2015 | 2016 | 2017 | 2018

ŞEDINŢA CONSILIULUI DE GARNIZOANĂ

            În data de 22 decembrie, la sediul comandamentului Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos”, a avut loc şedinţa Consiliului de Garnizoană, pe trimestrul IV / 2016. În prezenţa distinşilor reprezentanţi ai autorităţilor publice locale: preşedintele Consiliului Judeţean Brăila, Francisk-Iulian Chiriac, a primarului municipiului Brăila, Marian Dragomir, subprefectul judeţului Brăila, Marius Aurelian Ţiripa, precum şi a comandantului Flotilei Fluviale „Mihail Kogălniceanu”, contraamiral de flotilă Cornel Rogozan, comandantul garnizoanei Brăila, general de brigadă Gheorghe Soare, a condus activitatea la care au participat şefii/comandanţii instituţiilor publice din municipiul Brăila şi comandanţii unităţilor militare din garnizoană.
             În cadrul activităţii au fost discutate aspecte privind cooperarea instituţiilor în desfăşurarea tuturor activităţilor derulate în garnizoana Brăila, activităţile importante pe linie de garnizoană ce vor avea loc în primul trimestru al anului 2017 şi analiza activităţilor derulate în ultimul trimestru al acestui an.

[Galerie foto]     

ACŢIUNE FILANTROPICĂ ÎN PRAG DE SĂRBĂTORI

            Urmare a iniţiativei Comitetului Filantropic constituit din reprezentanţi ai unităţilor militare din garnizoana Brăila, a avut loc joi, 22 decembrie, la Capela Militară „Sfinţii Martiri Brâncoveni”, o acţiune de întrajutorare a unor familii de militari brăileni aflate într-o situaţie dificilă.
            Desfăşurată cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Părinte Arhiepiscop al Dunării de Jos, dr. Casian Crăciun, iniţiativa derulată de preotul militar Cristian Leontin, în prezenţa reprezentantului Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos”, colonel Grigore Marian, şi a comandanţilor unităţilor militare brăilene, şi-a propus să aducă un strop de bucurie în inimile celor cu care soarta nu a fost prea blândă şi să amintească tuturor că sărbătoarea Naşterii Mântuitorului Isus Hristos reprezintă un motiv de speranţă, de bucurie şi ne îndemnă să fim mai buni cu semenii noştri.

[Galerie foto]     

ZIUA VICTORIEI REVOLUŢIEI ROMÂNE ŞI A LIBERTĂŢII

            Joi, 22 decembrie, la monumentul din cazarma comandamentului Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos”, preotul militar Cristian Leontin a oficiat serviciul religios de pomenire a unuia dintre eroii Revoluţiei Române din Decembrie 1989, locotenentul-colonel post mortem Milea Dumitru, în prezenţa familiei acestuia şi a personalului unităţii militare. Cu respect şi pioşenie, în spiritul creştin-ortodox, au fost aprinse lumânări şi au fost depuse flori la monumentul închinat memoriei unuia dintre eroii oştirii, căzuţi la datorie în decembrie 1989 şi a cărui amintire o menţinem vie pentru generaţiile de astăzi şi de mâine.
            Manifestările ocazionate de Ziua Victoriei Revoluţiei Române şi a Libertăţii au continuat, ca în fiecare an, în Piaţa Independenţei din municipiu prin desfăşurarea ceremonialului militar şi religios la care au fost prezenţi: comandantul garnizoanei Brăila, general de brigadă Gheorghe Soare, comandanţii unităţilor militare din garnizoană, cadre militare, reprezentanţi ai autorităţilor publice locale, ai instituţiilor sistemului naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Brăila precum şi simpli cetăţeni. La Troiţa Revoluţiei din Decembrie 1989 au fost depuse coroane de flori în memoria celor care s-au sacrificat pentru libertate. Activitatea s-a încheiat cu defilarea gărzii de onoare constituite din militari aparţinând tuturor categoriilor de forţe existente în garnizoana Brăila.

[Galerie foto]     

CEREMONIAL DE CINSTIRE A EROILOR REVOLUŢIEI

            Miercuri, 21 decembrie, personalul Batalionului 72 Geniu „General Constantin Savu” a participat, în cazarma unităţii, le desfăşurarea ceremonialului militar dedicat cinstirii eroilor căzuți la datorie în Revoluția din Decembrie 1989.
            Cu aceasta ocazie militarii au depus coroane de flori la Monumentul Eroilor Revoluției din Decembrie 1989 și la Monumentul Eroilor din Războiul de Independenţă.
            Serviciul religios a fost oficiat de preotul militar al garnizoanei Brăila, părintele Cristian Leontin.

[Galerie foto]     

CONCERT DE COLINDE SUSȚINUT DE MUZICA MILITARĂ A GARNIZOANEI BRĂILA LA ȘCOALA ȘI GRĂDINIȚA DIN GROPENI

            În cadrul manifestărilor prilejuite de Sfintele Sărbători ale Naşterii Mântuitorului Isus Hristos şi ale Anului Nou, marţi 20 decembrie, Muzica Militară a Garnizoanei Brăila însoţiţă de comandantul Garnizoanei, General de Brigadă Soare Gheorhe, au susţinut un concert de colinde pentru copii de la grădiniţa şi şcoala din localitatea Gropeni. Cu această ocazie comandantul Garnizoanei Brăila a împărţit la o parte din copii, cadouri daruite de militarii Brigăzii 10 Geniu ,,Dunărea de Jos”.
            La final un grup de elevi ai şcolii din Gropeni, l-au colindat pe comandantul Garnizoanei Brăila, General de Brigădă Soare Gheorhe.

[Galerie foto]     

VIZITA CU PRILIEJUL SĂRBĂTORILOR DE IARNĂ LA VETERANI DE RĂZBOI

            În pragul sărbătorilor de iarnă Comandantul Garnizoanei, General de Brigadă Soare Gheorhe a vizitat trei veterani de război, Chiriţă Ion, Lefter Ion din localitatea Gropeni şi Anton Călin la Căminul de vârstnici Lacu Sărat, pentru ale ura sănătate sărbători fericite şi a le înmâna câte un cadou cu această ocazie.
             La vizita celor trei veterani domnul General de Brigadă Soare Gheorghe a fost însoţit de Muzica Militară a Garnizoanei care i-a colindat.
            Cu această ocazie la Căminul de vârstnici Lacu Sărat, pentru a le mai încălzi inimile, Muzica Militara a Garnizoanei a tinut un concert de colinde tuturor vârstnicilor cazaţi aici.

[Galerie foto]     

Ceremonia de înaintare în grad a unor ofițeri cu ocazia
Zilei Naționale a României desfășurată la Palatul Cotroceni.

PREDAREA COMENZII BATALIONULUI 72 GENIU „GENERAL CONSTANTIN SAVU”

            Comandantul Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos”, general de brigadă Gheorghe Soare, a participat marţi, 6 decembrie 2016, la ceremonia de predare a comenzii Batalionului 72 Geniu „General Constantin Savu”. Cu această ocazie s-a dat citire ordinelor de trecere în rezervă ale locotenent-colonelului Marian Beraru, plutonierului adjutant principal Taniea Cristea, plutonierului adjutant principal Mirela Pamfilie şi plutonierului adjutant principal Valentin Picioroga.
            Odată cu trecerea în rezervă a locotenent-colonelului Marian Beraru, comanda şi Drapelul de Luptă ale Batalionului 72 Geniu „General Constantin Savu” au fost preluate de locotenent-colonel Sorin Gafencu.
            La trecerea în rezervă, le urăm colegilor noştri sănătate, linişte şi succes în tot ceea ce întreprind în continuare!

[Galerie foto]     

ÎNAINTAREA ÎN GRADUL DE GENERAL DE BRIGADĂ A COMANDANTULUI GARNIZOANEI BRĂILA

            Luni, 05 decembrie 2016, în cazarma comandamentului Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos”, comandantul Componentei Operaţionale Terestre şi locţiitor al Şefului Statului Major al Forţelor Terestre, general de brigadă dr. Virgil-Ovidiu Pop, a dat citire Decretului preşedintelui României nr. 1046 din 29 noiembrie 2016, privind acordarea gradului de general de brigadă cu o stea domnului colonel Soare Dumitru Gheorghe, comandant al Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos” şi comandant al garnizoanei Brăila.
           La festivitatea organizată cu acest prilej, au participat prefectul judeţului Brăila, Mădălina Cochino, preşedintele consiliului judeţean Brăila, Francisk-Iulian Chiriac, primarul municipiului Brăila, Marian Dragomir, reprezentanţi ai instituţiilor publice brăilene, comandanţi ai unităţilor militare din garnizoană şi foşti comandanţi ai Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos”.

[Galerie foto]     

ZIUA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI SĂRBĂTORITĂ LA BRĂILA

            Ziua Națională a României sărbătorită la Brăila 1 Decembrie – Ziua Națională a României a adunat în Piața Independenței din Brăila militari din garnizoană, oficialități ale administrației publice locale și sute de cetățeni dornici să sărbătorească evenimentul.
            La ceremonialul militar au participat alături de prefectul județului Brăila, Mădălina Cochino, președintele consiliului județean, Francisk-Iulian Chiriac, primarul municipiului, Marian Dragomir, înlocuitorul comandantului garnizoanei Brăila, colonel Vasile Ionescu precum și reprezentanți ai instituțiilor publice brăilane.
           Cu acest prilej, militarii brăileni doresc să transmită tuturor românilor: LA MULȚI ANI!

[Galerie foto]     

INSTRUIREA PRIN PRACTICARE A MILITARILOR GENIŞTI

            Sfârşitul anului 2016 îi găseşte pe militarii Brăgăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos” acţionând în poligoanele, unităţile militare sau depozitele din ţară, pentru îmbunătăţirea infrastructurii existente şi construcţia de noi facilităţi.
           Militari aparţinând Batalionului 52 Geniu „Tisa” au participat, în localitatea Reghin, la amenajarea unei bazei de instrucţie. Cu utilajele din dotare, geniştii sătmăreni au lucrat la amenajarea unei platforme pentru helipad, ridicarea valului de pământ şi construirea platformei pentru poligonul de trageri cu armamentul de infanterie.
          Tot în această perioadă, militari din cadrul Batalionului 136 Geniu „Apulum” execută lucrări de amenajare a platformelor pentru clădiri modulare, în Centrul de Instruire pentru Luptă al Forţelor Terestre „Getica” din Cincu. De asemenea, geniştii din Alba Iulia, împreună cu militari din Batalionul 72 Geniu „General Constantin Savu” din Brăila, acţionează în poligonul Perii Dăii din Sibiu pentru reabilitarea şi refacerea unei căi de comunicaţii.
          Militarii Batalionului Nave Treceri Fluviale şi ai Batalionului 72 Geniu „General Constantin Savu” execută lucrări de amenajare a unor facilităţi în incinta Bazei Aeriene de la Mihail Kogălniceanu. Batalionul 3 Geniu ,,General Constantin Poenaru" participă, în luna noiembrie 2016, cu militari și tehnică de geniu pentru îmbunătățirea infrastructurii, prin pregătirea terenului în vederea amenajării a două parcări în incinta Colegiului Militar Liceal „Dimitrie Cantemir” din Breaza.

[Galerie foto]     

25 OCTOMBRIE – ZIUA ARMATEI ROMÂNIEI

            În Piața Independenței din municipiul Brăila, au avut loc manifestări prilejuite de sărbătorirea Zilei Armatei României la care au participat oficialități publice locale, militari și simpli cetățeni. După primirea raportului de către înlocuitorul comandantului garnizoanei Brăila, colonel Ionescu Vasile, a urmat oficierea ceremonialului religios, citirea mesajului ministrului apărării naționale, Mihnea Motoc, privind sărbătorirea Zilei Armatei României și mesajele oficialităților militare și civile prezente la eveniment. Cu acest prilej, înlocuitorul comandantului garnizoanei Brăila a premiat câștigătorii competițiilor sportive desfășurate în perioada 10 – 24 octombrie, sub egida “Cupa 25 Octombrie – Ziua Armatei”. În continuarea activității, garda costituită din militarii unităților brăilene, acestora alăturându-se un pluton format din cadre militare în rezervă și retragere, au prezentat onorul și Muzica Militară a garnizoanei Brăila, împreună cu colaboratorii Cercului Militar din oraș au susținut un scurt spectacol muzical – coregrafic.
            Ceremonia militară s-a încheiat cu depunerea de coroane și jerbe de flori la monumentul Sublocotenentului Erou Ecaterina Teodoroiu.
            Atât invitații cât și brăilenii prezenți la eveniment au putut vizita expoziția de tehnică și echipamente organizată în parcarea de lângă Piața Independenței.
           Tot astăzi, 25 octombrie, începând cu ora 19.00, va avea loc retragerea cu torțe pe Calea Călărașilor, de la Piața Independenței până la Catedrală, la care toți brăilenii sunt invitați să participe.
           LA MULȚI ANI ARMATEI ROMÂNIEI!

[Galerie foto]     

CONTINUAREA INIȚIATIVEI - ZIUA ARMATEI ROMÂNIEI ÎN ȘCOLI

             Vineri, 21 octombrie, la Colegiul Național „Nicolae Bălcescu”, Liceul Teoretic „Nicolae Iorga” şi Liceul Pedagogic „D. P. Perpessicius” din municipiul Brăila, a avut loc evenimentul „Ziua Armatei României în școli”, activitatea demarată cu o zi în urmă la Colegiul Național „Ana Aslan” din localitate.
             Reprezentanți ai Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos”, Batalionului 528 Cercetare „Vlad Țepeș”, Biroului Informare Recrutare din garnizoana Brăila, avându-i ca invitați pe generalul de brigadă în retragere Sandu Temistocle, președintele Asociației Naționale a Veteranilor de Război, filiala Brăila, locotenent-colonelul în rezervă Ionel Teodorescu, președintele Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, filiala Brăila, au prezentat elevilor brăileni aspecte ale vieții de militar, pagini vii de istorie trăite de veteranul de război şi de participanții la misiuni în teatrele de operații precum şi aspecte privind cariera militară.

[Galerie foto]     

ZIUA ARMATEI ROMÂNIEI ÎN ȘCOLI

            În cadrul manifestărilor prilejuite de sărbătorirea Zilei Armatei României, joi, 20 octombrie, între orele 12.00-14.00, Colegiul Național „Ana Aslan” a găzduit evenimentul „Ziua Armatei României în școli”.
           Inițiativa își propune să promoveze cariera militară în rândul tinerilor prin prezentarea ofertei educaționale, a tehnicii şi armamentului din dotare precum şi a unor aspecte din viaţa militarilor garnizoanei Brăila. Generalul de brigadă în retragere Sandu Temistocle, președintele Asociației Naționale a Veteranilor de Război, filiala Brăila, locotenent-colonelul în rezervă Ionel Teodorescu, președintele Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, filiala Brăila, reprezentantul Muzeului Brăilei "Carol I", participanți la misiuni în teatrele de operații, studenți ai instituțiilor de învățământ militar împreună cu reprezentanți ai Biroului de Informare Recrutare Brăila au prezentat elevilor colegiului aspecte despre trecutul, prezentul şi perspectivele unei vieți şi cariere de militar.

[Galerie foto]     

ÎNCEPEREA LUCRĂRILOR PENTRU REALIZAREA ANSAMBLULUI COMEMORATIV DEDICAT EROILOR NEAMULUI

            Joi, 20 octombrie, începând cu ora 10.00, în cazarma Batalionului 72 Geniu „General Constantin Savu”, situată în Brăila, Calea Călăraşilor, nr. 311, a avut loc ceremonia de inaugurare a lucrărilor pentru realizarea Ansamblului comemorativ dedicat eroilor neamului.
            Pentru aniversarea centenarului Primului Război Mondial şi a 100 de ani de la crearea statului naţional unitar român, Garnizoana Brăila în parteneriat cu Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor, Consiliul Judeţean Brăila şi Primăria Municipiului Brăila şi-au propus realizarea unui proiect multianual de înfiinţare a unui ansamblu comemorativ dedicat eroilor locali şi naţionali care au luptat pentru înfăptuirea idealurilor naţionale.
            La eveniment au participat comandantul garnizoanei Brăila, colonel Gheorghe Soare, directorul adjunct al Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor, colonel Ion Pîrvu, preşedintele consiliului judeţean Brăila, Francisk-Iulian Chiriac, viceprimarul municipiului Băila, Jantea Crican Alexandru, directorul Muzeului Brăilei „Carol I”, Ionel Cândea, reprezentanţi ai asociaţiilor veteranilor de război, cadrelor militare în rezervă şi retragere, Cultul Eroilor, filiala Brăila, personal militar, invitaţi.

[Galerie foto]     

CUPA PRESEI LA TIR

           În cadrul manifestărilor prilejuite de sărbătorirea la 25 octombrie a Zilei Armatei României, miercuri, 19 octombrie 2016, în poligonul de trageri cu armamentul de infanterie Cazasu, a avut loc Cupa Presei la Tir.
           Răspunzând invitației militarilor brăileni, jurnaliștii prezenți în poligon au făcut dovada măiestriei în mânuirea armamentului, lovind țintele atât cu pistolul mitralieră cât și cu pistolul.
           Premierea celor mai buni trăgători a fost făcută de înlocuitorul comandantului Brigăzii 10 Geniu “Dunărea de Jos”, colonel Sorin Călin. Organizată ireproșabil de către personalul Batalionului Nave Treceri Fluviale, ședința de tragere a stimulat ambiția participanților de a ocupa un loc pe podium dar și de a confirma rezultatele bune obținute la activități similare precedente.

[Galerie foto]     

O PICĂTURĂ DE SPERANŢĂ

.           Militarii Batalionului 52 Geniu "Tisa”, din Brigada 10 Geniu "Dunărea de Jos”, au organizat în perioada 18-19 octombrie 2016, o campanie de donare de sânge la Centrul de Transfuzie Sanguină din Municipiul Satu Mare.
           Dat fiind faptul că spitalele se confruntă cu un deficit permanent de sânge, ne-am hotărât ca începând din acest an, cu ocazia Zilei Armatei României, să fim alături de persoanele care au nevoie de sprijinul nostru din acest punct de vedere.
           Peste 30 de militari ai batalionului au participat la activitate în această perioadă şi alţi 19 militari, donatori activi, care periodic se prezintă la Centrul de Transfuzie Sanguină şi care au donat sânge în ultimele 60 de zile, au înţeles că împreună putem aduce cu uşurinţă "O picătură de speranţă” semenilor noştri.

[Galerie foto]     

ZIUA HOLOCAUSTULUI 2016

.           În data de 9 octombrie în garnizoana Brăila s-a comemorat Ziua Holocaustului, moment care marchează începutul deportărilor populaţiei evreieşti în Transnistria în 1941 de către autorităţile antonesciene. Memorialul victimelor Holocaustului din Romania a fost inaugurat la 8 octombrie 2010, cu ocazia comemorării Zilei Holocaustului. Realizarea Memorialului a fost iniţiată în anul 2005, ca expresie a datoriei de a recunoaşte şi de a asuma crimele comise în timpul celui de-al doilea război mondial împotriva comunităţii evreieşti şi împotriva comunităţii rome.
           Cu acest priliej pe aleea Abraham Bercovici a Cimitirului Evreiesc din Brăila a avut loc o festivitate de comemorare a acestui eveniment. La aceasta au participat Prefectul Judeţului Brăila Cochino Madalina, Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Brăila Murea Cătălin-Dan, Viceprimarul municipiului Brăila Jantea Crican Alexandru, preşedintele Comunitatii Evreiesti Ustinescu Nadia, Şeful de stat major al Brigăzii 10 Geniu “Dunarea de Jos” Col. Călin Sorin, reprezentanţi a Jandarmeriei Brăila, cadre militare din Garnizoana Brăila, şi persoane civile din comunitate evreiască.
           Cu aceasta ocazie au luat cuvântul Prefectul Judetului Braila Madalina Cochino, preşedintele Comunităţii Evreiesti Nadia Ustinescu, Oficiantul de cult al comunităţii evreilor şi s-au depus coroane de flori în memoria evreilor morţi în timpul deportărilor populaţiei evreieşti în Transnistria din 1941.

[Galerie foto]     

EXECUTAREA TABEREI DE INSTRUCŢIE LA CURSUL DE APĂ DE CĂTRE
PONTONIERII DIN BATALIONUL 72 GENIU ,,GENERAL CONSTANTIN SAVU”

           În data de 26.09.2016, aproximativ 80 de militari din cadrul Batalionului 72 Geniu ,,General Constantin Savu”, având la dispoziţie peste 35 de mijloace tehnice specifice, au început deplasarea din garnizoana Brăila către râul Siret, în zona localităţii Şendreni din judeţul Galaţi, în vederea amenajării locului de executare a taberei de instrucţie la cursul de apă, activitate care se va desfăşura în perioada 26.09. – 09.10.2016.
           În zilele următoare, militarii participanţi vor executa toate operaţiunile premergătoare realizării unui punct de trecere pe pod de pontoane, începând cu amenajarea locului de cartiruire a trupelor, a căilor şi a rampelor de acces la pod, precum şi transportul materialelor necesare.
           Scopul acestui exerciţiu de antrenament în teren este de a evalua nivelul de instruire a militarilor din subunităţile de pontonieri din cadrul batalionului.

[Galerie foto]     

EROU AL ARMEI GENIU

           EROU AL ARMEI GENIU Slt.(p.m.) Remus Brînzan, erou al armei geniu s-a născut la data de 26 iunie 1967, în localitatea Răducăneni, judeţul Iaşi. A frecventat gimnaziul în localitatea Râureni, judeţul Vâlcea, iar după absolvirea Liceului industrial nr. 3 din Rm. Vâlcea, a satisfăcut stagiul militar în Constanţa, unde a obţinut calificarea pe maşinile şi utilajele de geniu, ulterior fiind încadrat, în anul 1991 la Rm.Vâlcea, cu gradul de sergent. În anul 1996 a fost încadrat, în Detaşamentului Naţional Bosnia – Batalionul 96 Geniu „Doctor Joseph Kruzel”, în funcţia de mecanic utilaj greu, şi a participat alături de geniştii români la prima misiune în T.O.Bosnia – Herzegovina- IFOR/NATO.
          La 17 septembrie 1996, şi-a pierdut viaţa în timpul unei misiuni tip CIMIC, în coridorul Gorazde, pe o cale de comunicaţie în teren muntos, pe valea râului Crna Rijeka, între loc.Trnovo şi Delijas. Era cel mai bun specialist pe utilaje de geniu, pe toate utilajele de geniu…. Era un familist convins. Cât timp a stat în misiune, departe de casă, îşi fãcea zilele mai uşoare cu poveşti despre familie. Povestind despre cei dragi, parcă îi simţea mai aproape. Remus şi-a spus întreaga poveste a vieţii lui, seara în cort, faţă de camarazii săi, cu atâta patimă, simţind parcă o spune pentru ultima dată.
          Acolo s-a încheiat misiunea lui…
          Acolo s-au oprit toate speranţele lui… Asta a fost!
          De cele mai multe ori, suntem tentaţi să privim înapoi şi să încercăm să ne imaginăm, cum ar fi fost dacă am fi luat-o pe un alt drum în momentele de răscruce ale vieţii. Uneori credem că poate ar fi fost mai bine dacă…., alteori ne felicităm că am ales drumul potrivit.
          Sublocotenentul (p.m.) Remus Brînzan este eroul de Geniu, al nostru, care şi-a câştigat un loc de cinste în rândul Eroilor Neamului!

[Galerie foto]       

BATALIONUL 3 GENIU “GENERAL CONSTANTIN POENARU” – ÎNCĂ O MISIUNE ÎNDEPLINITĂ

           În perioada 11 iulie – 14 septembrie 2016, un detaşament din cadrul Batalionului 3 Geniu "General Constantin Poenaru", condus de plutonier major Perju Constantin, a executat o misiune de sprijin de geniu la unitatea militară din Ciorogârla. Pe timpul misiunii de instruire prin practicare s-a executat forarea unui puţ în folosul unităţii beneficiare.
           Militarii genişti şi-au îndeplinit încă o dată sarcinile încredinţate, fiind apreciaţi pentru profesionalismul lor de către eşaloanele superioare. Totodată au folosit acest prilej pentru perfecţionarea deprinderilor în executarea misiunilor specifice, în condiţii reale.

[Galerie foto]     

MOMENT DE RECULEGERE ÎN MEMORIA ÎNAINTAȘILOR GENIȘTI

           Miercuri, 21 septembrie, geniștii români participanți la exercițiul multinațional “Blonde Avalanche 16” au păstrat un moment de reculegere în memoria înaintașilor pontonieri care și-au pierdut viața în urmă cu 100 de ani, în cadrul manevrei de la Flămânda, din septembrie 1916.
           În manevra de la Flămânda, cea mai mare operațiune de forțare a unui curs de apă proiectată și executată de armata română până în acel moment, au fost angajate din cadrul trupelor de geniu un număr mare de unități: Batalionul de pontonieri, două companii de poduri ușoare, cinci companii de pionieri, patru secții de telegrafie, o secție aerostație, o secție proiectare hipo și un parc de geniu.
           În luptele sângeroase purtate, trupele de geniu au suferit însemnate pierderi, respectiv 23 morți, 79 răniți, 10 dispăruți, 77 vase fluvii, 21 bărci pescărești, peste 500 grinzi și podine distruse. Indiferent de rezultatele finale ale operației de la Flămânda, trupele de geniu și-au făcut pe deplin datoria, dovedind nu numai pricepere tehnică și abnegație în îndeplinirea misiunilor încredințate ci și adevărate fapte de eroism, care pot constitui pentru arma geniu una din cele mai frumoase pagini înscrise în istoria Primului Război Mondial.

[Galerie foto]       

CONCURS PENTATLON ETAPA PE FORŢELE TERESTRE

           În perioada 13-16 septembrie, Brigada 10 Geniu „Dunărea de Jos” a fost gazda Campionatului de pentatlon militar, etapa pe Forţele Terestre. La competiţie au participat patru loturi reprezentative din cadrul Diviziei 2 Infanterie „Getica”, Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, Brigăzii 8 LAROM „Alexandru Ioan Cuza” şi Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos”, compuse din 55 de militari (bărbaţi şi femei).
          Vineri 16 septembrie, la sediul Comandamentului Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos”, a avut loc festivitatea de premiere a participantilor la competitie, decernarea diplomelor, medaliilor şi cupelor facându-se de către comandantul Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos” colonelul Soare Gheorghe şi preşedintele comitetului de organizare, colonelul Daniel Banu.
          Peste o săptămână Brigada 10 Geniu „Dunărea de Jos” va găzdui etapa finală Campionatului de pentatlon militar organizată de Statul Major General

[Galerie foto]       

VIZITA REPREZENTANŢILOR MND-SE ŞI NFIU LA BRĂILA

           Vineri, 09 septembrie 2016, reprezentanţi ai structurilor multinaţionale ce îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul României – Multinational Division Southeast (MND-SE) şi NATO Force Integration Unit (NFIU) – au vizitat garnizoana Brăila.
           În prezenţa comenzii Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos”, la sosirea vizitatorilor, pe esplanada de pe faleza Dunării, Muzica Militară a garnizoanei Brăila a susţinut un scurt spectacol muzical. În continuarea vizitei, reprezentanţii structurilor mai sus amintite au participat la prezentarea principalelor repere istorice şi geografice ale garnizoanei Brăila precum şi la descrierea rolului, structurii şi principalelor activităţi ale Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos”.

[Galerie foto]       

TABĂRA DE INSTRUICŢIE LA CURSUL DE APĂ A CERCETAŞILOR

           În perioada 29.08-09.09.2016, în Poligonul de instrucţie Vărsătura, structuri de informaţii şi cercetare din Brigada 10 Geniu "Dunărea de Jos", Brigada 2 Infanterie "Rovine" şi Batalionul 528 Cercetare "Vlad Ţepeş" se instruiesc în comun în cadrul taberei de instrucţie la apă.
          Tabăra de instrucţie este un prilej prin care militarii au posibilitatea să-şi verifice şi să-şi perfecţioneze procedurile specifice, să realizeze o mai bună coeziune a structurii din care fac parte şi să aplice cunoştinţele teoretice însuşite. Trecerea Dunării cu mijloace improvizate, cu bărcile pneumatice sau cu tehnica din dotare, procedee de inot şi tehnici de supravetuire sunt doar câteva din temele abordate.
           Sub coordonarea structurilor de informaţii din comandamentul Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos”, cercetaşii exploatează la maxim posibilităţile oferite de teren, în vederea atingerii obiectivelor planificate a fi atinse pe timpul orelor de instrucţie.

[Galerie foto]       

MILITARII BATALIONULUI 136 GENIU ”APULUM”
 PREZENŢI LA FESTIVALUL „DILEMA VECHE 2016”

           „Batalionul XIII Gemina, prin Legiunea CXXXVI Apulum, vă apără Dilemele vechi”
           Sub acest slogan, în perioada 26-28 august 2016, geniştii albaiulieni s-au bucurat de participarea la Festivalul „Dilema Veche 2016”, organizat de Asociaţia „Oameni cu Dileme”, în Cetatea Alba Carolina.
           Marcând un gest simbolic, militarii au executat în cele 3 zile ale festivalului, deplasarea cu torţe din locaţia Principia-comandamentul Legiunii romane a XIII-a „GEMINA” către curtea interioară a cazărmii 415 (aflată în administrarea batalionului), traversând pe două coloane Piaţa Cetăţii, printre invitaţi şi publicul prezent.
          Mesajul acţiunii a fost „Continuitatea Armatei pe aceste meleaguri istorice - de la Armata Romană la Armata Română modernă”, militarii reprezentând un element decisiv la cultivarea spiritului comunitar şi afirmarea pe plan naţional şi nu numai a patrimoniului şi valorilor culturale autentice.
          Anvergura manifestărilor culturale ale festivalului presupune, de regulă, desfăşurarea spectacolelor în două locaţii, iar anul acesta, ca element de noutate atât pentru organizatori cât şi pentru unitate, în calitate de colaborator, a doua locaţie pentru spectacole a fost aleasă curtea interioară a cazărmii 415.
         Prestaţia militarilor precum şi deschiderea către comunitate şi dialog, a fost apreciată de cei prezenţi, nouă revenindu-ne sarcina de a identifica "dileme noi" pentru ediţiile viitoare.

[Galerie foto]       

CENTENARUL PRIMULUI RĂZBOI MONDIAL

           Vineri, 26 august, unităţile militare din garnizoana Brăila au organizat ceremonia de rostire solemnă a numelor eroilor căzuţi în Primul Război Mondial pentru întregirea României, la monumentul sublocotenentului erou Ecaterina Teodoroiu.
           În conformitate cu H.G. 821/2015 privind aprobarea Programului naţional al manifestărilor prilejuite de aniversarea Centenarului Primului Război Mondial şi sub înaltul patronaj al Preşedintelui României, Armata Română comemorează vineri, 26 august, eroii naţiunii care au căzut în luptă sau prizonierat pe timpul Primului Război Mondial. Cu acest prilej, pe întreg teritoriul naţional au fost organizate ceremonii militare publice la aproximativ o sută de monumente ale eroilor, unde au fost citite, în premieră, numele celor care au făcut sacrificiul suprem pentru patrie.
           După oficierea serviciului religios au fost citite numele eroilor căzuţi pentru reîntregirea ţării, de către comandantul Garnizoanei Brăila – col. Gheorghe SOARE, reprezentanţi ai instituţiilor publice locale, reprezentantul Flotilei Fluviale Brăila, reprezentanţi ai asociaţiilor Veteranilor de Război, Cultul Eroilor – filiala Brăila, Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere şi alți invitați.
           În încheierea ceremonialului, pe acordurile Imnului Eroilor au fost depuse buchete de flori şi aprinse candele de către cei prezenţi.

[Galerie foto]       

CENTENARUL PRIMULUI RĂZBOI MONDIAL LA BUZĂU

           În data de 26 august 2016, Batalionul 3 Geniu "General Constantin Poenaru” a organizat, la "Crucea eroilor neamului” din Cimitirul Eroilor Buzău, un ceremonial comemorativ în cadrul programului naţional al manifestărilor prilejuite de "Centenarul Primului Război Mondial” – rostirea solemnă a eroilor căzuţi la datorie. La activitate a participat subprefectul judeţului Buzău, Sorin Gheorghe, şi din partea garnizoanei Buzău, colonel dr. Vasile Cerbu.
          Au dat citire numelor de eroi, subprefectul judeţului Buzău, locţiitorul comandantului Batalionului 3 Geniu, locotenent-colonel Stelian Copăceanu, înlocuitorul comandantului Şcolii de Aplicaţie a Forţelor Aeriene, comandor ing. dr. Nicolae Olteanu, colonel Mihăiţă Ghizdeanu, colonel Petre Ţugmeanu, reprezentantul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău, comisar şef Marius Ivan, reprezentantul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Buzău, maior Virgil Cueru, vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale a Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere, filiala Buzău, colonel în rezervă Gheorghe Radu, vicepreşedinte al Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria”, filiala Buzău, comandor în rezervă Aurel Niţă, prim vicepreşedinte al ARPIA, filiala Buzău, Marcel Smoleanu.
          La finalul activităţii s-a intonat „Imnul Eroilor”, pe fondul căruia s-au depus flori în memoria eroilor, s-au aprins candele şi lumânări.

[Galerie foto]       

OMAGIU ADUS EROILOR CĂZUŢI ÎN PRIMUL RĂZBOI MONDIAL

           Batalionul 52 Geniu ,,TISA” a organizat vineri, 26 august 2016, la Monumentul din Cimitirul Eroilor, Bulevardul Cloşca, lângă pasajul CFR din garnizoana Satu Mare, în cadrul Programului naţional al manifestărilor prilejuite de aniversarea Centenarului Primului Război Mondial, rostirea solemnă a numelor eroilor căzuţi în Primul Război Mondial.
           Programul activităţilor a debutat la ora 10.00 cu întâmpinarea prefectului judeţului Satu Mare, domnul Radu Bud şi intonarea Imnul Naţional al României. În continuare s-a oficiat serviciul religios păstrându-se apoi un moment de reculegere în memoria eroilor căzuţi în Primul Război Mondial.
         ,,România îşi comemorează astăzi eroii naţiunii, morţi în luptă şi în prizonierat în Primul Război Mondial, între 1916 şi 1919, cu prilejul Centenarului Marelui Război.
         România Întregită are la fundament sângele eroilor români care au murit pe fronturile din Transilvania, la Dunăre, în Moldova sau în lagărele de prizonieri.
         ,,
Cel care moare pentru ţară, nepieritor îi rămâne numele”, au consfinţit înaintaşii. Să-i pomenim pe cei care au murit pentru ţară şi fie ca numele să le rămână nepieritor.”
         Din cei peste 335.000 de eroi căzuţi în Primul Război Mondial, în cadrul programului naţional, garnizoanei Satu Mare i-au fost repartizaţi spre comemorare un număr de 300 de eroi.
        Au dat citire eroilor români căzuţi în Primul Război Mondial, prefectul Judeţului Satu Mare, domnul Radu BUD, subprefectul Judeţului Satu Mare, domnul Tamaş ALFATTER, preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, domnului Csaba PATAKI, doamna Natalia Covaci – director relaţii publice a Primăriei Satu Mare, domnul Viorel Câmpian – doctor în istorie, domnul Szőcs Péter Levente – istoric, domnul Liviu Marta – arheolog, domnul Col. (rez.) Blideran Mircea, Preşedintele Asociaţiei Naţionale a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere, filiala Satu Mare, preşedintele Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor ,,Regina Maria”, filiala Satu Mare, domnul colonel (rez.) Platec Zorin, comandantul Garnizoanei Satu Mare, domnul colonel Daniel-Constantin CHIMINIŢ. La finalul activităţii s-a intonat Imnul Eroilor şi s-au depus flori şi candele în semn de preţuire pentru cei care au scris cu sângele şi sacrificiul lor istoria.

[Galerie foto]       

MILITARII BATALIONULUI 136 GENIU ”APULUM”
AU OMAGIAT EROII CĂZUȚI ÎN PRIMUL RAZBOI MONDIAL

           Azi, 26 august 2016, militarii Batalionului 136 Geniu ”Apulum” au participat la manifestările ocazionate de împlinirea a 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial, la monumentul eroilor din orașul Zlatna.
           În cadrul ceremoniei s-au rostit solemn numele a 300 de eroi care s-au jertfit pentru patrie de către ofițeri din cadrul unității, reprezentanți ai clerului, autorităților locale și elevi. Tuturor eroilor neamului căzuți în luptă sau prizonierat, recunoștință veșnică!

[Galerie foto]       

GRUPURILE 4 ŞI 5 E.O.D. LA CEAS ANIVERSAR

           Grupurile 4 şi 5 E.O.D. au fost înfiinţate la 15 august 2011 şi sunt destinate executării misiunilor de eliminare sau reducere a pericolelor generate de dispozitivele explozive şi muniţiile neexplodate.
           În cei cinci ani de la înfiinţare, Grupurile 4 şi 5 E.O.D. au pus în stare sigură, neutralizat sau distrus peste 1000 bucăţi de muniţii şi elemente de muniţii, atât pe timpul executării misiunilor de sprijin E.O.D. în poligoanele de tragere cât şi pe timpul instrucţiei de specialitate.
           Eforturile personalului grupurilor E.O.D. au fost canalizate, încă de la înfiinţare, către organizarea şi desfăşurarea întregului proces practic-aplicativ pe coordonatele profesionalismului pentru îndeplinirea în totalitate a misiunilor specifice, indispensabile în asigurarea protecţiei personalul militar şi populaţiei civilă şi pentru reducerea sau eliminarea pericolului pe care dispozitivele explozive şi muniţiile neexplodate îl reprezintă pentru viaţă, mediu, proprietate sau operaţii militare.
          Cu această ocazie le urăm La mulţi ani, activitate cât mai lungă şi fără evenimente.

[Galerie foto]       

ZIUA MARINEI ROMÂNE LA BRĂILA

           La 15 august se sărbătorește Ziua Marinei Române, fiind strâns legată de sărbătoarea religioasă a Sfintei Maria, ocrotitoarea marinarilor de pretutindeni. Și în acest an, pe esplanada Dunării din Brăila, în prezența oficialităților militare și a reprezentanților administrației publice locale, au avut loc manifestări cu această ocazie.
           Flotila Fluvială, cu sprijinul unităților militare aparținând Forțelor Terestre Române, dislocate în garnizoana Brăila, au organizat ceremonialul militar și religios urmat de exerciții demostrative și activități specific marinărești.
          Tehnica navală prezentă la manifestări, militarii și programul oferit de marinarii brăileni au fost principalele motive ale prezenței pe malul bătrânului fluviu a unui număr impresionant de brăileni.
          Cu această ocazie urăm tuturor marinarilor La mulţi ani şi bun cart înainte!

[Galerie foto]       

RESPECT VETERANILOR DE RĂZBOI

           Sâmbătă, 13 august 2016, locotenentul în retragere Orășanu Constantin, unul dintre puținii veterani de război rămași în viață, a împlinit venerabila vârstă de 102 ani.
           Cu această ocazie, comandantul Brigăzii 10 Geniu “Dunărea de Jos”, colonel Gheorghe Soare, a făcut o scurtă vizită eroului în viață din localitatea Tătaru, județul Brăila, pentru a-i transmite mesajul ministrului apărării naționale, Mihnea Ioan Motoc, de stimă, considerație și recunoștință pentru faptele de arme dovedite în cel de-al Doilea Război Mondial. De asemenea, colonelul Soare a transmis sărbătoritului salutul militarilor brăileni alături de urările de sănătate, liniște și tradiționalul La mulți ani!
           Veteranul de război Orășanu Constantin, decorat cu “Serviciul Credincios cu spade clasa a III-a”, reprezintă pentru noi toți o adevărată pagină vie de istorie ce trebuie prețuit și tratat cu respectul cuvenit tuturor celor ce au luptat pentru libertatea, independența și demnitatea acestui popor.
           Prin aceste acțiuni, militarii Brigăzii 10 Geniu “Dunărea de Jos” doresc să-și cinstească eroii și să-i asigure pe supraviețiutorii celei mai sângeroase conflagrații mondiale că nu au fost uitați și că le sunt alături.
           La mulți ani tuturor eroilor neamului!

[Galerie foto]       

COMEMORAREA A 99 DE ANI DE LA LUPTELE MARASTI, MARASESTI SI OITUZ

           În data de 07august2016 la Mausoleul Eroilor de la Mărăşeşti s-a comemorat împlinirea a 99 de ani de la luptele de la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz. Cu această ocazie autorităţile locale alături de Brigada 8 LAROM a organizat un ceremonial Militar Religios şi un spectacol ce a reamintit de luptele ce s-au dus pe aceste meleaguri în timpul Primului Război Mondial.
          La ceremonialul militar religios a participat şi Brigada 10 Geniu "Dunărea De Jos" prin depunerea de coroane în memorie eroilor căzuţi pe câmpurile de luptă.

[Galerie foto]       

FESTIVITATE DE TRECERE ÎN REZERVĂ

           Luni, 1 august 2016, în prezenţa locţiitorului comandantului Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos”, colonel Ionescu Vasile, a avut loc festivitatea de trecere în rezervă a locotenent-colonelului Cucu Florentin.
           În momentele unice, încărcate de emoţia despărţirii de colegi şi începerii unei noi etape din viaţa sa, familia şi fostul comandant al locotenent-colonelului Cucu Florentin i-au fost alături, aşa cum au făcut-o de atâtea ori când a avut nevoie. După citirea ordinului de trecere în rezervă şi amintirea principalelor etape din cariera ofiţerului, din partea comenzii unităţii au fost înmânate placheta şi o diplomă de excelenţă pentru întreaga carieră. În continuarea festivităţii, cu emoţii în glas, locotenent-colonelul în rezervă Cucu Florentin a mulţumit colegilor şi familiei pentru tot ceea ce au făcut pentru evoluţia sa în cariera militară, promiţând că va păstra legătura cu toţi camarazii şi va răspunde „prezent” ori de câte ori i se va solicita sprijinul.
           Îi urăm sănătate, linişte şi o pensie lungă.

[Galerie foto]       

VETERANUL DE RĂZBOI BRĂILEAN ION AVARAREI LA 101 ANI

           La un an de la împlinirea unui secol de viaţă a locotenentului în retragere Ion D. Avarvarei, pe data de 25 iulie 2016, comandantul garnizoanei Brăila, colonel Soare Gheorghe, a participat la sărbătorirea venerabilei vârste de 101 ani a veteranului de război.
           Însoţit de generalul de brigadă (rtr.) Sandu Temistocle, preşedintele Asociaţiei Veteranilor de Război, filiala Brăila şi doamna Coman Stanca primarul localităţii Vădeni, colonelul Soare a transmis sărbătoritului mesajul de felicitare al doamnei Otilia Sava, secretar de stat pentru relaţia cu Parlamentul şi în acelaşi timp, salutul militarilor din garnizoana Brăila.
           Cu vădită emoţie, în prezenţa copiilor, nepoţilor şi strănepoţilor, veteranul celui de-al Doilea Război Mondial a mărturisit celor prezenţi că îi aştepta la aniversarea celor 101 ani. Locotenentul în retragere Ion D. Avarvarei a reuşit să îşi amintească şi să povestească donului colonel Soare Gheorghe momente tulburătoare din experienţa de front acumulată, adevărate pagini vii de istorie a acestui neam.
           Militarii Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos” doresc prin aceste acţiuni să-şi cinstească eroii şi să-i asigure pe supravieţuitorii celei mai sângeroase conflagraţii mondiale că nu au fost uitaţi şi că le sunt alături.
           La mulţi ani tuturor eroilor neamului!

[Galerie foto]       

INSTRUIRE PRIN PRACTICARE

           În perioada 27 iunie – 15 iulie 2016, detaşamentul de geniu constituit din militari ai Batalionului Nave Treceri Fluviale, Batalionului 72 Geniu „General Constantin Savu” şi Batalionului 3 Geniu „General Constantin Poenaru” a participat la construcţia unei punţi suspendate din zona Depozitului Bascov.
         Scopul acestei activităţi a fost de perfecţionare şi menţinere a deprinderilor militarilor într-un cadru unitar, asigurând coerenţă şi cursivitate în activităţile planificate a fi executate.
        Sub coordonarea maiorului Vasile Vlad, activităţile specifice de geniu desfăşurate în teren de echipele constituite pentru executarea acestei misiuni au cuprins o gamă variată de lucrări, de la executarea panourilor de podină din material lemnos, a lucrărilor de sudură la puntea suspendată, asigurarea stabilităţii, fixării, orizontalităţii şi verticalităţii punţii suspendate până la executarea căilor de acces la puntea suspendată.
        La finalul misiunii, comandantul Depozitului Bascov a apreciat modul de implicare a militarilor din cadrul Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos” în executarea cu mare acurateţe a lucrărilor specifice, fapt ce a confirmat că misiunea s-a îndeplinit cu succes.

[Galerie foto]       

LOCURI FRUNTAȘE OBȚINUTE DE MILITARII BATALIONULUI 136 GENIU ”APULUM” LA COMPETIȚIILE APLICATIV MILITARE

        În perioada 04-08.07.2016, Batalionul 53 Geniu ”Tisa” din garnizoana Satu Mare a fost gazda desfăşurării competiţiei “SUBOFIŢERUL / SOLDATUL ANULUI”, ediția 2016, etapa pe Brigada 10 Geniu Dunărea de Jos.
        Militarii înscriși la această competiţie au parcurs probe teoretice şi practice, constând în cunoaşterea noţiunilor de pregătire militară generală, evaluarea competenţelor la limba engleză, trageri cu armamentul de infanterie, demonstrarea abilităţilor şi deprinderilor în disciplinele Geniu, Apărare C.B.R.N., Comunicații, Topografie Militară, Instrucţie Sanitară, Instrucţie de Front şi pregătire fizică.
        Batalionul 136 Geniu ”Apulum” a obtinut locul I la ambele categorii, astfel:
              La categoria „Subofiţerul anului”: - Sg. Maj. Toma Valentin;
              La categoria „Soldatul/gradatul anului”: - Caporal III Laslo Adrian Alin.
        Militarii noștri s-au calificat in etapa urmatoare, care va fi organizată de Statul Major al Forțelor Terestre în toamna acestui an.
        În cadrul festivității de premiere, comandantul Batalionului 53 Geniu , locotenent colonel Brok Ludovic, i-a felicitat pe competitori pentru rezultatele obţinute, modul de comportare şi efortul depus, urându-le mult succes în desfăşurarea competiţiei din etapele următoare.

[Galerie foto]       

TABĂRA DE INSTRUCŢIE LA MUNTE CU STRUCTURILE DE INFORMAŢII ŞI CERCETARE A BRIGĂZII 10 GENIU "DUNĂREA DE JOS"

            În perioada 29 iunie – 08 iulie2016 cercetaşii Brigăzii 10 Geniu "Dunărea de Jos" au desfăşurat in raionul Cabanei Militare Colibiţa, tabăra de instrucţie la munte prilej cu care aceştia au avut posibilitatea să-şi verifice şi să-şi perfecţioneze procedurile specifice în teren muntos împădurit .
            Sub coordonarea structurilor de informaţii din brigada cercetaşii au exploatat la maxim posibilităţile oferite de teren în vederea atingerii obiectivelor planificate a fi atinse pe timpul orelor de instrucţie atât pe timp de zi cât şi pe timp de noapte.
            Militarii au exersat tehnicile traiului în condiţii de izolare dovedind că deţin capacitatea de a supravieţui şi îndeplini misiuni în condiţiile solicitante ale mediului montan utilizând tehnica şi aparatura de cercetare specifică cercetaşilor de geniu.

[Galerie foto]       

ROZA CERCETAŞILOR FAZA PE BRIGADA 10 GENIU "DNĂREA DE JOS" EDIŢIA I 2016

.            Cercetaşii Brigăzii 10 Geniu "Dunărea de Jos" au avut posibilitatea sa-şi probeze în perioada 4-7 iulie calităţile specifice în cadrul competiţiei aplicativ-militare ROZA CERCETASILOR.
            Organizarea judicioasă şi arbitrajul imparţial asigurat de personalul structurilor de informaţii ale brigăzii precum şi spiritul competitiv-sportiv al cercetaşilor au făcut ca ediţia I a concursului să fie un real succes.
            Militarii din loturile Cp.102Cc.Ge., B.3Ge., B.52Ge., B.72Ge., B.136Ge. şi B.Nv.Trc.Flv., animaţi de dorinţa de a învinge precum şi de spiritul camaraderesc au dat dovadă de profesionalism în abordarea tuturor probelor.
           Clasamentul la sfârşitul ediţiei I a concursului a fost: Locul I – lotul Cp.102Cc.Ge., Locul II- lotul B.3Ge., Locul III- lotul B.136Ge.
           Felicităm câştigătorii şi le urăm succes în pregătire pentru a urca pe podium la competiţia Roza cercetaşilor faza pe armată.

[Galerie foto]       

MODELISTICA PASIUNE ŞI NECESITATE

            Modelistica, este o pasiune înflăcărată pentru domnul M.M.pr(rz) Precup Sorinel-Ionel, în activitate fost comandant de navă, acum la anii pensionării modelist constructor profesionist. Dea lungul timpului el a obţinut o mulţime de Brevete de inovator acordate de Institutul de cercetări pentru tehnică navală Constanţa.
           Sub îndrumare şi cu sprijinul Brigăzii 10 Geniu "Dunărea de Jos", domnul maistru militar în rezervă a inaugurat un Atelier pentru creat materiale promoţionale, unde doreşte să realizeze materiale de reprezentare pentru marea unitate.
           Îi urăm domnului maistru creaţii cât mai frumoase şi apreciate.

[Galerie foto]       

SALUT CAMARADERESC, LA TRECEREA ÎN REZERVĂ

            Miercuri 29 iunie 2016, la sediul Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos”, a avut loc un moment emoţionant, prilejuit de trecerea în rezervă a domnului colonel Roşcăneanu Radu.
           După aproape 35 de ani de activitate, în care colegul nostru a slujit cu cinste şi devotament patria, a sosit şi acest moment, în care trebuie să se despartă de uniforma militară, moment pe care şi noi colegii, cu vii emoţii l-am trăit alături de el.
           În alocuţiunea sa, locţiitorul comandantului Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos”, colonelul Ionescu Vasile i-a mulţumit colonelului Roşcăneanu Radu pentru activitatea desfăşurată şi i-a urat succes pe noul drum.
           În semn de apreciere şi recunoştinţă pentru eforturile depuse, colonelului Roşcăneanu Radu i-a fost conferită Emblema de Onoare a Forţelor Terestre, Emblema de Onoare a Forţelor Navale, iar din partea marii unităţi, a primit o diploma de excelenţă şi o plachetă cu sigla brigăzii.
           La momentul despărţirii de noi şi de frumoasa carieră de militar, domnule colonel în rezervă, primiţi salutul camaraderesc al celor care slujesc în continuare sub Drapelul de Luptă.

[Galerie foto]       

CONCERT FESITIVCU PRILEJUL SĂRBĂTORIREI A
185 DE ANI DE LA ÎNFIINŢAREA MUZICILOR MILITARE

            În cadrul manifestărilor prilejuite de sărbătorirea a 185 de ani de la înfiinţarea Muzicilor Militare din Romania, miercuri 29 mai de la ora 18.30, pe Esplanada Dunării din Municipiul Brăila a avut loc un Concert festiv susţinut de Muzica militară a garnizoanei Brăila. La spectacol au participat Comandantul Garnizoanei Brăila, Prefectul Judeţului Brăila, Preşedintele Consiliului Judeţean, Primarul Municipiului Brăila, precum şi alte oficialităţi.
           În deschidere a avut loc o ceremonie militară şi religioasă şi s-au înmânat decoraţii militare plachete aniversare şi diplome de excelenţă, cadrelor militare în activitate şi în rezervă, precum şi unor distinse oficialităţi. Spectacolul s-a încheiat cu un concert susţinut de Muzica Militară a Garnizoanei Brăila.
           In final militarii Muzicii Militare a Garnizoanei Brăila au fost recompensaţi de public cu aplauze şi felicitări.

[Galerie foto]       

INSTRUCŢIE PRIN PRACTICARE

            Începând cu luna aprilie 2016, militarii din cadrul Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos” participă la executare unor lucrări în incinta Depozitului 105 Bascov. Activitatea constă în amenajarea a două punţi pietonale suspendate din cadrul depozitului mai sus menţionat.
           Executarea cercetării la faţa locului, alegerea soluţiilor constructive, şi întocmirea proiectelor au fost realizate de un colectiv din cadrul Batalionului Nave Treceri Fluviale.
           Până acum operaţiunile de amenajare au fost realizate sub comanda maiorului Marin Daniel din cadrul Batalionului Nave Treceri Fluviale, cu militarii aparţinând Batalionului 72 Geniu şi Batalionului 3 Geniu.

[Galerie foto]       

ZIUA DRAPELULUI NAȚIONAL AL ROMÂNIEI

            Militari din garnizoana Brăila au participat duminică, 26 iunie 2016, la ceremonialul desfășurat cu ocazia sărbătoririi Zilei Drapelului Național, desfășurat în Piața Independenței din municipiu.
           Activitățile dedicate Zilei Drapelului Național au debutat vineri, 24 iunie, cu organizarea la Comandamentul Brigăzii 10 Geniu “Dunărea de Jos” a unui simpozion cu tema: “Drapelul României – istorie și tradiție”. În prezența membrilor Asociației Naționale Cultul Eroilor “Regina Maria”, filiala Brăila, au fost susținute informări de către locotenent-colonel în rezervă Constantin Giurgea și căpitan Aurelian Stegaru.
          A doua zi, sâmbătă, a avut loc ceremonia de coborâre a Drapelului Național de pe catarg și depunerea acestuia la Catedrala “Nașterea Domnului” din Brăila de către garda Drapelului constituită din militari brăileni.
         Ceremonia publică de înălțare a Drapelului Național din data de 26 iunie a cuprins două momente importante: sfințirea Drapelului Național al României în Catedrala “Nașterea Domnului” și desfășurarea ceremoniei militare prilejuite de sărbătorirea Zilei Drapelului Național. La eveniment au participat alături de prefectul județului Brăila, doamna Mădălina Cochino, comandantul garnizoanei Brăila, colonel Gheorghe Soare, reprezentanți ai autorităților publice locale, militari și simpli cetățeni, reuniți de același sentiment național.

[Galerie foto]       

BATALIONUL NAVE TRECERI FLUVIALE ÎN ACŢIUNE

            Luni, 06 iunie 2016, Batalionul Nave Treceri Fluviale a executat ambarcarea şi traversarea Fluviului Dunărea cu mijloacele din înzestrare, a forţelor şi mijloacelor Batalionului 528 Cercetare „Vlad Ţepeş”.
           Ziua desfăşurării activităţii a debutat cu o vreme capricioasă, cu reprize lungi de ploaie torenţială, care a îngreunat considerabil atât manevra navelor pe apă cât şi deplasarea tehnicii de ambarcat. La apropierea navelor de locul de acostare, s-a constatat că ploaia a deteriorat într-un timp extrem de scurt rampele de ambarcare, ceea ce făcea imposibilă utilizarea acestora. În această situaţia, s-a dovedit încă odată capabilitatea mijloacelor plutitoare ale Batalionului Nave Treceri Fluviale de a acosta şi în locuri neamenajate, dar prielnice pentru ambarcare, comandanţii navelor alegând alte locuri pentru acostare, în apropierea celor planificate anterior.
           Pe întreaga perioadă de ambarcare, transport şi debarcare, atât militarii Batalionului Nave Treceri Fluviale cât şi cei ai Batalionului 528 Cercetare „Vlad Ţepeş” au aplicat procedurile deja însuşite pe timpul perioadelor de instruire, făcând ca ordinul primit să fie îndeplinit întocmai şi la timp.

[Galerie foto]       

CEREMONIE DE PREDARE-PRIMIRE A COMENZII ŞI A DRAPELULUI DE LUPTĂ
LA BATALIONUL 136 GENIU ”APULUM ”

            Joi, 02 iunie 2016, la Alba Iulia, s-a desfășurat ceremonia de predare-primire a comenzii Batalionului 136 Geniu ”Apulum” și a Drapelului de Luptă al unității precum și ceremonia de trecere în rezervă a comandantului batalionului, colonel dr. Corneliu Dinco. Festivitatea s-a derulat în prezența comandantului Brigăzii 10 Geniu ”Dunărea de Jos” din Brăila, colonel Gheorghe Soare, a numeroși invitați de la eșaloanele superioare și de pe plan local precum și a întregului personal al unității.
            În cadrul ceremoniei de trecere în rezervă a colonelului Corneliu Dinco, s-a dat citire Ordinului ministrului apărării naționale iar comandantul brigăzii i-a mulțumit acestuia pentru devotamentul și înaltul profesionalism de care a dat dovadă în cei aproape 9 ani de exercitare a actului de comandă. De asemenea, a fost prezentat Ordinul de împuternicire la comanda unității a locțiitorului comandantului, locotenent-colonelul Cristian Păsărea.
           A urmat activitatea de predare-primire a comenzii Batalionului 136 Geniu ”Apulum”, în cadrul căreia comandantul brigăzii a predat Drapelul de luptă al unității locțiitorului comandantului. Ceremonia s-a încheiat cu prezentarea onorului fostului comandant al batalionului.
          Colonelul dr. Corneliu Dinco s-a născut la 2 iunie 1966, în localitatea Fîntînele, județul Suceava. Din anul 1987 până în anul 2007 a îndeplinit diferite funcții în cadrul Brigăzii 17 Artilerie, Depozitului 158 Muniții, absolvind totodată și cursurile Universității Naționale de Apărare ”Carol I”. În anul 2010 i s-a conferit titlul științific de ”doctor” în domeniul Științe militare și informații. Începând din luna iulie 2007 și până în prezent a îndeplinit funcția de comandant al Batalionului 136 Geniu ”Apulum”.

[Galerie foto]       

CINSTIREA MEMORIEI PRIMULUI MILITAR ROMÂN DECEDAT PE TIMPUL
UNEI MISIUNI ÎN AFARA TERITORIULUI NAŢIONAL

            Cinstirea memoriei militarilor căzuţi pentru ţară reprezintă o datorie sacră a fiecărui popor. În perioada 30-31 mai 2016, în Bosnia şi Herţegovina, a avut loc ceremonia de inaugurare a două monumente comemorative de război realizate în memoria primului militar român decedat pe timpul unei misiuni în afara teritoriului naţional, sublocotenentul (post-mortem) de arma geniu Remus Brînzan. Inaugurarea monumentelor s-a realizat în prezenţa doamnei Otilia Sava, secretar de stat pentru relaţia cu Parlamentul, informare publică şi creşterea calităţii vieţii personalului.
          Operele comemorative de război, situate în Camp Butmir, Sarajevo şi Trnovo, Coridorul Goradje, sunt menite să ne amintească de sacrificiul suprem al primului militar decedat în timpul unei misiuni a Armatei României, după Revoluţia din decembrie 1989, sublocotenentul (post-mortem) Remus Brînzan – căzut la datorie pe 17 septembrie 1996, în timpul unei misiuni de amenajări genistice la coridorul Goradje.
          La evenimentul marcat de o mare încărcătură simbolistică pentru militarii români şi în mod special pentru genişti, a căror aniversare coincide cu momentul recunoaşterii sacrificiului pentru îndeplinirea angajamentelor asumate de România, au participat de la Centrul de Instruire pentru Geniu, EOD şi Apărare CBRN „Panait Donici”, plutonierul adjutant principal Brînzan Mariana – soţia sublocotenentul (post-mortem) Remus Brînzan şi fiul acestuia Brînzan Remus-Laurenţiu, alături de colonelul Soare Gheorghe, comandantul Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos” şi militari aflaţi în misiune în teatrul de operaţii din Bosnia şi Herţegovina.

[Galerie foto]       

CEREMONIAL DE ZIUA ARMEI GENIU

          Ca în fiecare an, la 31 mai, se sărbătoreşte Ziua Armei Geniu, o armă cu un bogat istoric şi o tradiţie de peste un secol şi jumătate, primul batalion de geniu fiind înfiinţat în anul 1859.
          Militarii Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos” au sărbătorit evenimentul printr-o serie de manifestări care s-a încheiat cu ceremonialul militar şi religios desfăşurat la sediul Batalionului 72 Geniu „Matei Basarab” din Brăila. În prezenţa cadrelor militare în rezervă şi retragere din arma geniu, invitate la activitate, s-a dat citire mesajului eşalonului superior; colonelul Ionescu Vasile, locţiitorul comandantului Brigăzii 10 Geniu, a rostit o scurtă alocuţiune şi a înmânat diplome de merit militarilor care s-au evidenţiat în anul 2016. Tot cu această ocazie au fost premiate loturile unităţilor militare participante la competiţia sportivă „Cupa Geniului”.
          Ceremonialul s-a încheiat cu defilarea subunităţilor prezente şi dezvelirea plăcii omagiale dedicată Regimentului 72 Pontonieri.

[Galerie foto]       

ACTIVITĂŢI CU OCAZIA ZILEI ARMEI GENIU

          Sâmbătă, 28 mai 2016, în comuna Valea Ursului, judeţul Neamţ, la mormântul maiorului Panait Donici - comandantul primului batalion de geniu din Armata Română, a avut loc ceremonia de comemorare a ilustrului înaintaş genist. Activitatea face parte din manifestările prilejuite de sărbătorirea la 31 mai a Zilei Armei Geniu.
          La ceremonie au participat din comandamentul Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos”, locotenent-colonel Gheorghe Adrian, general de brigadă în rezervă Mihai Tofan, preşedintele filialei Brăila a Asociaţia Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere din Arma Geniu „General Constantin N. Hârjeu”, alături de militari din cadrul marii unităţi, genişti în activitate şi în rezervă, care şi-au manifestat astfel respectul şi preţuirea faţă de faptele înaintaşilor şi istoria armei geniu.

[Galerie foto]       

CUPA PRESEI LA TIR

          Joi, 26 mai 2016, jurnaliştii brăileni au participat în poligonul de trageri cu armamentul de infanterie Cazasu, la Cupa Presei la Tir. Evenimentul s-a desfăşurat în cadrul manifestărilor prilejuite de sărbătorirea la 31 mai a Zilei Armei Geniu.
         Brigada 10 Geniu „Dunărea de Jos” şi Batalionul 110 Sprijin Logistic „Mareşal Constantin Prezan” au contribuit la desfăşurarea în condiţii foarte bune a provocării adresate mass-mediei brăilene, aceea de a demonstra abilităţile de luare în obiectiv şi doborât ţintele nu numai ca ziarişti, ci şi ca luptători, în cadrul Cupei Presei la Tir. Concursul s-a desfăşurat în două etape: tragerea cu pistolul-mitralieră calibru 7,62 mm respectiv tragerea cu pistolul calibrul 7,65 mm. Departajarea ocupanţilor primelor trei locuri s-a făcut după calcularea punctelor obţinute în cele două etape distincte.
         La festivitatea de premiere a celor mai buni trăgători au participat colonelul Ionescu Vasile, locţiitorul comandantului Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos”

[Galerie foto]       

SPECTACOL PENTRU MILITARII PARTICIPANŢI LA EXERCIŢIUL „RESOLUTE CASTLE 16”

          Militarii Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos” şi militarii americani participanţi la exerciţiul „Resolute Castle 16” au asistat vineri, 20 mai 2016, la Centrul de Instruire pentru Luptă al Forţelor Terestre (CILFT) de la Cincu, la un spectacol de divertisment oferit de Grada Naţională a S.U.A. şi United Service Organizations.
         Au susţinut momente artistice cântăreţul de muzică country Jerrod Niemann, actorii Robert Patrik şi Matthew Lillard, fostul jucător de baschet NBA Sam Perkins şi luptătorul UFC, Tim Kenedy. Artiştilor americani li s-a alăturat Muzica Militară a Academiei Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu.
         Şeful Statului Major General, general Nicolae Ciucă şi Şeful Biroului Gărzilor Naţionale ale SUA, general Frank J. Grass, i-au vizitat pe militarii români şi americani din CILFT Cincu, au urmărit spectacolul şi au discutat cu militarii participanţi la exerciţiu despre modul de desfăşurare al activităţilor de instruire.

[Galerie foto]       

PARTICIPAREA BRIGĂZII 10 GENIU “DUNĂREA DE JOS” LA EXPOZIŢIA
“BLACK SEA DEFENSE AND AEROSPACE – BSDA 2016”

          În perioada 18 – 20 mai 2016, în cadrul Complexului Romaero S.A. Bucureşti, a avut loc expoziţia internaţională dedicată apărării, securităţii naţionale, securităţii private, securităţii virtuale şi aeronauticii – BSDA 2016. Brigada 10 Geniu „Dunărea de Jos” a participat la eveniment în calitate de expozant alături de cele peste 100 de instituţii şi firme din România şi de peste hotare.
          Standul amenajat a permis expunerea de machete ale tehnicii navale fluviale realizate prin efortul maistrului militar principal (rz.) Precup Sorin. Prin calitatea şi acurateţea creaţiilor, atenţia la detalii şi ineditul său, standul a atras numeroşi vizitatori.

[Galerie foto]       


MILITARII BATALIONULUI 72 GENIU ” MATEI BASARAB” ASIGURÂND TRECEREA MIJLOCELOR BLINDATE DIN BATALIONUL 528 CERCETARE „VLAD ŢEPES” ÎN CADRUL TABEREI DE INSTRUCŢIE LA APĂ

          În data de 11.05.2016, în cadrul activităţilor de instrucţie desfăşurate pe durata taberei de instrucţie la cursul de apă din poligonul de instrucţie treceri VĂRSĂTURA, militarii Companiei 1 Pontonieri din Batalionul 72 Geniu ,,Matei Basarab” au executat un punct de trecere pe portiţe din 9 pontoane duble MLC 80.
          Punctul de trecere pe portiţe a fost deservit pentru asigurarea trecerii peste fluviul DUNĂREA a mijloacelor blindate aparţinând Batalionului 528 Cercetare ,,Vlad Ţepeş”.
          Astfel, militarii celor două unităţi au avut prilejul de a se instrui într-un cadru unitar, asigurând coerenţă şi cursivitate activităţilor de instrucţie planificate.
         Activitatea desfăşurată a marcat trecerea unui curs de apă pentru introducerea în luptă a forţelor luptătoare pe timpul pregătirii operaţiei de apărare, corespunzător scenariului unic elaborat la nivelul forţelor terestre pentru anul de instrucţie 2016, realizându-se o conectare la scenariul exerciţiului multinaţional PLATINUM EAGLE 16.

[Galerie foto]       

SĂRBĂTORIREA ZILEI INDEPENDENTEI DE STAT A ROMÂNIEI, ZILEI VICTORIEI COALIȚIEI NAȚIUNILOR UNITE ÎN CEL DE AL DOILEA RĂZBOI MONDIAL ȘI ZILELE UNIUNII EUROPENE 2016 ÎN GARNIZOANA BRĂILA

          În data de 09 Mai 2016, începând cu ora 17.00, a avut loc la Cimitirul Eroilor din municipiul Brăila festivitatea organizată cu ocazia sărbătoririi Zilei Independenţei de Stat a României, Zilei Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial şi Zilei Uniunii Europene.
          Manifestările prilejuite cu această ocazie au fost realizate printr-un ceremonial militar-religios desfăşurat în Cimitirul Eroilor Români la care au fost prezenţi: comandantul garnizoanei Brăila, colonel Soare Gheorghe, comandanţii unităţilor militare din garnizoană, cadre militare, reprezentanţi ai autorităţilor publice locale şi cetăţeni ai urbei. Activitatea a debutat cu păstrarea unui moment de reculegere în memoria militarilor români căzuţi la datorie în teatrul de operaţii din Afganistan, sâmbătă, 07 mai. Au luat cuvântul prefectul judeţului Brăila doamna Mădălina Cochino, comandantul garnizoanei Brăila domnul colonel Gheorghe Soare şi preşedintele Asociaţiei Veteranilor de Război, filiala Brăila domnul general de brigada (rtr) Sandu Temistocle, subliniind importanţa şi semnificaţia zilei de 9 Mai. La Osuarul Central din Cimitirul Eroilor au fost depuse coroane şi jerbe de flori în memoria celor ce s-au sacrificat pentru libertate, în acordurile Muzicii Militare a garnizoanei. Activitatea s-a încheiat cu defilarea gărzii de onoare constituite din militari aparţinând tuturor categoriilor de forţe existente în garnizoană.

[Galerie foto]       

MILITARII BATALIONULUI 52 GENIU CU OCAZIA OMAGIULUI ADUSELOR CĂZUȚI PE CÂMPURILE DE LUPTĂ PENTRU ÎNFĂPTUIREA IDEALURILOR POPORULUI ROMÂN

          Militarii Batalionului 52 Geniu ,,TISA”/ Brigada 10 Geniu ,,DUNĂREA DE JOS” au participat luni 9 mai, la ceremoniile militare de depuneri de coroane, jerbe şi buchete de flori cu ocazia Zilei Independenţei, Zilei Uniunii Europene, Zilei Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de Al Doilea Război Mondial, activităţi desfăşurate la Cimitirul Eroilor şi la Monumentul Ostaşului Român din localitatea Satu Mare.
          La activităţi au participat veterani de război, un sobor de preoţi, reprezentanţi ai autorităţilor publice şi locale, copii de la şcolile din municipiu şi un număr considerabil de sătmăreni dornici să aducă un omagiu eroilor căzuţi pe câmpurile de luptă.

[Galerie foto]       

,,ZIUA VETERANILOR” ÎN GARNIZOANA SATU MARE

          Vineri, 29 aprilie 2016, la Muzeul de Istorie din Satu Mare, s-a desfăşurat festivitatea de omagiere a veteranilor de război, organizată de Asociaţia Naţională a Veteranilor de Război filiala Satu Mare. La activitate au participat şi militari cadrul Batalionului 52 Geniu ,,TISA” sub comanda locotenentului colonel Ludovic-Ştefan BROK.
          Persoanele care au luat cuvântul au evidenţiat participarea veteranilor de război din cadrul Asociaţia Naţională a Veteranilor de Război, filiala Satu Mare, la desfăşurarea celui de-al doilea război mondial, situaţia actuală a veteranilor de război precum şi obiectivele viitoare ale Asociaţiei. Prin prezenţa geniştilor sătmăreni la eveniment, militarii doresc să-i asigure pe cei ce au luptat pentru independenţa şi suveranitatea acestui popor că nu i-au uitat şi că faptele lor de arme rămân veşnic în memoria şi conştiinţa noastră.

[Galerie foto]       

SĂRBĂTORILE PASCALE, UN MOTIV ÎN PLUS SĂ FIM MAI BUNI

          Urmare a iniţiativei Comitetului Filantropic constituit din reprezentanţi ai unităţilor militare din municipiul Brăila, în prezenţa comandantului garnizoanei Brăila, colonel Gheorghe Soare, s-a desfăşurat joi, 28 aprilie 2016, la Capela Militară „Sfinţii Martiri Brâncoveni”, o acţiune de întrajutorare a unor familii de militari brăileni aflate într-o situaţie dificilă.
          Comitetul Filantropic a fost înfiinţat în urma desfăşurării şedinţei consiliului de garnizoană pe trimestrul I / 2016, la propunerea preotului militar Cristian Leontin. Organizaţia îşi propune ca în perioada de pregătire a sărbătorii Învierii Domnului, să aducă în sufletele celor aflaţi la necaz un strop de speranţă şi acţiunile întreprinse să constituie un exemplu de urmat pentru fiecare dintre noi.
          Familiile greu încercate ale militarilor au primit cu această ocazie pachete constând în alimente de bază şi produse tradiţionale de Paști.

[Galerie foto]       


"ȘCOALA ALTFEL" LA BRIGADA 10 GENIU

          Vineri, 22 aprilie 2016, începând cu ora 12.00, Brigada 10 Geniu „Dunărea de jos” a invitat în incinta poligonului de trageri cu armamentul de infanterie Cazasu grupuri de copii aparţinând instituţiilor de învăţământ din municipiul Brăila, în scopul prezentării activităţilor practice specifice unităţii militare.
          Evenimentul se înscrie în iniţiativa Ministerului Educaţiei Naţionale „Să ştii mai multe, să fii mai bun”, o continuare a programului naţional „Şcoala altfel”, derulată în perioada 18-22 aprilie a.c., la care Ministerul Apărării Naţionale participă având ca obiective consolidarea parteneriatului interinstituţional, promovarea imaginii Armatei României şi a carierei militare.
Programul activităţii a cuprins:
        - vizitarea sălii de tradiţii a Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos”,
        - prezentarea unei şedinţe demonstrative de tragere cu armamentul de infanterie,
        - desfăşurarea unui exerciţiu de descoperire a explozivilor cu ajutorul câinilor şi neutralizarea elementelor descoperite,
        - exerciţii demonstrative de lupă corp la corp
        - prezentarea tehnicii, armamentului şi echipamentelor din dotarea Brigăzii 10 Geniu ,,Dunărea de Jos”.
           Activităţile desfăşurate în această perioadă în toate unităţile militare din garnizoana Brăila preced sărbătorirea la 23 aprilie a Zilei Forţelor Terestre.
           La activitate au participat peste 150 de elevi însoţiţi de cadre didactice din Liceul de Arte „H. Darclee”, Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu”, Liceul Teoretic „Nicolae Iorga”, Şcoala Gimnazială „Mihail Sadoveanu”.

[Galerie foto]       

,,ŞCOALA ALTFEL” ÎN BATALIONUL 52 GENIU ,,TISA”

          În data de 22 aprilie 2016, între orele 11.00-13.00, la sediul Batalionului 52 Geniu „Tisa” din Satu Mare, a avut loc evenimentul „Ziua porţilor deschise” cu ocazia derulării programului educaţional ,,Şcoala Altfel”.
         Cu acest prilej aproximativ 150 de elevi de la şcolile din municipiul Satu Mare au trecut pragul instituţiei având ocazia să se bucure de prezentarea armamentului de infanterie, a aparaturii de cercetare-observare, prezentarea echipamentelor de geniu, a filmelor de specialitate specifice activităţilor executate de către militarii Batalionul 52 Geniu ,,Tisa” de la înfiinţare şi până în prezent.

[Galerie foto]       

ÎNTÂMPINAREA ZILEI FORŢELOR TERESTRE LA
BATALIONUL 3 GENIU „GENERAL CONSTANTIN POENARU”

          Joi, 14 aprilie 2016, Batalionul 3 Geniu „General Constantin Poenaru” a participat cu un lot sportiv format din 15 militari, la competiţia sportivă de masă „RUN FOREST”, constând în alergare prin pădure cu parcurgerea unor obstacole, organizată la nivelul garnizoanei Buzău de comandamentul Diviziei 2 Infanterie „Getica”.
         Geniştii buzoieni au demonstrat încă odată performanţa la care se poate ajunge dacă dovedeşti seriozitate în pregătire şi perseverenţă ocupând locul III în clasamentul general.
         În perioada 19-21 aprilie a.c., la sediul Batalionului 3 Geniu „General Constantin Poenaru” au avut loc vizite ale elevilor buzoieni, în cadrul evenimentului ,,Şcoala altfel”. Elevii, însoţiţi de cadre didactice, au avut ocazia să ia contact cu parte din armamentul şi echipamentele aflate în dotarea unităţii.
         Toate aceste activităţi se înscriu în suita de manifestări prilejuite de sărbătorirea la 23 aprilie a Zilei Forţelor Terestre.

[Galerie foto]       

"ARMATA - O ŞCOALĂ ALTFEL" - BATALIONUL NAVE TRECERI FLUVIALE

          În perioada 19-21.04.2016, Batalionul Nave Treceri Fluviale s-a alăturat proiectului iniţiat de Ministerul Apărării Naţionale în cooperare cu Ministerul Educaţiei Naţionale, "Armata - O şcoală altfel".
         Cu această ocazie mai mulţi elevi ai unor şcoli şi copii din grădiniţe din judeţul Brăila, au fost vizitatori la sediul batalionului.
         Elevii au participat la activitate în număr mare şi şi-au arătat entuziasmul, interesul şi mai ales bucuria de a surprinde momente din viaţa militarilor.
         Pe rând, aceştia au fost îndrumaţi către locurile special amenajate având oportunitatea să cunoască părţile componente ale unui pistol sau a unui pistol mitralieră şi modul de funcţionare a acestuia, apoi să ia arma în mână şi linia de ochire la un atelier de constanţa ochirii. Ulterior, de la spaţiul îngust din sala motoarelor, au putut să urce pe puntea superioară a unui nave militare să intre în rolul comandantului de navă la timona acesteia.
         În urma participării la o zi din viaţa de militar, am surprins feţe luminoase şi zâmbete largi, iar faptul că permanent se exclama „vreau şi eu sa fiu militar”, ne-a dus cu gândul că Batalionul Nave Treceri Fluviale poate declara „Misiune îndeplinită” în urma participării la programul „Armata – O şcoală altfel”.

[Galerie foto]       

,,ARMATA – O SCOALĂ ALTFEL” LA BATALIONUL 72 GENIU „MATEI BASARAB”

          În perioada 18 - 22 aprilie 2016, la sediul Batalionului 72 Geniu „Matei Basarab” se desfăşoară activităţi specifice proiectului "Armata - O şcoală altfel", acţiune organizată de Ministerul Apărării Naţionale în cooperare cu Ministerul Educaţiei Naţionale, în cadrul programului naţional ,,Să ştii mai multe, să fii mai bun”.
          La această activitate a fost înregistrată o participare record dacă luăm în considerare activitatea desfăşurată în anii anteriori. Astfel, un număr de peste 500 elevi, părinţi şi cadre didactice din mai multe instituţii de învăţământ ale municipiul Brăila, au avut posibilitatea să afle detalii interesante despre tehnica militară din dotare, despre armamentul folosit de militari, precum şi să vizioneze un material cu aspecte din istoria şi din activitatea curentă a unităţii. Elevilor le-au fost prezentate exerciţii demonstrative şi au avut posibilitatea să desfăşoare activităţi interactive deosebit de atractive.
          Participanţii au apreciat în mod deosebit modul de organizare a evenimentului, au înţeles care este scopul armatei în timp de pace şi război, s-au familiarizat cu misiunile specifice trupelor de pontonieri, mulţi dintre aceştia considerând profesia militară o posibilă opţiune de urmat în viitor.
          Având în vedere că activitatea face parte din programul activităţilor dedicate sărbătoririi Zilei Forţelor Terestre, participanţii au transmis militarilor din această categorie de forţe şi nu numai, multă sănătate, îndeplinirea tuturor dorinţelor şi îndemnul de a apăra în continuare poporul român aşa cum au făcut-o de-a lungul istoriei.

[Galerie foto]       

„ARMATA - O ŞCOALĂ ALTFEL” ÎN POLIGONUL DE GARNIZOANĂ

          Miercuri, 20 aprilie 2016, începând cu ora 10.00, elevii şcolilor gimnaziale din municipiul Alba Iulia dar şi cei ai Colegiului Naţional Militar ”Mihai Viteazul” au sosit, în poligonul de garnizoană ”Miceşti”,aflat în administrarea Batalionului 136 Geniu ”Apulum”, care şi-a deschis larg porţile pentru cea de a patra ediţie a evenimentului „Armata - O şcoală altfel”. Activitatea a fost organizată în colaborare cu Centrul Militar Judeţean Alba şi Asociaţia ”Eftimie Croitoru” ai cărei membri sunt angajaţii unităţii.
          Evenimentul a debutat cu mesajul de bun venit adresat de către şeful de stat major al unităţii, locotenent colonel Vlăsceanu Antonel, urmat de o scurtă evocare a importanţei geniştilor albaiulieni de-a lungul timpului din punct de vedere militar dar şi social.
          Vizitatorii au aflat despre faptul că Batalionul 136 Geniu „Apulum” din municipiul Alba Iulia este continuatorul tradiţiilor de luptă ale Batalionului 2 Pontonieri-râuri Alba Iulia, înfiinţat în anul 1937 şi că a participat de-a lungul deceniilor de existenţă la misiuni de construcţie a podurilor de diferite tipuri, lucrări de baraje şi îndiguiri, limitarea efectelor provocate de inundaţii, restaurarea monumentelor reprezentative pentru arma geniu construite pe drumul Transfăgărăşan precum “Poarta Întâlnirii” şi „Poarta Geniştilor”, participarea la exerciţii multinaţionale etc.
           Reprezentanţii Biroului Informare Recrutare din cadrul Centrului Militar Judeţean Alba, au prezentat oferta educaţională a instituţiilor militare de învăţământ şi i-au consiliat pe tinerii dornici să urmeze cariera militară.
Activităţile principale prevăzute în programul de anul acesta au constat în executarea a două şedinţe demonstrative de distrugeri în pământ cu material exploziv şi a unei şedinţe de tragere cu armament de infanterie. La încheierea celor două şedinţe, elevii au fost invitaţi să observe efectul în teren şi asupra ţintelor. De asemenea, în poligon a fost amenajat un atelier de luare a liniei de ochire şi un stand de prezentare a armamentului de infanterie şi materialelor de geniu din dotarea unităţii.
           La final, elevii au fost ”recompensaţi” cu o gustare dulce şi mici suveniruri cu însemnele unităţii care să îi îndemne să ne calce pragul şi în anul următor.
           Vă aşteptăm într-un număr cât mai mare!

[Galerie foto]       

„UN EROU, O FLOARE”

          Militari aparţinând Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos” împreună cu reprezentanţi ai Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria” - filiala Brăila şi elevi ai instituţiilor de învăţământ brăilene s-au alăturat demersului iniţiat de Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor, de cinstire a memoriei Neamului şi de marcare a Centenarului primei conflagraţii mondiale, prin organizarea la nivelul municipiului Brăila, începând cu 18 aprilie 2016, a unor activităţi de îngrijire a monumentelor comemorative din incinta Cimitirului Eroilor „Sfântul Constantin”, Monumentului Sublocotenentului Erou Ecaterina Teodoroiu şi Statuii Caporalului Muşat.
        Comemorarea şi păstrarea memoriei eroilor căzuţi pentru ţară reprezintă o datorie sacră a fiecărui stat şi cetăţean, iar anul acesta, se împlinesc 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial, prilej de organizare şi desfăşurare a unor activităţi în semn de recunoştinţă pentru eroii care au murit luptând pentru libertate, credinţă, întregirea neamului şi care au pus, prin jertfa lor, patria mai presus decât propria existenţă.
        În acest sens, premergător celebrării Zilei Eroilor – sărbătoare naţională a poporului român – se derulează activităţi în cadrul proiectului „UN EROU, O FLOARE” la obiectivele comemorative de război, concomitent cu programul Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice – intitulat „Să ştii mai multe, să fii mai bun!”, respectiv perioada 18 – 22 aprilie 2016.

[Galerie foto]       

EXERCIŢIU DEMONSTRATIV LA BATALIONUL NAVE TRECERI FLUVIALE

          În data de 12 aprilie 2016, la Batalionul Nave Treceri Fluviale din Brăila, s-a desfăşurat un exerciţiu demonstrativ metodic cu tema: „Organizarea şi desfăşurarea activităţii de asigurare a vitalităţii navei”.
          Scenariul exerciţiului a constat în stingerea unui incendiu apărut la bordul navei şi acţiunea echipei de intervenţie în cazul producerii unei găuri de apă. Comandantul navei a stabilit cu repeziciune modalităţile de evacuare a personalului şi materialelor şi a cercetat compartimentele pentru eventualele focare nestinse.
         Pe parcursul desfăşurării activităţii, militarii angrenaţi în exerciţiu au demonstrat profesionalism, acţionând cu rapiditate şi precizie la evacuarea apei cu ajutorul instalaţiei de drenaj dintr-un compartiment inundat, la identificarea şi astuparea unei găuri fictive de apă, precum şi la stingerea unui incendiu controlat. Având în vedere specificul unităţii, cunoaşterea modalităţilor de asigurare a vitalităţii navelor reprezintă o prioritate în instruirea de zi cu zi a echipajelor navei.
         Exerciţiu şi-a atins scopul, echipajul navei demonstrând cunoaşterea modului de acţiune şi o foarte bună organizare a luptei pentru menţinerea vitalităţii navei. Militari

[Galerie foto]       

MILITARI GENIŞTI LA EXERCIŢIUL „SCORPIONS FURY”

          Militari aparţinând Batalionului 136 Geniu „Apulum” din Alba Iulia, care fac parte din structura IEL MILU (Unitate Multinaţională Logistică Integrată cu Specific de Geniu), participă în perioada 06-20 aprilie 2016 la exerciţiul „Scorpions Fury 16.1”. Detaşamentul constituit din militari genişti este completat cu personal şi tehnică aparţinând Batalionului 52 Geniu “Tisa”, Batalionului 72 Geniu “Matei Basarab” şi Batalionului 3 Geniu “General Constantin Poenaru”. Misiunea de bază o reprezintă asigurarea sprijinului de geniu al Batalionului 20 Infanterie din cadrul Brigăzii 2 Infanterie „Rovine”, pe timpul pregătirii şi ducerii ofensivei. Astfel, geniştii vor amenaja baza de plecare la ofensivă şi vor asigura mobilitatea forţelor luptătoare, conform scenariului propus.

[Galerie foto]       

“PLUTONUL DE INFANTERIE ÎN APĂRARE” LA BATALIONUL NAVE TRECERI FLUVIALE

          În data de 24 martie 2016, militarii genişti aparţinând Batalionului Nave Treceri Fluviale au desfăşurat un exerciţiu de antrenament în teren, cu tema „Plutonul de infanterie în apărare”.
         Acest tip de exerciţiu a fost planificat şi executat pentru ca fiecare militar, indiferent de arma şi specialitatea din care face parte, să fie în măsură să lupte, atunci când situaţia o va impune, ca infanterist sau să poată să se integreze într-o subunitate de infanterie.
         Cu toate că specificul subunităţilor participante este de a-şi desfăşura activitatea îmbarcate pe nave sau în apropierea cursurilor de apă, exerciţiul a oferit posibilitatea comandanţilor de subunităţi să testeze şi să instruiască militarii atât pentru executarea unui marş pe distanţa de 10 Km. dar şi a modului de acţiune pentru respingerea unui adversar.
         Implicarea şi dorinţa de perfecţionare a militarilor a determinat ca la finalul exerciţiului, să se considere că acest tip de exerciţii, care ies din cotidianul formelor de pregătire specifice subunităţilor din care fac parte, sunt necesare în pregătirea fiecăruia dintre militari şi în programul de instrucţie al fiecărei subunităţi.

[Galerie foto]       

ACTIVITĂŢI DE PLANTARE POMI ÎN CAZĂRMI ŞI POLIGOANE BATALIONUL 3 GENIU

          În acest an, pe data de 19 martie, pentru al optulea an consecutiv, în ţară s-au desfăşurat activităţi dedicate evenimentului „Ora Pământului”. Pe lângă activitatea binecunoscută de stingere a luminilor timp de o oră în intervalul 20.30-21.30, s-au desfăşurat şi o serie de manifestări cu scopul de a atrage atenţia asupra respectării şi protejării mediului înconjurător.
         În acest sens, militarii Batalionului 3 Geniu “General Constantin Poenaru” au desfăşurat în data de 25 martie 2016 o activitate pe bază de voluntariat, de plantare pomi în incinta cazărmii de dislocare.
         Aceasta se doreşte a fi un exemplu de urmat pentru cetăţenii preocupaţi de reducerea poluării şi conservarea mediului înconjurător. „Respectarea şi protejarea mediului înconjurător trebuie să devină valori asumate de fiecare dintre noi”, a declarat Comandantul Batalionului 3 Geniu, organizatorul acestei activităţi.

[Galerie foto]       

BATALIONUL 136 GENIU “APULUM” SE IMPLICĂ ÎN CAMPANIA DEDICATĂ OREI PĂMÂNTULUI

          “Ora Pământului” este cea mai mare manifestare voluntară de mediu, iar în 2016, sub deviza ”Dăruieşte naturii din energia ta”, evenimentul îşi propune să atragă atenţia asupra schimbărilor climatice ca urmare a acţiunii omului. În România, un număr de peste 50 de oraşe, printre care şi Alba Iulia, au participat la evenimentul global ”Ora pământului” (Earth Hour), prin evenimente dedicate.
         În perioada 21-25 martie 2016, militarii Batalionului 136 Geniu “Apulum” desfăşoară activităţi pe bază de voluntariat de plantare pomi în incintele cazărmilor de dislocare, acţiune care se doreşte a fi un exemplu de urmat pentru cetăţenii preocupaţi de poluare şi conservarea mediului înconjurător.

[Galerie foto]       

CALIFICAT ÎN OPENUL INTERNAŢIONAL AL ROMÂNIEI LA ŞAH

           Duminică, 6 martie, în incinta hotelului Transilvania din Alba Iulia, a avut loc unul dintre cele mai importante evenimente şahiste din anul în curs – Openul Judeţului Alba la şah rapid. Miza constând în calificarea la Openul Internaţional al României la şah, a atras la start un număr de 86 de participanţi printre care s-a numărat şi maiorul Ovidiu Lupu, militar în cadrul Batalionului 136 Geniu „Apulum”.
           În urma unei lupte aprige pentru calificare, militarul albaiulian a ocupat unul din cele trei locuri pe podiumul concursului, poziţie care îi permite participarea la competiţia de nivel internaţional ce va avea loc la Alba Iulia începând cu 16 martie a.c..
           Îi urăm succes colegului nostru şi îl aşteptăm cu marele trofeu.

VETERANUL DE RĂZBOI BRĂILEAN ION AVRIGEANU LA 101 ANI

           La un an de la împlinirea unui secol de viaţă a sublocotenentului în retragere Ion Grigore Avrigeanu, pe data de 21 februarie 2016, comandantul garnizoanei Brăila, colonel Soare Gheorghe, a participat la sărbătorirea venerabilei vârste de 101 ani a veteranului de război.
           Însoţit de generalul de brigadă (rtr.) Sandu Temistocle, preşedintele Asociaţiei Veteranilor de Război, filiala Brăila, colonelul Soare a transmis sărbătoritului mesajul de felicitare al doamnei Otilia Sava, secretar de stat pentru relaţia cu Parlamentul şi în acelaşi timp, salutul militarilor din garnizoana Brăila.
           Cu vădită emoţie, în prezenţa copiilor, nepoţilor şi strănepoţilor, veteranul celui de-al Doilea Război Mondial a mărturisit celor prezenţi că îi aştepta la aniversarea celor 101 ani. Sublocotenentul în retragere Ion Grigore Avrigeanu a participat pe front în cadrul Regimentului 8 Dorobanţi, unde a îndeplinit funcţia de sanitar, fiind luat prizonier din noiembrie 1942 până în august 1944.
           La mulţi ani tuturor eroilor neamului! 

[Galerie foto]       

 ACTIVITĂŢI SPORTIVE DEDICATE ZILEI CONSILIULUI INTERNAŢIONAL AL SPORTULUI MILITAR – C.I.S.M.
ORGANIZATE DE BATALIONUL 136 GENIU ”APULUM”

           În data de 18 februarie, începând cu orele 13.30, s-a dat startul campionatului militar de cros organizat de Batalionul 136 Geniu „Apulum” având drept traseu şanţurile cetăţii Alba Carolina, activitate dedicată aniversării Zilei Consiliului Internaţional al Sportului Militar.
           Fondat în anul 1948 în Nice (Franţa) – C.I.S.M. are ca obiective principale promovarea sportului, a activităţilor de educaţie fizică în armatele lumii şi a păcii pe întregul mapamond.
           Pană în prezent, în 83 de țări s-a aniversat cel puțin o dată Ziua Consiliului International al Sportului Militar, permițând o mai bună cooperare și relaționare între organizaţiile militare si civile. Armata României s-a alăturat organizaţiei în anul 1992 şi a fost de cinci ori gazda unui Campionat Mondial Militar:
                      în anul 1994 - Campionatul Mondial Militar de Judo;
                      în anul 1998 - Campionatul Mondial Militar de Handbal;
                      în anul 2002 - Campionatul Mondial Militar de Volei;
                      în anul 2005 - Campionatul Mondial Militar de Schi;
                      în anul 2006 - Campionatul Mondial Militar de Scrimă.
           La fel ca și anul trecut, competiția organizată de geniștii albaiulieni a constat în alergare pe distanţa de 3000 m la care a participat întregul efectiv de cadre militare și gradați profesioniști din unitate. Primii trei clasați au fost: locul 1- plutonier Vintilă Marius; locul 2 - maior Popa Adrian și locul 3 - plutonier major Chicinaș Vasile. Echipa de comandă a unității a înmânat diplome câștigătorilor și i-a felicitat pe toți participanţii.    

[Galerie foto]

 ZIUA CONSILIULUI INTERNAŢIONAL AL SPORTULUI MILITAR ÎN GARNIZOANA BRĂILA

           Joi, 18 februarie, în Parcul Monument din municipiul Brăila, au avut loc activităţi ocazionate de aniversarea Zilei Consiliului Internaţional al Sportului Militar. În cadrul acestor manifestări, au fost organizate, începând cu ora 13.00, activităţi sportive la care au participat militari ai Forţelor Terestre din garnizoană.
           Organizat pentru prima oară în anul 2006 de către Consiliul Internaţional al Sportului Militar, în scopul sărbătoririi datei de constituire a acestui organism, evenimentul îşi propune să promoveze, anual, practicarea sportului în armatele lumii şi, prin anvergura mondială a acţiunii, să contribuie la menţinerea păcii.
           Scopul acestei manifestări sportive este şi de a transmite motto-ul Consiliului Internaţional al Sportului Militar, ”Prietenie prin sport”, printre militarii din cele 133 ţări membre ale Consiliului, care participă simultan la alergări pe distanţe scurte sau lungi, mers pe jos sau pe schiuri, indiferent de aptitudinile lor fizice, de grade, funcţii, vârstă sau sex.    

[Galerie foto]

2015 | 2016 | 2017 | 2018