terestre (CIL-FT) „Getica” din Cincu.
EXERCIȚIUL „SABER GUARDIAN 17”/td> |

În perioada 06 – 11 februarie 2017, reprezentantul Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos”, locotenent-colonel Gheorghe Adrian, a participat în cadrul delegației române la conferința principală de planificare a exercițiului „Saber Guardian 17”, desfășurată la Budapesta.
În continuarea conferinței de planificare, în perioada 11 – 15 februarie, se desfășoară în capitala Ungariei atelierul de lucru pentru elaborarea documentelor de planificare specifice exercițiului „Saber Guardian 17”, ce va avea loc anul acesta în trei țări: Bulgaria, România şi Ungaria.
EXERCIŢIULUI MULTINAŢIONAL „IEL–MILU ROU 16” |
După intonarea imnurilor şi ridicarea Drapelelor Naţionale ale celor patru ţări participante, Bulgaria, Georgia, Croaţia şi România, conducătorul exerciţiului, colonelul Gheorghe Soare, a luat cuvântul declarând deschis exerciţiul multinaţional „IEL – MILU ROU 16”.
De la locul de desfăşurare a ceremoniei, militarii s-au deplasat în poligonul de instrucţie „Vărsătura” şi spaţiile amenajate pentru instrucţia de comandament.
IEL-MILU ROU 16 este un exerciţiu cu o componentă de instrucţie de comandament (CPX) şi una de instrucţie a forţelor (LIVEX), planificat de Statul Major al Forţelor Terestre după un scenariu fictiv. Exerciţiul are ca scop perfecţionarea capacităţii structurii IEL – MILU (Unitatea Multifuncţională Logistică Integrată cu specific de Geniu pentru Infrastructură Logistică) în vederea planificării şi conducerii acţiunilor structurilor de geniu în sprijinul structurilor logistice, pe timpul operaţiilor în medii ostile.
GENIŞTII BRĂILENI PARTICIPĂ LA EXERCIŢIUL „MĂRĂŞEŞTI 16.5 II/ ZIMBRUL” |
ZIUA DISTINŞILOR VIZITATORI |
La eveniment au fost prezenţi locţiitorul pentru operaţii şi instrucţie al şefului Statului Major General, Gl.lt. Cristinel Cernea, reprezentanţi ai armatelor Slovaciei, Ungariei şi Ucrainei, oficialităţi ale administraţiei publice locale precum şi invitaţi din mediul militar şi civil.
DESCHIDEREA EXERCIŢIULUI "BLONDE AVALANCHE 16" |
ÎNCHEIEREA EXERCIŢIULUI „RESOLUTE CASTLE 16” |
În cadrul ceremoniei, s-au transmis mulţumiri tuturor militarilor români şi americani participanţi la exerciţiu şi felicitări pentru profesionalismul de care au dat dovadă pe întreaga perioadă de desfăşurare a activităţilor. „It has been a really great honor to work with you. I wish to thank you for considering us as partners and I am sure we are going to bring our units to a new level of professionalism through our cooperation. Finally I would like to take this opportunity to thank you again on behalf of all Romanian service members participating in this exercise.” a precizat comandantul Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos”, colonel Gheorghe Soare, în scrisoarea adresată colonelului James B. Bishop, comandantul Brigăzii 194 Geniu al Gărzii Naţionale din Tennessee.
ZIUA DISTINŞILOR VIZITATORI AI EXERCIŢIULUI ROMÂNO-AMERICAN „RESOLUTE CASTLE 16”
|
În prezenţa preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis, au avut loc activităţile prevăzute în scenariul exerciţiului în care au fost implicaţi militari din cadrul Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos”, pentru asigurarea sprijinului de geniu necesar mobilităţii forţelor participante, marcarea momentelor tactice precum şi asigurarea sprijinului de specialitate partenerului american, pentru construirea unui punct de trecere pe pod de pontoane, peste râul Olt.
MILITARII BRIGĂZII 10 GENIU ”DUNĂREA DE JOS” IMPLICAŢI ÎN DESFĂŞURAREA EXERCIŢIULUI ROMÂNO-AMERICAN ”RESOLUTE CASTLE 16” ŞI EXERCIŢIULUI MULTINAŢIONAL „SABER GUARDIAN 16” |
Geniştii brigăzii, sprijiniţi cu personal şi tehnică din cadrul structurilor de geniu aparţinând Diviziilor 2 şi 4 Infanterie, şi-au propus ca până la mijlocul lunii septembrie, unităţile care se instruiesc în cadrul CIL-FT Cincu să poată utiliza un nou culoar de mobilitate pentru forţele luptătoare, pe timpul exerciţiilor cu trupe în teren, precum şi noile clădiri construite pentru deservirea poligoanelor de instrucţie.
Principalele misiuni aflate în desfăşurare de către militarii conduşi de maiorul Hişu Mihai din poligonul CIL-FT Cincu sunt: lucrări de consolidare şi lărgire a drumurilor existente în poligon precum şi construirea unui sector de drum nou; construirea clădirilor cu diferite destinaţii precum şi lucrări de reabilitare a infrastructurii prin betonarea şanţurilor de scurgere adiacente clădirilor pentru cazarea militarilor.
*** |
Pentru desfăşurarea exerciţiului multinaţional „Saber Guardian 16”, din perioada 27 iulie – 07 august 2016, la Centrul de Instruire pentru Luptă al Forţelor Terestre – Cincu, militarii Brigăzii 10 Geniu ”Dunărea de Jos” sunt în măsură să asigure sprijin de specialitate partenerului american pentru construirea unui punct de trecere pe pod pontoane peste râul Olt, să asigure sprijinul de geniu pentru realizarea mobilităţii forţelor proprii şi contramobilităţii inamicului pe timpul exerciţiilor cu trageri de luptă şi marcarea momentelor tactice.
MILITARII GENIŞTI ÎN CADRUL COMANDAMENTULUI NATO TAAC-N |
În Camp Marmal, advisorii genişti români fac parte dintr-o echipa multinaţională de consilieri aflată sub comanda germană. Advisorii genişti români îşi execută activităţile de consiliere independent la comandamentul Corpului 209 ANA şi şcoala Afgană de Geniu, situate în Camp Shaheen (la 20 km de baza principală de dislocare). Deplasarea se face cu ajutorul elicopterelor, sau în caz de vreme nefavorabila, cu mijloace de transport blindate.
Activitatea advisorilor genişti români din echipa ANA Hibrid Adv. Team este aceea de a consilia militarii afgani, individual, asupra principalelor probleme legate de buna desfăşurare a activităţilor. Dacă ofiţerii de la Corpul 209 si AES îşi desfăşoară cea mai mare parte a activităţii (peste 80%) în birourile militarilor afgani pe care-i consiliază, Heavy Engineer equipment advisor îşi desfăşoară activitatea preponderent în poligonul de instrucţie alături de instructorii şi cursanţii instituţiei de învăţământ afgane. Activitatea de pregătire este realizată cu simţ de răspundere şi putem remarca în acest sens consilierea de către Mr. MINCIU, a locţiitorului sefului geniului/C209A privind importanţa realizării unei baze de date cu infrastructura critică din AOR- acesta fiind şi unul din produsele de geniu în domeniul C-IED, de asemenea Cpt. URSU s-a preocupat de consilierea locţiitorului Afghanistan Engineer District South (AES) în procesul de realizare a proiectului planului de învăţământ pe linie de geniu pentru anul următor iar Plt. PUIA a prezentat militarilor afgani activitatea de mentenanţă a tehnicii şi echipamentelor de geniu precum şi respectarea măsurilor de siguranţa pe timpul exploatării acesteia.
Sperăm că munca lor să fie urmată de satisfacţii şi le urăm succes în activitate şi să se întoarcă sănătoşi acasă.