2015 | 2016 | 2017 | 2018

VINE MOŞ CRĂCIUN....PE DUNĂRE ÎN JOS

           În preambulul sărbătorilor de iarnă, în data de 22.12.2015, la sediul Batalionul Nave Treceri Fluviale s-a continuat tradiţia anilor anteriori şi s-au organizat activităţi pentru întâmpinarea lui Moş Crăciun, activităţi la care au participat întreg personalul unităţii şi copiii acestora.
           Cu bucurie în suflet, alunecând cu sania sa trasa de reni pe valurile Dunării, Moş Crăciun a poposit pentru o scurtă perioadă de timp la Batalionul Nave Treceri Fluviale. Într-o atmosferă încărcată cu un amestec de bucurie şi emoţie, fiecare copil a trecut prin braţele Moşului şi i-a recitat, cântat sau colindat acestuia având un singur scop, acela de a-l impresiona.
           La finalul spectacolului, încântat de ce i-au pregătit copiii, Moşul a făcut ceea ce-i place cel mai mult, a împărţit cadourile mult aşteptate de copii. O bucurie generală a invăluit asistenţa iar spiritul Crăciunului s-a instalat in sufletul fiecăruia din cei prezenţi.
           Ne-am despărţit de Moş Crăciun anul acesta cu promisiunea că şi la anul ce va sosi, ne vom revedea pentru a petrece clipe deosebite împreună şi a aduce bucurie în sufletul copiilor şi nu numai.

[Galerie foto]       

CINSTE EROILOR PATRIEI

           Dorind să îşi cinstească eroii şi să le arate acestora că nu vor fi uitaţi niciodată de urmaşii lor, iar faptele de vitejie săvârşite pentru apărarea patriei vor fi mereu amintite, un grup de militari ai Batalionului Nave Treceri Fluviale, au vizitat miercuri 23.12.2015, unul din veteranii şi apărătorii patriei în cel de-Al Doilea Război Mondial, domnul Constantin V. DOBRE din Comuna Tătaru, Jud. Brăila.
           La venerabila vârstă de 95 de ani, înconjurat de copii, nepoţi şi strănepoţi, domnul Constantin V. DOBRE, a avut amabilitatea să ne împărtăşească câteva din amintirile şi momentele grele trăite de dânsul în aprigele lupte ale celui de-Al Doilea Război Mondial.
           A luptat în cadrul Companiei 10 Infanterie din Regimentul 35 Infanterie Poarta Albă, ca vânător de care. De pe această poziţie a intrat în crâncenele lupte de la Odesa, din toamna anului 1941, unde din păcate a fost rănit de o schijă, astfel pierzându-şi parţial vederea.
           După ani, chiar şi la această venerabilă vârstă este uimitor cât de vie a rămas dragostea de ţară şi dorinţa acestuia de a o insufla şi noilor generaţii. De asemenea, când te găseşti pentru prima dată în preajma unui astfel de om, mai bine spus erou, emoţia este imposibil să nu te cuprindă.
           În prag de sărbători şi de final de an 2015, ne-am dorit ca prin acest mic gest să încheiem seria evenimentelor prilejuite de „Anul Veteranilor de Război”, an ce marchează împlinirea a 70 de ani de la încetarea celui de-Al Doilea Război Mondial şi să asigurăm cu tărie că în inima fiecărui militar al Batalionului Nave Treceri Fluviale, eroii patriei vor avea permanent un loc de cinste şi nu vor fi uitaţi niciodată.

[Galerie foto]       

ZIUA VICTORIEI REVOLUŢIEI ROMÂNE ŞI A LIBERTĂŢII

           În data de 22 decembrie 2015, începând cu ora 08:15, în prezenţa familiei şi personalului unităţii, preotul militar Cristian Leontin a oficiat serviciul religios de pomenire a locotenent-colonelului (post mortem) Milea Dumitru. Cu respect şi pioşenie, în spiritul creştin–ortodox, au fost aprinse lumânări şi au fost depuse flori la monumentul închinat memoriei unuia dintre eroii oştirii, căzut pentru libertate în decembrie 1989 şi a cărui amintire o menţinem vie pentru generaţiile de astăzi şi de mâine.
          Manifestările prilejuite de Ziua Revoluţiei Române şi a Libertăţii au continuat în Piaţa Independenţei printr-un ceremoniar militar-religios la care au fost prezenţi: comandantul garnizoanei Brăila, colonel Soare Gheorghe, Înalt Preasfinţitul Părinte Arhiepiscop al Dunării de Jos dr. Casian Crăciun, comandanţii unităţilor militare din garnizoană, cadre militare, reprezentanţi ai autorităţilor publice locale şi cetăţeni ai municipiului. La Troiţa Revoluţiei din Decembrie 1989 au fost depuse coroane de flori în memoria celor ce s-au sacrificat pentru libertate, în acordurile Muzicii Militare a garnizoanei. Activitatea s-a încheiat cu defilarea gărzii de onoare constituite din militari aparţinând tuturor categoriilor de forţe existente în garnizoana Brăila.

[Galerie foto]       

MOŞ CRĂCIUN A FOST PRIMIT LA BATALIONUL 136 GENIU „APULUM”

           Sărbătoarea Naşterii Domnului este un prilej de bucurie şi în rândul militarilor.
           Moş Crăciun a ajuns la Batalionul 136 Geniu ”Apulum” din Alba Iulia, fiind primit de peste 100 de copii ai militarilor şi personalului civil din cadrul unităţii.
           Toţi copii au interpretat colinde, făcând posibilă apariţia Moşului al cărui sac a fost plin de jucării şi dulciuri. Părinţii au aplaudat prestaţia celor mici care, la final, au primit cadourile mult aşteptate.
           Acest eveniment, care se doreşte a fi un motiv de bucurie în inimile copiilor, se află la cea de a 8-a ediţie şi este organizat în colaborare cu Asociaţia „Eftimie Croitoru” din care face parte aproape tot personalul unităţii.

[Galerie foto]       

DESCHIDE UŞA CREŞTINE!
CONCERT DE COLINDE LA CAPELA MILITARĂ SFINŢII MARTIRI BRÂNCOVENI

           În cadrul manifestărilor prilejuite de Sfintele Sărbători ale Naşterii Mântuitorului Iisus Hristos şi ale Anului Nou, organizate de garnizoana Brăila, miercuri, 16 decembrie 2015, începând cu ora 16.00, la Capela Militară Sfinţii Martiri Brâncoveni, grupul coral al Şcolii populare de arte „Vespasian Lungu”, coordonat de profesor Maricica Lupu a susţinut un concert de colinde şi recitare de poezie tematică.            Capela Militară Sfinţii „Martiri Brâncoveni” a confirmat şi cu acest prilej rolul filantropic asumat şi a oferit daruri unor tineri crescuţi în orfelinate din municipiul Brăila, acţiune pe care Preotul Cristian Leontin a desfăşurat-o în parteneriat cu Asociaţia neguvernamentală „Anima Caste” (suflet curat) reprezentată de prof. Negoiţă Camelia. La activitate au participat şi militari din garnizoana Brăila iar cuvântul de deschidere l-a avut domnul colonel Constantin Andrei, comandantul Batalionului Nave Treceri Fluviale, care a transmis şi un mesaj din partea comandantului garnizoanei cu ocazia sărbătorilor de iarnă.

[Galerie foto]       

SERBARE DE CRĂCIUN LA GRĂDINIŢA DIN GROPENI

           În data de 16 decembrie 2015, cadre militare din cadrul Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos”, au fost alături, ca în fiecare an, de copiii grădiniţei din localitatea Gropeni la serbarea de Crăciun. Alături de aceştia au mai fost prezenţi membrii familiilor şi bineînţeles Moş Crăciun. Activitatea a avut loc la Căminul Cultural din localitate şi s-a desfăşurat într-un feeric cadru de sărbătoare. După ce toţi copii şi-au manifestat bucuria căntând colinde, dansând şi recitându-şi fiecare poezia dedicată lui Moş Crăciun, acesta le-a împărţit cadourile şi la final pentru că a fost încântat de tot ce s-a întâmplat acolo, a promis că o să ajung la ei şi anul viitor.

ZIUA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI

           Manifestările prilejuite de Ziua Naţională a României, 01 Decembrie, au debutat în garnizoana Brăila cu ceremonialul militar desfăşurat în Piaţa Independenţei. După oficierea serviciului religios şi alocuţiunea prefectului judeţului Brăila, a avut loc defilarea militarilor garnizoanei alături de structuri ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi Inspectoratului Judeţean de Jandarmi. Activitatea s-a încheiat cu depunerea de buchete de flori la Monumentul Sublocotenentului Erou Ecaterina Teodoroiu.

***
           De 1 Decembrie 2015, la Alba Iulia, în locul în care s-a făurit Marea Unire a Românilor în urmă cu 97 de ani a fost organizată cea mai mare paradă militară din ultimii ani.
           Militarii Batalionului 136 Geniu ”Apulum” din cadrul Brigăzii 10 Geniu ”Dunărea de Jos” au defilat pe Bulevardul 1 Decembrie 1918, prin faţa miilor de români veniţi să sărbătorească Ziua Naţională a României, cu un detaşament de 50 de militari şi 3 mijloace tehnice din dotare.
           Comandantul detaşamentului Batalionului 136 Geniu „Apulum”, participant la paradă, a fost căpitanul Nicolae Bar, un ofiţer care a absolvit acum 12 ani Colegiul Naţional Militar „Mihai Viteazu” din Alba-Iulia. Căpitanul Nicolae Bar este absolvent al Şcolii de Aplicaţie Pentru Infanterie Montpellier din Franţa.
***
           În garnizoana Satu Mare, militarii Batalionului 52 Geniu ,,TISA” au participat la o serie de activităţi planificate cu prilejul sărbătoririi Zilei Naţionale a României. Activităţile au debutat în data de 27.11.2015, la Cercul Militar, unde a avut loc simpozionul cu tema „Unirea – auroră românească”, dedicat Zilei Naţionale a României, la care au participat militari ai batalionului şi veterani de război din municipiul Satu Mare. Manifestările au continuat în data de 01.12.2015, la statuia dr. Vasile Lucaciu din localitate, unde a avut loc ceremonialul militar şi religios dedicat Zilei Naţionale a României. De asemenea, la Monumentul Ostaşului Român, activităţile au debutat cu primirea oficialităţilor şi trecerea în revistă a Gărzii de Onoare formată din două plutoane ale Batalionului 52 Geniu ,,TISA”, un pluton al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi şi un pluton al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă. Autorităţile publice locale au depus o coroană de flori pe acordurile Corului Bărbătesc din Finteuşul Mare, care au interpretat şi alte cântece patriotice. A urmat parada militară. Sub comanda Maiorului Raţ Bujor-Iulian, detaşamentele formate din aproximativ 250 militari şi 50 mijloace tehnice aparţinând Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Informaţii şi Poliţiei Locale au făcut senzaţie în rândurile sătmărenilor. Ministerului Apărării Naţionale a participat cu aproximativ 90 de militari şi 10 mijloace tehnice, aparţinând Batalionului 52 Geniu ,,TISA”, Centrului Militar Judeţean Satu Mare, Batalionul 317 Cercetare „VLĂDEASA” şi Batalionul 612 Artilerie Antitanc „MARAMUREŞ”. Activităţile s-au finalizat seara prin retragerea cu torţe a militarilor care s-a deplasat din Piaţa 25 Octombrie spre Parcul Central, intonând marşuri ostăşeşti.

[Galerie foto]       

————————————————————————————————————————————

UN EXEMPLU PENTRU CONCETĂŢENI

           Militari din cadrul Batalionului 3 Geniu „General Constantin Poenaru” au participat sâmbătă, 14 noiembrie, pe bază de voluntariat, la plantarea puieţilor în zone afectate de alunecările de teren de pe raza localităţii Beceni, judeţul Buzău.
           Cei 30 de militari ai Batalionului 3 Geniu, alături de colegii lor din garnizoana Buzău, s-au alăturat campaniei desfăşurate la nivel naţional, intitulată „Plantăm fapte bune în România”, organizată de Asociaţia „EcoAssist” în parteneriat cu Direcţia Silvică din cadrul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor.
           Începând cu 14 noiembrie a.c. are loc una dintre cele mai mari acţiuni de împădurire din ţara noastră; 21 de judeţe au demarat împădurirea simultană cu 1.000.000 de copăcei pe terenuri publice neproductive. Aceştia vor fi îngrijiţi pe o perioadă de mai mulţi ani, până la atingerea maturităţii.
           Implicarea geniştilor buzoieni în această acţiune se doreşte a fi un exemplu demn de urmat pentru toţi cetăţenii comunităţii din care fac parte.

[Galerie foto]       

VETERAN DE RĂZBOI – CAVALER AL ORDINULUI „MIHAI VITEAZUL”

           Duminică, 8 noiembrie 2015, generalul de brigadă Mihai Şomordolea, consilier de stat, însoţit de colonelul Gheorghe Soare, comandantul garnizoanei Brăila, a transmis generalului de brigadă în retragere Constantin Mihalcea, mesajul Preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis, cu prilejul Zilei Ordinului „Mihai Viteazul”.
„Astăzi mai sunt în viaţă doar doi Cavaleri ai Ordinului Mihai Viteazul: Majestatea Sa Regele Mihai I al României şi domnul General de brigadă (rtr.) Constantin Mihalcea, cărora le transmit mulţumirile noastre pentru exemplul de curaj pe care ni l-au dat şi urări de viaţă lungă şi sănătate!” se precizează în mesajul Preşedintelui României.
           Constantin Mihalcea s-a născut în 1914, anul în care a izbucnit Primul Război Mondial. După 27 de ani a intrat pe front, luptând până în 1944 în cel de-Al Doilea Război Mondial, din care spune că „a fost scăpat de Dumnezeu”.
            "Ostaşi, treceţi Prutul!", aşa a început totul, după cum îşi aminteşte generalul. "Când s-a deschis războiul, eu n-am mai dat pe acasă. Eram concentrat pe graniţă, iar când s-a declarat mobilizarea generală, ca orice cetăţean al ţării şi eu am fost mobilizat. Am luat parte la prima zi a războiului când mareşalul Antonescu, comandantul frontului româno-german a zis „Ostaşi, treceţi Prutul!”. Atunci a început prima campanie la care am luat parte efectiv. Am avut lupte în Basarabia, unde era o zonă fortificată cu o lungime de 12 km plină de cazemate în care am avut un moment de criză în care Dumnezeu m-a ajutat. Un trăgător dintr-o cazemată a deschis focul contra mea şi mi-a trecut jerba de foc pe la vârful cizmei. Dacă acel om apăsa pe trăgaci mai târziu cu un sfert de secundă, eu nu mai trăiam azi. Au urmat alte lupte după aceea. Am trecut Bugul, am trecut Niprul, am luat parte la luptele din sudul Ucrainei, până la un şanţ anticar care lega geografic portul Mării Negre de Nipru. După aceea am luat parte la luptele din Crimeea, de aici am trecut în Caucaz şi am ajuns până la Krasnodar. De la Krasnodar, în noiembrie 1942 am fost transportaţi la Stalingrad", povesteşte generalul de brigadă, în cele mai mici detalii. Norocul nu l-a abandonat nici aici, după cum îşi aminteşte, năpădit de emoţii. El şi-a văzut camarazii la pământ după ce un proiectil a căzut chiar în faţa lui dar care însă, nu l-a afectat. „Deplasându-mă la un post de comandă vine un proiectil şi cade în faţa mea. Jumătate din comandamentul diviziunii a rămas acolo. Eu n-am fost atins de schijele acestea. Am fost salvat. Am mai fost salvat încă odată când, într-un duel de artilerie mi-a căzut un proiectil de la inamic. Nu vă mint, a căzut la 20 de centimetri de buza şanţului unde mă aflam. Dar nu m-a lovit în plin. Iar am supravieţuit", istoriseşte veteranul de război.
           Anul 2015, declarat „Anul Veteranilor de Război”, marchează împlinirea a 70 de ani de la încetarea celui de-Al Doilea Război Mondial. Pe parcursul întregului an, Brigada 10 Geniu „Dunărea de Jos” alături de celelalte unităţi militare din garnizoana Brăila, organizează şi participă la o serie de evenimente şi manifestări cu tematică specifică, în onoarea veteranilor de război.
           Militarii Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos” doresc prin aceste acţiuni să-şi cinstească eroii şi să-i asigure pe supravieţuitorii celei mai sângeroase conflagraţii mondiale că nu au fost uitaţi şi că le sunt alături.

[Galerie foto]       

PARTICIPAREA MILITARILOR BRĂILENI LA DEZVELIREA MONUMENTULUI EROILOR

           Joi, 29 octombrie 2015, în satul Drogu, comuna Galbenu din judeţul Brăila, a avut loc în prezenţa oficialităţilor militare şi civile, dezvelirea Monumentului eroilor din satele Drogu şi Zamfireşti căzuţi în războaiele din 1877 – 1878, 1916 – 1919, 1941 – 1945 pentru independenţa şi integritatea neamului românesc. Alături de reprezentanţii Consiliului Judeţean Brăila, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Brăila, Poliţiei Judeţului Brăila şi Primăriei Galbenu, la ceremonie a participant înlocuitorul comandantului garnizoanei Brăila, colonel Ionescu Vasile.
           După constituirea dispozitivului gărzii de onoare, în apropierea Monumentului din satul Drogu, de către militarii Batalionului Nave Treceri Fluviale în cooperare cu colegii lor de la Batalionul 72 Geniu „Matei Basarab”, semnalul trompetului a marcat începerea ceremonialului propriu-zis. Elevii Şcolii Gimnaziale Galbenu au intonat Imnul Naţional al României şi preoţii prezenţi la activitate au oficiat serviciul religios. Interesul crescut pentru dezvelirea monumentului din localitate a atras prezenţa unui numeros public de toate vârstele.
           Invitat să ia cuvântul, colonelul Ionescu Vasile a subliniat în alocuţiunea sa importanţa păstrării vii în memoria noastră şi a urmaşilor noştri a faptelor de eroism ale înaintaşilor ce şi-au sacrificat viaţa pentru ca poporul român să trăiască liber pe pământul strămoşesc. De asemenea a fost subliniat sprijinul necondiţionat al militarilor brăileni pentru populaţia aflată în momentele grele generate de efectele fenomenelor meteorologice extreme, manifestate în ultimii ani cu preponderenţă în vestul judeţului Brăila.
           În continuarea ceremonialului, a avut loc un scurt program de poezii şi cântece tematice, prezentate de elevi ai Şcolii Gimnaziale Galbenu. Încheierea manifestării a fost marcată de depunerea de coroane de flori de către reprezentanţii Garnizoanei Brăila, Primăriei Galbenu şi Şcolii Gimnaziale Galbenu.

[Galerie foto]       

VETERAN DE RĂZBOI SĂRBĂTORIT DE MILITARII BRĂILENI

           În preajma sărbătoririi Zilei Armatei României, joi, 22 octombrie 2015, colonelul Ionescu Vasile, locţiitorul comandantului Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos”, alături de reprezentanţii ai Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război, filiala „Gl. Gheorghe Avramescu” Brăila, Asociaţiei Naţionale a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere „Alexandru Ioan Cuza”, şi Primăriei Chiscani, a fost prezent la aniversarea împlinirii a 100 de ani de către locotenentul în retragere Dîrnea Gheorghe, unul din puţinii veterani de război rămaşi în viaţă, din municipiul Brăila. Iniţiativa se înscrie în manifestările la care ia parte marea unitate de geniu cu ocazia declarării anului 2015 - „Anul Veteranilor de Război”.
           În deschiderea activităţii desfăşurate la Şcoala Gimnazială Chiscani, colonelul Ionescu Vasile a dat citire mesajului transmis de ministrul apărării naţionale, domnul Mircea Duşa, cu ocazia aniversării a 100 de ani de către sublocotenentul în retragere Dîrnea Gheorghe. În continuare au fost transmise şi urările de sănătate şi viaţă lungă ale comandantului garnizoanei Brăila, colonel Gheorghe Soare, pentru sărbătoritul zilei alături de tortul aniversar şi un buchet de flori. S-au alăturat urărilor adresate veteranului Dîrnea Gheorghe şi generalul de brigadă în retragere Temistocle Sandu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război filiala Brăila, împreună cu colonelul în rezervă Dumitru Ion, preşedintele filialei Brăila a Asociaţiei Naţionale a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere.
           Activitatea a fost completată de un frumos spectacol de muzică populară şi dans, oferit de elevii Şcolii Gimnaziale Chiscani, în onoarea lui nea Gheorghe, aşa cum îl numesc cunoscuţii.
           Sublocotenentul în retragere Dîrnea Gheorghe a participat la cele două campanii ale Armatei Române în al doilea Război Mondial şi rănit fiind pe frontul de Est, după perioada de convalescenţă, a cerut să se întoarcă alături de camarazii săi infanterişti, în tranşee, pentru a duce la bun sfârşit datoria pe care o avea faţă de glia strămoşească.
           Militarii Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos” doresc prin aceste acţiuni să-şi cinstească eroii şi să-i asigure pe supravieţuitorii celei mai sângeroase conflagraţii mondiale că nu au fost uitaţi şi că le sunt alături.

[Galerie foto]

CUPA PRESEI LA TIR

           Miercuri, 21 octombrie, jurnaliştii brăileni au participat în poligonul de trageri cu armamentul de infanterie Cazasu, la Cupa Presei la Tir. Evenimentul s-a desfăşurat în cadrul manifestărilor prilejuite de sărbătorirea la 25 octombrie a Zilei Armatei României.
           Batalionul Nave Treceri Fluviale şi Batalionul 110 Sprijin Logistic „Mareşal Constantin Prezan”, din cadrul Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos” au contribuit la desfăşurarea în condiţii foarte bune a provocării adresate mass-mediei brăilene, aceea de a demonstra abilităţile de luare în obiectiv şi doborât ţintele nu numai ca ziarişti, ci şi ca luptători, în cadrul Cupei Presei la Tir. Concursul s-a desfăşurat în două etape: tragerea cu pistolul-mitralieră respectiv tragerea cu pistolul calibrul 7,65 mm. Departajarea ocupanţilor primelor trei locuri s-a făcut după calcularea punctelor obţinute în cele două etape distincte.
           La festivitatea de premiere a celor mai buni trăgători au participat colonelul Ionescu Vasile, locţiitorul comandantului Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos” şi colonelul Andrei Constantin, comandantul Batalionului Nave Treceri Fluviale.

[Galerie foto]

ZIUA ARMATEI ÎN ŞCOLI

           În perioada 20 – 25 octombrie, în garnizoana Brăila, au loc activităţi dedicate sărbătoririi Zilei Armatei României - 25 Octombrie. În cadrul acestor manifestări, marţi, 20 octombrie 2015, la Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau” din Brăila, s-a desfăşurat acţiunea „Ziua Armatei în Şcoli”
           În cadrul acestei activităţi, militarii brăileni participanţi la misiuni în teatrul de operaţii din Afganistan au prezentat tipurile de acţiuni executate în timpul misiunii şi pe perioada pregătirii acesteia, pentru elevii colegiului. De asemenea, reprezentanţi ai Biroului de informare-recrutare şi elevi ai instituţiilor de învăţământ militar au prezentat oferta educaţională şi avantajele alegerii carierei militare. Batalionul 72 Geniu „Matei Basarab” în cooperare cu Batalionul 110 Sprijin Logistic „Mareşal Constantin Prezan” au pregătit şi prezentat elevilor echipamente militare şi armament în cadrul unui stand special amenajat.
            În holul Colegiului Tehnic a fost organizată, prin grija Cercului Militar Brăila, o expoziţie de fotografie având ca temă: activitatea militarilor brăileni.
           Programul manifestărilor din garnizoana Brăila, dedicate sărbătoririi Zilei Armatei României, mai include următoarele activităţi:
                      Vineri, 23 octombrie 2015, la Biblioteca Judeţeană „Panait Istrati” are loc expoziţia de fotografie, filatelie, cartofilie şi grafică organizată de Cercul Militar Brăila.
                      Duminică, 25 octombrie 2015, se desfăşoară ceremonia militară cu ocazia Zilei Armatei României, activitate ce va avea loc în Piaţa Independenţei şi începând cu ora 17:00 un concert aniversar, susţinut de Muzica Militară a garnizoanei Brăila, dedicat Zilei Armatei României, la Promenada Mall Brăila

[Galerie foto]

MILITARI DIN BATALIONUL 72 GENIU “MATEI BASARAB” ÎN VIZITĂ LA UN VETERAN DE RĂZBOI

           În cadrul activităţilor desfăşurate cu ocazia “Anului Veteranilor de Război”, militari din cadrul Batalionului 72 Geniu “Matei Basarab” au participat în data de 16.09.2015, în oraşul Ianca din judeţul Brăila, la cea de a 97-a aniversare a zilei de naştere de către sg. (rtr.) Mormocea Alexandru.
           Atât lacrimile de bucurie vărsate la vederea militarilor cât şi primele cuvinte rostite cu o voce tremurată, ne-au dezvăluit faptul că vizita a constituit o foarte emoţionantă surpriză pentru sărbătorit.
           Nenumăratele amintiri din timpul campaniei la care a participat, depănate cu pasiune, dar şi evenimentele importante care au marcat viaţa acestuia după război, au făcut ca prin faţa ochilor interlocutorilor să se deruleze un adevărat film demn de un premiu Oscar.
           Reprezentanţii unităţii l-au asigurat pe “nea Mormocea”, aşa cum îl cunosc consătenii, că faptele sale de vitejie nu au fost şi nu vor fi uitate, iar sacrificiul militarilor români din timpul celui de al Doilea Război Mondial constituie un puternic exemplu pentru cei care îşi slujesc ţara în prezent.
           La împlinirea celor 97 de ani, îi urăm sg. (rtr.) MORMOCEA ALEXANDRU multă sănătate, viaţă lungă şi liniştită alături de familia care îi este în permanenţă aproape şi tradiţionalul “La mulţi ani!”.

[Galerie foto]

BATALIONUL 110 SPRIJIN LOGISTIC CINSTIND MEMORIA MAREŞALULUI CONSTANTIN PREZAN

           Joi, 27 august 2015, militari din cadrul Batalionului 110 Sprijin Logistic au participat în localitatea Schinetea, judeţul Vaslui, la activităţi dedicate trecerii în eternitate a mareşalul Constantin Prezan.
           Mareşalul Constantin Prezan, numele căruia a devenit denumirea onorifică a Batalionului 110 Sprijin Logistic din Brigada 10 Geniu „Dunărea de Jos”, este înmormântat alături de soţia sa, Olga Prezan, la conacul acestora din satul Schinetea. Primirea militarilor brăileni a fost făcută de nepoata mareşalului, doamna Olga Macarie, prin grija căreia a luat fiinţă un muzeu dedicat ilustrului înaintaş. La loc de cinste în cadrul muzeului se află o placă memorială oferită de militarii Batalionului 110 Sprijin Logistic în memoria mareşalului Constantin Prezan, alături de simboluri ale unităţii militare.
           După o primire mai mult decât călduroasă de către nepoata mareşalului, militarii prezenţi la activitate au fost invitaţi să viziteze muzeul şi clădirile conacului devenit monument istoric, ghid fiind chiar doamna Olga Macarie. Locotenentul colonel Marian Guzganu, locţiitorul comandantului Batalionului 110 Sprijin Logistic „Mareşal Constantin Prezan”, alături de militarii unităţii, a participat în continuare la o slujbă de pomenire, oficiată de preotul militar Cristian Leontin, a celui care a contribuit la scrierea unei pagini importante a istoriei neamului nostru, mareşalul Constantin Prezan. După depunerea unei coroane de flori la mormântul distinsei personalităţi militare, militarii brăileni s-au deplasat în comuna Dumeşti, de care aparţine satul Schinetea, la monumentul dedicat mareşalului Constantin Prezan, unde, în cadrul unei scurte ceremonii, au depus o jerbă de flori.

[Galerie foto]

VETERAN LA CEAS ANIVERSAR

           În data de 23 august 2015, veteranul de război sublocotenent în retragere Ion R. Iordache, domiciliat în satul Ariciu din judeţul Brăila, a aniversat 95 de ani de existenţă, ocazie cu care reprezentanţii comenzii Batalionului 110 Sprijin Logistic ,,Mareşal Constantin Prezan” şi oficialităţile publice locale au organizat o vizită la domiciliul acestuia. Activitatea se înscrie în manifestările la care iau parte militarii brăileni cu ocazia declarării anului 2015 - „Anul Veteranilor de Război”.
           Vizita a smuls lacrimi de bucurie din ochii bătrânului veteran de război, văzând că la 70 de ani de la terminarea celui de-al doilea război mondial, Armata României nu îşi uită ostaşii care au slujit patria în acele momente de grea cumpănă ale existenţei statului român.
           Participant la cel de-al II-lea Război Mondial în cadrul Regimentului 15 Infanterie din Piatra Neamţ, acesta a povestit invitaţilor întâmplări şi peripeţii tulburătoare din experienţa de pe front, adevărate pagini de istorie, lupta de la Cotul Donului din anul 1942 şi marşul de retragere al ostaşilor români ce au participat la eliberarea teritoriilor ocupate.
           Prin acţiunile desfăşurate pentru a cinsti eroii naţionali, militarii Batalionului 110 Sprijin Logistic ,,Mareşal Constantin Prezan” au vrut să îi asigure că nu au fost uitaţi şi că le sunt alături permanent.

[Galerie foto]

LECŢIA DE ISTORIE A VETERANULUI DE RĂZBOI LT.RTR. ORĂŞANU CONSTANTIN LA 101 ANI DE VIAŢĂ

           Din suita de activităţi derulate în „Anul Veteranilor de Război”, prin care Brigada 10 Geniu „Dunărea de Jos” şi unităţile militare din garnizoana Brăila marchează împlinirea a 70 de ani de la încetarea celui de-Al Doilea Război Mondial, face parte şi întâlnirea locţiitorului comandantului Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos”, domnul colonel Ionescu Vasile, cu unul din eroii în viaţă, veteranul de război Locotenent în retragere Orăşanu Constantin.
           Joi, 13 august 2015, domnul colonel Ionescu Vasile însoţit de viceprimarul comunei Dudeşti, domnul Dan Neicu, l-au felicitat pe domnul Locotenent în retragere Constantin Orăşanu la aniversarea  venerabilei vârste de 101 ani, ocazie cu care i s-au transmis şi cele mai sincere urări din partea ministrului apărării naţionale, domnul Mircea Duşa.
           Cu vădită emoţie ne-a invitat în curtea casei din satul Tătaru, iar sub bolta viţei de vie a început lecţia de istorie, o lecţie pe care ne-a predat-o un barbat care a slujit sub drapelul de luptă tricolor interesul Romaniei pe toată durata celui de-al doilea Război Mondial. Nu au fost puţine momentele în care glonţul, schija sau obuzul au lovit camarazii de armă, Odesa şi Oarba de Mureş revenind de mai multe ori în povestea veteranului cercetaş în Grupul de Cercetare al Regimentului 4 Călăraşi cu misiuni executate în sprijinul acţiunilor de luptă ale Diviziilor 9 şi 10 Infanterie.
           La cei 101 ani împliniţi îi dorim veteranului de război Orăşanu Constantin, un sincer „La mulţi ani”, să îl ţină bunul Dumnezeu sănătos şi îl asigurăm de toată consideraţia şi respectul nostru.

[Galerie foto]

VETERAN DE RĂZBOI VIZITAT DE MILITARI DIN BATALIONUL 136 GENIU “APULUM”

           Veteranul de război Ioan BANU, din comuna Rimetea, judeţul Alba, în vârstă de 96 ani, a fost vizitat cu ocazia aniversării zilei de naştere, de către o echipă de militari din cadrul Batalionului 136 Geniu “Apulum”, formată din căpitanul Diaconescu Dan (membru al grupului Invictus), locotenentul Marcu Daniel, maistrul militar Bârdea Ioniţă, şi caporalul Nistor Maria.
           Născut în data de 07 iulie 1919, Ioan Banu a luptat ca şi cercetaş în subunităţile de vânători de munte pe frontul din Munţii Caucaz în anii celui de-Al Doilea Război Mondial. De asemenea a îndeplinit şi funcţii de instructor al trupelor de cercetare din cadrul vânătorilor de munte, iar în anul 1944, rănit fiind la un picior, a fost internat în spitalul din Bacău, însă după o scurtă perioadă petrecută în spital s-a întors pe front la cerere, împins de un acut spirit patriotic.
           Ioan BANU a lucrat în cadrul Regimentului 9 Vânători de munte Aiud şi a fost apreciat în anii petrecuţi pe front pentru ataşamentul faţă de subordonaţi şi munca în echipă.
 
          În data de 07 iulie 2015, în cadrul unui exerciţiu de antrenament, veteranul nostru a primit onorul escadrilei de elicoptere Puma Socat şi a avioanelor subsonice A10 C ale Bazei 71 Aeriene Câmpia Turzii, condusă de către comandorul Trandafir Adrian.
 
         De asemenea, militarii noştri au transmis veteranului Ioan Banu mesajul comandantului Batalionului 136 Geniu “Apulum”, domnul colonel dr. Corneliu Dinco, de apreciere şi mulţumire pentru sacrificiul personal adus ţării în anii de război.

[Galerie foto]

VETERAN DE RĂZBOI VIZITAT DE MILITARI DIN BATALIONUL NAVE TRECERI FLUVIALE

           Marţi, 23 iunie 2015, locţiitorul comandantului, maior Şerban Marian însoţit de ofiţerul cu relaţiile publice, maior Vlad Vasile şi consilierul comandantului, plutonier adjutant principal Axinte Aurelian din cadrul Batalionului Nave Treceri Fluviale, a urat un sincer „La mulţi ani!” cu prilejul aniversării venerabilei vârste de 95 de ani, veteranului de război, Epure Grigore din satul Tătaru, comuna Dudeşti, judeţul Brăila.
           Veteranului de război, soldat în retragere Epure Grigore, participant la cel de-al Doilea Război Mondial, i-a fost acordată o diplomă aniversară, un tort şi o plachetă gravată. Cei prezenţi au asistat la o lecţie de istorie, prin rememorarea momentelor petrecute de veteranul de război în timpul celei de-a doua conflagraţii mondiale.
           Activitatea se înscrie în seria manifestărilor dedicate „Anului Veteranilor de Război”, în contextul împlinirii în anul 2015, a 70 de ani de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial.

[Galerie foto]

VETERAN DE RĂZBOI – UN EROU ÎN VIAŢĂ

           În data de 16 iunie 2015, colonelul Zamfir Dorel, din cadrul Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos”, a fost prezent la aniversarea împilinirii a 98 de ani de către locotenentul în retragere Ghertopan Simion, unul din puţinii veterani de război rămaşi în viaţă, din municipiul Brăila. Iniţiativa se înscrie în manifestările la cade ia parte marea unitate de geniu cu ocazia declarării anului 2015 - „Anul Veteranilor de Război”.
           Participant la cel de-al II-lea Război Mondial ca vânător de munte în cadrul Regimentului „Chişinău”, aşa cum a declarat veteranul de război, locotenentul în retragere Ghertopan Simion a fost luat prizonier de război de către sovietici. După terminarea conflictului, fiind repatriat, s-a stabilit cu familia la Brăila, unde locuieşte şi astăzi. Cu greu, datorită problemelor de sănătate, a reuşit să îşi amintească şi să povestească invitaţilor momente tulburătoare din experienţa de front acumulată, adevărate pagini vii de istorie a acestui neam.
           Militarii Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos” doresc prin aceste acţiuni să-şi cinstească eroii şi să-i asigure pe supravieţuitorii celei mai sângeroase conflagraţii mondiale că nu au fost uitaţi şi că le sunt alături.

[Galerie foto]

VIZITĂ LA UN VETERAN DE RĂZBOI

           Anul 2015, declarat „Anul Veteranilor de Război”, marchează împlinirea a 70 de ani de la încetarea celui de-Al Doilea Război Mondial. Pe parcursul întregului an, Brigada 10 Geniu „Dunărea de Jos” alături de celelalte unităţi militare din garnizoana Brăila, organizează o serie de acţiuni şi manifestări cultural-artistice şi cu tematică specifică, în onoarea veteranilor de război.
           Din suita de activităţi a făcut parte şi întâlnirea locţiitorului comandantului Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos”, domnul colonel Ionescu Vasile, cu unul din eroii în viaţă ai ţării, veteranul de război Mihai Ion.
           Marţi, 9 iunie 2015, domnul colonel Ionescu Vasile, însoţit de ofiţeri din cadrul Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos” şi reprezentantul Primăriei Zăvoaia, a urat un sincer „La mulţi ani!” cu prilejul aniversării venerabilei vârste de 96 de ani, căpitanului în retragere Mihai Ion. Veteranul de război a reletat cu acest prilej momentele grele prin care a trecut de la înrolarea ca voluntar în anul 1939, în Regimentul 4 Roşiori „Regina Maria” al Armatei Române şi până la terminarea celui de-al II-lea Război Mondial, în anul 1945. Participant alături de camarazii săi din Escadronul 2 al Regimentul 4 Roşiori la cele două campanii ale Armatei Române, veteranul de război Mihai Ion a fost rănit la şoldul stâng, însă acest lucru nu l-a împiedicat să-şi onoreze jurământul făcut faţă de neam şi ţară.
           Prin acţiunile întreprinse, militarii Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos” îşi propun să aducă un omagiu celor ce şi-au dat suprema jertfă pentru apărarea patriei şi să nu-i uite pe cei ce au supravieţuit celei mai mari conflagraţii din instoria omenirii, veteranii de război.

[Galerie foto]

156 DE ANI DE LA ÎNFIINŢAREA ARMEI GENIU

           În perioada 26 – 30 mai, în garnizoana Brăila au avut loc activităţi dedicate sărbătoririi a 156 de ani de la înfiinţarea armei geniu şi 13 ani de la înfiinţarea Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos”. În cadrul acestor manifestări, marţi, 26 mai, de la ora 10.00, în poligonul de trageri cu armamentul de infanterie Cazasu, a avut loc Cupa Presei la Tir. Dând curs invitaţiei adresate de comandantul Brigăzii 10 Geniu, jurnalişti din Brăila şi Galaţi s-au întrecut în luarea liniei de ochire, cei mai buni dintre ei fiind recompensaţi cu diplome şi cupe de către locţiitorul comandantului Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos”, domnul colonel Ionescu Vasile.
          Programul manifestărilor dedicate sărbătoririi a 156 de ani de la înfiinţarea armei geniu, a continuat joi, 28 mai 2015, cu vernisarea expoziţiei de fotografie din activitatea structurilor de geniu, intitulată „Geniu – istorie şi contemporaneitate”, a expoziţiei de machete şi tehnică de geniu, la Biblioteca Judeţeană „Panait Istrati”. Expoziţia a fost deschisă publicului în perioada 28 - 29 mai.           Sâmbătă, 30 mai 2015, a avut loc dezvelirea plăcii comemorative dedicate maiorului Panait Donici, comandantul primului batalion de geniu din Armata Română între anii 1859 – 1862, la mormântul acestuia din comuna Valea Ursului, judeţul Neamţ. La această activitate a participat comandantul Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos”, domnul colonel Soare Gheorghe, alături de militari din cadrul marii unităţi, genişti în activitate şi în rezervă, manifestându-şi astfel respectul şi preţuirea faţă de faptele iluştrilor înaintaşi genişti şi istoria armei geniu.  

[Galerie foto]

CAMPIONATUL MILITAR DE TIR DEDICAT ANIVERSĂRII ZILEI FORŢELOR TERESTRE

           Cu ocazia sărbătoririi Zilei Forţelor Terestre - 23 aprilie 2015, Statul Major al Forţelor Terestre a organizat în data de 15 aprilie, competiţia sportivă „Campionatul Militar de Tir”. La activitatea ce a avut loc în poligonul de tragere cu armamentul de infanterie „Căţelu”, de lângă Bucureşti, au participa echipe formate dintr-un ofiţer şi un subofiţer, reprezentând comandamentul Statului Major al Forţelor Terestre şi comandamentele unităţilor subordonate.
           Din cadrul Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos” au participat la competiţie Lt. Valentina Barbu şi Plt. adj. Ionică Popovici. După executarea tragerilor de precizie cu pistolul cal. 7,62 mm., Plt. adj. Ionică Popovici s-a clasat al II-lea, la un interval foarte mic de puncte faţă de primul clasat.

EVALUAREA STRUCTURILOR DIN CADRUL BATALIONULUI 72 GENIU „MATEI BASARAB”

           În perioada 05 - 08 mai 2015, Batalionului 72 Geniu „Matei Basarab” din cadrul Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos” a executat exerciţiul de evaluare în vederea certificării cadrului de batalion de geniu şi exerciţiul de evaluare naţională în scopul confirmării menţinerii nivelului de capacitate operaţională a Companiei poduri plutitoare.
           În cadrul acestei activităţi s-au executat amenajarea şi deservirea unor puncte de trecere, de diferite tonaje, pe portiţe de pontoane sau pod de pontoane, peste braţul Arapu al fluviului Dunărea, în zona Poligonului de instruire „Vărsătura”.
           Scopul exerciţiului a constat în instruirea în comun a unor structuri de diferite arme din cadrul Forţelor Terestre prin executarea de treceri peste cursurile de apă a categoriilor de tehnică aflate în dotare (ex. tancuri, maşini de lupta ale infanteriei, obuziere, autospeciale, etc.), creşterea nivelului de cooperare între structura care deserveşte punctul de trecere şi cele care îl folosesc, precum şi demonstrarea capabilităţilor parcului de pod model P.R. – 71.
           La activităţi a participat un număr de peste 460 militari aparţinând unităţii evaluate, dar şi din alte unităţi aflate în subordinea Brigăzii 10 Geniu “Dunărea de Jos”. În efectivele participante s-au numărat şi opt militari femei, reprezentând toate categoriile de personal. Media de vârstă a participanţilor este de aproximativ 33 ani, iar un număr semnificativ dintre aceştia au experienţa participării în diverse teatre de operaţiuni, cum ar fi: Bosnia-Herţegovina, Irak sau Afganistan.
           Activitatea a constituit un extraordinar prilej de instruire în comun şi pentru cei peste 40 militari, comandanţi de grupe, mecanici conductori şi specialişti care au deservit tehnica, militari aparţinând batalioanelor 285 Artilerie “Vlaicu Vodă”, 284 Tancuri „Cuza Vodă”, şi 47 Comunicaţii şi Informatică “Gl. Nicolae Petrescu”. Exerciţiul în comun a oferit posibilitatea de a urmări la lucru, în condiţii specifice scenariului, echipamentele pe care le folosesc.

 [Galerie foto]

SĂRBĂTORIREA ZILEI FORŢELOR TERESTRE

           În perioada 21 – 23 aprilie, la nivelul garnizoanei Brăila, au avut avea loc manifestări dedicate sărbătoririi Zilei Forţelor Terestre. Avându-l drept patron spiritual creştinesc pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe – Purtătorul de Biruinţă, Forţele Terestre se constituie în cea mai reprezentativă categorie de forţe din Armata României, care a avut o contribuţie decisivă în obţinerea victoriilor pe câmpul de luptă.
          
Începând cu data de 21 aprilie, cadre militare, gradaţi voluntari şi personal civil din structurile militare ale garnizoanei Brăila au demarat campania de donare de sânge, continuare a iniţiativei din anul precedent - „Sacrificiul impune respect”.
           Prin această campanie, militarii brăileni doresc să conştientizeze publicul asupra nevoii de respect şi preţuire care se cuvin veteranilor, răniţilor, invalizilor şi urmaşilor celor decedaţi ca urmare a participării la acţiuni militare, precum şi să promoveze voluntariatul şi creşterea coeziunii sociale în jurul unor proiecte care vizează valori fundamentale ale statului.
            Pe data de 23 aprilie, începând cu ora 08.00 la capela militară „Sfinţii Martiri Brâncoveni” a avut loc liturghia Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruinţă, şi de la ora 09:45, în Piaţa Independenţei, s-a desfăşurat ceremonia militară dedicată Zilei Forţelor Terestre.
           Activităţile organizate în data de 23 aprilie au continuat la Biblioteca Judeţeană „Panait Istrati”, de la ora 14.45, cu vernisajul expoziţiei organizate de Cercul Militar Brăila cu tema „Forţele Terestre prezintă onorul”. În cadrul manifestării au fost prezentate standuri tematice de către Brigada 10 Geniu „Dunărea de Jos”, Batalionul 72 Geniu „Matei Basarab”, Batalionul 528 Cercetare „Vlad Ţepeş”, numismatică de către locotenent-colonelul (rz.) Ionel Teodorescu precum şi pictură de icoane, avându-l ca autor pe plutonierul adjutant Daniel Trandafir. Evenimentul s-a încheiat cu un program instrumental muzical susţinut de Muzia Militară a garnizoanei Brăila, dirijor colonelul Petrea Gogu. La activităţile desfăşurate, comandantul garnizoanei Brăila, domnul colonel Soare Gheorghe şi militarii prezenţi în incinta Bibliotecii Judeţene „Panait Istrati” au avut deosebita plăcere şi onoare de a-l avea alături pe ambasadorul Republicii Polone în România, Excelenţa Sa, domnul Marek Szczygiel, aflat în vizită oficială în municipiul Brăila.

 [Galerie foto]

VIZITA REPREZENTANŢILOR ACADEMIEI TEHNICE MILITARE
LA COMANDAMENTUL BRIGĂZII 10 GENIU „DUNĂREA DE JOS”

           Marţi, 21 aprilie 2015, la sediul Comandamentului Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos” a avut loc vizita unei delegaţii aparţinând Academiei Tehnice Militare, conduse de domnul colonel Gogescu Dan, locţiitor al comandantului pentru probleme de stat major.
           Oaspeţii au fost întâmpinaţi de locţiitorul comandantului Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos”, domnul colonel Ionescu Vasile, care a susţinut în clubul unităţii o scurtă informare privind cele mai importante repere istorice, economice şi culturale ale judeţului şi municipiului Brăila, date semnificative despre garnizoana Brăila şi despre marea unitate de geniu.
           La finalul activităţii, domnul colonel Ionescu Vasile a oferit şefului delegaţiei, în semn de apreciere a interesului manifestat de reprezentanţii Academiei Tehnice Militare faţă de Brigada 10 Geniu „Dunărea de Jos”, un set de materiale de reprezentare şi a asigurat distinşii vizitatori de sprijinul comenzii unităţii pentru atingerea obiectivelor didactice pe care aceştia şi le-au propus.

 [Galerie foto]

CAMPANIA DE DONARE DE SÂNGE CU OCAZIA ZILEI FORŢELOR TERESTRE

            Astăzi, 21 aprilie 2015, primii 15 donatori, cadre militare, gradaţi voluntari şi personal civil din structurile militare ale garnizoanei Brăila au demarat campania de donare de sânge, continuare a iniţiativei din anul precedent - „Sacrificiul impune respect”. Acţiunea se încadrează în seria de manifestări dedicate sărbătoririi Zilei Forţelor Terestre şi este coordonată la nivelul garnizoanei de maiorul Leonida Claudiu.
            Prin această campanie, militarii brăileni doresc să conştientizeze publicul asupra nevoii de respect şi preţuire care se cuvin veteranilor, răniţilor, invalizilor şi urmaşilor celor decedaţi ca urmare a participării la acţiuni militare, precum şi să promoveze voluntariatul şi creşterea coeziunii sociale în jurul unor proiecte care vizează valori fundamentale ale statului.
            În coordonare cu Centrul de transfuzie sanguină Brăila, ţinând cont de capacitatea de recoltare, militarii care şi-au exprimat dorinţa de a veni în sprijinul concetăţenilor au fost planificaţi pentru perioada imediat următoare, până la sfărşitul lunii aprilie.

 [Galerie foto]

„ARMATA – O ŞCOALĂ ALTFEL” LA BATALIONUL 72 GENIU „MATEI BASARAB” "

            În perioada 06-10 aprilie 2015, la sediul Batalionului 72 Geniu „Matei Basarab” au fost desfăşurate activităţi specifice în cadrul proiectului "Armata - O şcoală altfel", acţiune organizată de Ministerul Apărării Naţionale în cooperare cu Ministerul Educaţiei Naţionale.
            La această activitate a fost înregistrată o participare record dacă luăm în considerare activitatea similară organizată în anul 2014. Un număr de aproximativ 500 elevi şi 40 cadre didactice din 23 de şcoli gimnaziale şi licee ale municipiul şi judeţului Brăila au avut posibilitatea să afle detalii interesante despre tehnica militară din dotare şi armamentul folosit de militari, să vizioneze un material documentar cu aspecte din istoria şi din activitatea curentă a unităţii, precum şi să desfăşoare diverse activităţi practice.
            Participanţii au apreciat în mod deosebit activităţile desfăşurate cu această ocazie, au înţeles care este rolul Armatei în timp de pace şi război, mulţi dintre aceştia considerând profesia militară o posibilă opţiune de urmat în viaţă.            

 [Galerie foto]

ARMATA – "O ŞCOALĂ ALTFEL "

            În perioada 06-10 aprilie 2015, Ministerul Educaţiei Naţionale a desfăşurat activitatea „Să ştii mai multe, să fii mai bun”, continuare a programului naţional „Şcoala altfel”, la care Ministerul Apărării Naţionale a participat având ca obiective consolidarea parteneriatului interinstituţional, întâmpinarea nevoii de cunoaştere de către tânăra generaţie a instituţiei militare, promovarea imaginii Armatei României şi a carierei militare.
            Joi, 9 aprilie 2015, începând cu ora 12.00, la sediul Comandamentului Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de jos” a avut loc vizita grupurilor de copii aparţinând instituţiilor de învăţământ din municipiul Brăila, în scopul dezvoltării cunoştinţelor despre geniştii brăileni şi faptele lor de-a lungul timpului.
            Programul activităţii a cuprins vizitarea Sălii de Tradiţii a unităţii, desfăşurarea unui exerciţiu demonstrativ de descoperire a explozivilor cu ajutorul câinilor precum şi prezentarea tehnicii, armamentului şi echipamentelor din dotarea Comandamentului Brigăzii 10 Geniu ,,Dunărea de Jos”.

 [Galerie foto]

VETERAN DE RĂZBOI VIZITAT DE MILITARI DIN BATALIONUL 136 GENIU “APULUM”
 ÎN PREAJMA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTI

           Veteranul de război, plt.adj.pr. (rtr.) Ioan Istrate, din satul Draşov, comuna Şpring, judeţul Alba, în vârstă de 103 ani, a fost vizitat în preajma sărbătorilor pascale de către o echipă de militari din cadrul Batalionului 136 Geniu “Apulum”, formată din căpitanul Diaconescu Dan (membru al grupului Invictus), căpitanul Gorun Iulian (ofiţer de relaţii publice) şi maistrul militar Bârdea Ioniţă (consilierul comandantului).
           Născut în data de 25 octombrie 1911, Ioan Istrate a fost concentrat în toamna anului 1941, împreună cu alţi consăteni, în cadrul Regimentului 92 Infanterie "Decebal", în garnizoana Orăştie. Având gradul de sergent, a fost încadrat ca ajutor comandant pluton, ulterior devenind comandant pază tren de luptă. Principala sa misiune a reprezentat-o asigurarea pazei trenului de luptă care transporta muniţia, armamentul, tehnica de luptă şi efectivele regimentului la acţiunile duse pe frontul de est, pe timpul asediului început la 16 octombrie 1941 asupra cazematelor ce înconjurau oraşul Odessa, precum şi la acţiunile duse începând cu luna martie 1942 în Crimeea, la Kerci, sau a celor aproximativ opt luni de asediu asupra oraşului Sevastopol, alături de trupele germane.
           În luna octombrie 1942, pe timpul desfăşurării unei misiuni de aprovizionare, Ioan Istrate a fost rănit şi, ca urmare a leziunilor suferite, a fost demobilizat şi lăsat la vatră, întorcandu-se în satul natal.
           Învierea Domnului este un prilej de bucurie pentru toţi oamenii. În spiritul acestei mari sărbători creştine, efectivul de cadre militare al Batalionului 136 Geniu “Apulum” a desfăşurat o serie de manifestări menite să arate respectul şi consideraţia faţă de veteranii celui de-al Doilea Război Mondial. De asemenea, militarii au transmis veteranului Ioan Istrate mesajul comandantului Batalionului 136 Geniu “Apulum”, domnul colonel dr. Corneliu Dinco, de apreciere şi mulţumire pentru sacrificiul personal adus ţării în anii de război.

ZIUA BATALIONULUI 72 GENIU „MATEI BASARAB”

            Miercuri, 25 februarie 2015, Batalionul 72 Geniu „Matei Basarab” din compunerea Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos” a sărbătorit aniversarea a 149 de ani de existenţă neîntreruptă a specialităţii pontonieri pe malurile bătrânului fluviu Dunărea.
            Demni de străluciţii lor înaintaşi, militarii Batalionului 72 Geniu „Matei Basarab” duc mai departe tradiţiile Regimentului 72 Pontonieri, Batalionului 550 Geniu şi Batalionului 72 Treceri, obţinând rezultate bune şi foarte bune în pregătire şi în menţinerea unei capacităţi de luptă ridicate, probând calităţi morale şi profesionale deosebite.
            Sărbătorită la 25 februarie, ziua pontonierilor a căpătat anul acesta o semnificaţie deosebită. La ceas aniversar, pontonierii brăileni au adus un sincer omagiu celui care la vârsta de 94 de ani s-a stins din viaţă discret, la Bucureşti, în decembrie 2014 - generalului de brigadă (rtr.) Constantin Savu, cunoscut ca părintele pontonieriei române moderne. Astfel că la Cercul Militar din Brăila, în dupăamiaza zilei de 26 februarie, a avut loc simpozionul dedicat sărbătoririi a 149 de ani de la înfiinţarea Batalionului 72 Geniu „Matei Basarab” şi evocarea personalităţii ilustrului înaintaş – domnul general (rtr.) Constantin Savu. În cadrul acestei activităţi, pontonierii brăileni şi-a propus să aducă un omagiu celor care de-a lungul timpului au contribuit la evoluţia, dezvoltarea şi modernizarea unei specialităţi militare atât de cunoscute la Brăila precum şi celor care au scris istoria celei mai vechi unităţi militare de pontonieri din Armata României. Un oaspete de seamă prezent la manifestare a fost fiica domnului general Constantin Savu, doamna Moucha Elena, alături de soţul domniei sale.
           
Data de 27 februarie 2015 a găsit cazarma Batalionului 72 Geniu „Matei Basarab” pregătită de primirea distinşilor invitaţi care au onorat cu prezenţa festivitatea militară dedicată evenimentului mai sus amintit. Alături de comandantul Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos”, domnul colonel Gheorghe Soare, au dat curs invitaţiei prefectul judeţului Brăila, domnul Nicu-Lucian Olteanu, domnul colonel (rz.) Marian Gargaz, preşedintele Asociaţiei Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere din Arma Geniu, cadre militare în rezervă şi retragere a căror activitate a fost legată la un moment dat de destinele batalionului de pontonieri.
            După scurtele alocuţiuni susţinute de participanţi a avut loc decernarea diplomelor de merit militarilor unităţii, avansarea la gradul următor a soldaţilor şi gradaţilor profesionişti merituoşi dar şi depunerea de coroane şi jerbe de flori la monumentele pontonierilor din incinta cazărmii. Activitatea s-a încheiat cu defilarea unităţii pe acordurile Muzicii Militare a garnizoanei, participante de ceremonie.
           
Marţi, 27 ianuarie 2015, la Comandamentul Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos” a avut loc şedinţa de lucru a comandantului pentru autoevaluarea stării Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos” în anul 2014. În prezenţa şefului Statului Major al Forţelor Terestre, domnul general maior dr. Scarlat Dumitru precum şi a comandanţilor unităţilor militare din subordinea Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos”, au fost prezentate principalele repere ale activităţii marii unităţi.  
           Şefii modulelor din Comandamentul Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos” au evidenţiat aspectele legate de evoluţia structurii în anul 2014 şi obiectivele stabilite pentru anul 2015.

 [Galerie foto]


PARTICIPAREA LA SĂRBĂTORIREA UNUI SECOL DE VIAŢĂ A
VETERANULUI DE RĂZBOI BRĂILEAN ION AVRIGEANU

            În data de 21 februarie 2015, în localitatea brăileană Gulianca, a avut loc sărbătorirea venerabilei vârste de 100 ani a sublocotenentului în retragere Ion Grigore Avrigeanu, veteran al celui de-al Doilea Război Mondial. La activitate au participat comandantul garnizoanei Brăila, domnul colonel Soare Gheorghe, generalul de brigadă (rtr.) Sandu Temistocle, preşedintele Asociaţiei Veteranilor de Război, filiala Brăila, colonelul (rtr.) Ion Dumitru, reprezentant al Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere, cadre militare din garnizoana Brăila.
           
Domnul colonel Gheorghe Soare a prezentat mesajul de felicitare al ministrului apărării naţionale, Mircea Duşa şi al secreterului de stat pentru relaţia cu Parlamentul, Otilia Sava, oferindu-i sărbătoritului, din partea Garnizoanei Brăila un tort aniversar şi un coş cu flori. În cadrul aceluiaşi eveniment, Asociaţia Veteranilor de Război a oferit suma de 200 lei, iar colonelul Ion Dumitru a donat comunităţii prin şcoala din localitate, mai multe publicaţii cu tematică istorică.
            Veteranul de război s-a bucurat de această aniversare împreună cu soţia sa care îi este alături din 1947. Sublocotenentul în retragere Ion Grigore Avrigeanu a participat pe front în cadrul Regimentului 8 Dorobanţi, unde a îndeplinit funcţia de sanitar, fiind luat prizonier din noiembrie 1942 până în august 1944.

            Respect pentru tot ceea ce a făcut pentru ţară!

 [Galerie foto]

GENERALUL DE BRIGADĂ (RTR.) CONSTANTIN SAVU – PĂRINTELE PONTONULUI ROMÂNESC

            Sărbătorită la 25 februarie, ziua pontonierilor a căpătat anul acesta o semnificaţie deosebită. Batalionul 72 Geniu „Matei Basarab”, din cadrul Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos”, este unitatea cu cele mai vechi tradiţii în specialitatea pontonieri din armata română. La ceas aniversar, pontonierii brăileni aduc un sincer omagiu celui care la vârsta de 94 de ani s-a stins din viaţă discret, la Brăila, în decembrie 2014 - generalului de brigadă (rtr.) Constantin Savu, cunoscut ca părintele pontonieriei române moderne.
           
Tânăr absolvent de liceu, în zilele tulburi ale celei de a doua conflagraţii mondiale, Constantin Savu s-a interesat de specificul fiecărei arme din Armata Română şi obţinân informaţiile necesare s-a hotărât să urmeze Şcoala de Ofiţeri de Geniu din Bucureşti. Pentru a-şi împlini acest vis, la 14 august 1940 s-a prezentat la examen şi, deşi nu a fost uşor, a fost admis datorită cunoştinţelor de matematică pe care le stăpânea foarte bine.
            La început viaţa militară i s-a părut lui Constantin Savu rigidă şi uneori chiar regreta că a făcut acest pas, dar s-a îmbărbătat singur spunându-şi să mai aibă răbdare să vadă lucrurile mai bine. Aşteptarea a fost un bun sfătuitor, deoarece el a început să înţeleagă mai bine aspectele specifice vieţii militare şi să se adapteze rigorilor acesteia sau cum se spune în popor „să se dea pe brazdă”.
            Constanin Savu, de la început, a dorit să fie pontonier şi a rămas credincios acestei frumoase specialităţi a armei geniu, cale l-a preocupat până la venerabila vârstă la care s-a stins din viaţă. Totuşi în cariera sa, mai ales la începuturile sale, a îndeplinit misiuni de poduri, drumuri, distrugeri, deminări reale, etc.
            În toate aceste situaţii, Constantin Savu şi-a dat seama că tinereţea este plină de energie, curaj, elan, spirit de sacrificiu, dar şi de lipsa de experienţă care o supun greşelilor. De atunci i-a încolţit totuşi ideea şi dorinţa de face ceva pentru a le uşura serviciul pontonierilor, acţiune căreia i-a dedicat întreaga viaţă.
            Cariera militară postbelică şi-a continuat-o vreme îndelungată la comandă, în unităţi de pontonieri şi în structuri de studii, cercetare, experimentare şi instrucţie, aparţinând Comandamentului trupelor de geniu, având astfel posibilitatea de a lucra cu peste 10 tipuri de poduri plutitoare de lemn sau metalice, acoperite sau descoperite. Fără excepţie, aceste poduri aveau în compunerea lor o cantitate enormă de elemente contructive independente, majoritatea fiind voluminoase şi foarte grele.
            După 1950 astfel de poduri nu mai răspundeau operaţional cerinţelor impuse, pe de o parte de dinamica acţiunilor militare, iar pe de altă parte de tehnica nou introdusă în inzestrarea unităţilor luptătoare. Întinderea şi strângerea lor presupunea efective mari de militari pentru lucru, o muncă foarte grea pentru manevra şi montarea succesivă a elementelor constructive, timp îndelungat pentru darea lor în exploatare, respectiv pentru recuperarea materialelor.
            Puţini au fost cei care s-au angajat cu fermitate în găsirea unor soluţii viabile, iar dintre aceştia unul singur a izbândit, ofiţerul de geniu Savu Constantin.
            Fire iscoditoare, posesor al unor cunoştinţe tehnico-inginereşti, remarcabil cunoscător al instrucţiei şi realizărilor în domeniul mijloacelor de treceri, practician de execepţie, cu un uimitor simţ al apei, ambiţios, perseverent şi tenace, adept al principiului de a nu ceda în faţa greutăţilor, ofiţerul Savu Constantin şi-a propus în timp, ca ideal, găsirea soluţiei pentru realizarea unui pod care să rezolve pe deplin cerinţa operaţională exprimată în: forţă mare de suport; efective reduse pentru montare; uşurinţă în manevrare; timp scurt de dare în folosinţă; mijloace rapide de transport a elementelor constructive.
            După o perioadă îndelungată de studii şi cercetări a reuşit să realizeze, în miniatură, proiectul acestuia şi apoi să convingă cu greu factorii de decizie din domeniul înzestrării asupra necesităţii realizării lui. După aproximativ 3 ani de experimentări, noul tip de pod a fost omologat, testat operaţional şi a intrat în inzestrarea trupelor sub denumirea de „Pod românesc din pontoane PR-57”, pod care sub bagheta aceluiaşi Savu Constantin a fost modernizat succesiv, în veriantele PR-60 şi PR-71, acesta din urmă recunoscut pe plan internaţional ca o realizare deosebită în domeniul trecerilor, pentru forţa sa de suport de peste 80 tf.
            Intrarea în înzestrarea trupelor a podului românesc de pontoane, în special a ultimelor două tipuri, a însemnat renunţarea la importul de mijloace de trecere ruseşti şi odată cu aceasta la trecerea pontonieratului într-o nouă etapă de evoluţie a specialităţii militare. Reţinerea tinerilor de a se instrui în specialitatea postonieri a dispărut pentru totdeauna. Noul parc de pod i-a ferit de greul transportului elementelor constructive, i-a scutit de eforturi fizice enorme şi de risul producerii unor accidente de muncă cu consecinţe grave, pentru întreaga viaţă. Totodată s-au redus efectivele şi timpul necesar pentru executarea acestor lucrări.
            Despre străduinţele ofiţerului Constantin Savu pentru realizarea unor parcuri de pod pe pontoane permanente s-a scris mult în presa militară a vremii. Pentru a reda articolele elogioase la adresa acestui mare pontonier inovator, ne-ar trebui cerneală şi hârtie în cantităţi mari, însă niciodată credem că nu s-a spus destul. Nu şi-a propus nimeni acest lucru deoarece marele inovator pontonier Constantin Savu, prin modestia ce l-a caracterizat, nu a simţit vreo clipă nevoia ca cineva să-i facă propagandă. Viaţa şi munca lui i-au făcut atâta propagandă, încât a devenit arhicunoscut nu numai în rândul geniştilor, ci şi în rândul celorlalţi militari ai armatei noastre.
            El a dat viaţă unei idei care întradevăr a revoluţionat pontonieria. Satisfacţia realizărilor din viaţă, când omul a fost în plinătatea puterilor, este frumuseţea amintirilor pe care la retrăieşte fiecare la bătrâneţe. Satisfacţia muncii se retrăieşte astfel în amintiri până la sfârşitul vieţii.
           
În cartea sa publicată de Editura Academiei Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” în anul 2009, „O viaţă pentru o idee – dezrobirea pontonierilor”, generalul de brigadă în rezervă dr. Mircea Vladu nu realizază doar o biografie a eminentului ofiţer genist Constantin Savu ci descrie şi istoria realizării unui pod care a revoluţionat instrucţia la apă a geniştilor – podul românesc de pontoane PR-57, PR-60 şi PR-71.
           
Se cuvine ca la ceas aniversar, pontonierii români să nu uite să-şi cinstească înaintaşii, să-şi onoreze statulul definit în multele încercări şi provocări ale istoriei şi să privească cu încredere către viitorul specialităţii militare care le-a oferit atâtea satisfacţii profesionale. Geniştii Brigăzii 10 prezintă onorul generalului de brigadă (rtr.) Constantin Savu cu convingerea fermă că pontonieria ridicată la rang de artă de către iluştrii înaintaşi se află pe mâini bune, va evolua şi se va dezvolta ca specialitate tehnică de mare importanţă în ducearea acţiunilor militare viitoare.

 [Galerie foto]

AUTOEVALUAREA STĂRII BRIGĂZII 10 GENIU “DUNĂREA DE JOS”

            Marţi, 27 ianuarie 2015, la Comandamentul Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos” a avut loc şedinţa de lucru a comandantului pentru autoevaluarea stării Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos” în anul 2014. În prezenţa şefului Statului Major al Forţelor Terestre, domnul general maior dr. Scarlat Dumitru precum şi a comandanţilor unităţilor militare din subordinea Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos”, au fost prezentate principalele repere ale activităţii marii unităţi.  
           Şefii modulelor din Comandamentul Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos” au evidenţiat aspectele legate de evoluţia structurii în anul 2014 şi obiectivele stabilite pentru anul 2015.

 [Galerie foto]

ZIUA UNIRII PRINCIPATELOR ROMÂNE

            Sâmbătă, 24 ianuarie 2015, au avut loc la Brăila activităţi prilejuite de sărbătorirea Zilei Unirii Principatelor Române, la care au participat alături de oficialităţile publice locale, militari din cadrul garnizoanei Brăila precum şi numeroşi cetăţeni.
           
Manifestările au debutat la ora 10.00, în sala de spectacole a Casei Tineretului cu intonarea Imnului Naţional al României, de către Muzica Militară a Garnizoanei Brăila. Prefectul judeţului Brăila, doamna Vasilica Vâlcu a evocat momentul istoric din 24 ianuarie 1859, când Moldova şi Ţara Românească şi-au ales acelaşi domnitor, făcând astfel primul pas spre unirea cea mare şi formarea României de astăzi. A urmat un spectacol susţinut de elevi ai şcolilor gimnaziale brăilene, în încheierea căruia Muzica Militară împreună cu formaţii de dansatori în costume populare au smuls publicului brăilean, ropote de aplauze.
            De la ora 11.00, la scuarul de la monumentul domnitorului Alexandru Ioan Cuza a început ceremonialul militar. Un sobor de preoţi a oficiat serviciul religios, după care reprezentanţii instituţiilor publice locale, ai partidelor politice şi asociaţiilor de veterani au depus coroane şi jerbe de flori la monumentul domnitorului.
            După defilarea gărzii de onoare constituite din militari aparţinând unităţilor din garnizoană, toţi cei prezenţi au fost invitaţi să se prindă în hora unirii. Zeci de brăileni au dat curs invitaţiei, printre aceştia numărându-se comandantul garnizoanei Brăila, domnul colonel Soare Gheorghe, reprezentanţi ai unităţilor militare brăilene, oficialităţi locale şi simpli cetăţeni.

 [Galerie foto]

ANALIZA ORDINII ŞI DISCIPLINEI PE GARNIZOANĂ ÎN ANUL 2014

              În data de 13 ianuarie 2015, începând cu ora 12.00, la Cercul Militar Brăila, a avut loc Analiza ordinii şi disciplinei militare pe garnizoană, pentru anul de instrucţie 2014. În prezenţa distinşilor reprezentanţi ai autorităţilor publice locale, prefectul judeţului Brăila, doamna dr. ec. Vasilica Vîlcu precum şi primarul municipiului Brăila, domnul ing. dr. Gabriel Aurel Simionescu, comandantul garnizoanei Brăila, domnul colonel Gheorghe Soare, a condus activitatea la care au participat şefii/comandanţii instituţiilor publice din municipiul Brăila şi comandanţii unităţilor militare din garnizoană.
           
Principalele probleme de pe ordinea de zi au fost: modul în care ordinea şi disciplina militară în garnizoană au fost respectate în anul de instrucţie 2014, activităţile importante din garnizoana Brăila ce vor avea loc în anul 2015 şi modul de cooperare între instituţiile din municipiul Brăila.
 
           Pe parcursul desfăşurării activităţii a fost evidenţiat interesul acordat, atât de instituţiile publice cât şi de structurile aparţinând Ministerului Apărării Naţionale, imaginii create în societate, imagine generată de faptele şi atitudinea fiecărui membru al organizaţiei. De asemenea, reprezentanţii administraţiei publice locale şi-au exprimat disponibilitatea colaborării cu unităţile militare din garnizoană în scopul creşterii prestigiului oraşului atât pe plan naţional cât şi internaţional, o atenţie deosebită acordându-se Festivalului Internaţional al Muzicilor Militare ce va avea loc anul acesta la Brăila.

 [Galerie foto]

DESCHIDEREA ANULUI DE INSTRUCŢIE LA BRIGADA 10 GENIU „DUNĂREA DE JOS”

             În data de 12 ianuarie 2015 la comandamentul Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos” şi la unităţile militare din subordinea acestuia a avut loc începând cu ora 09:00 festivitatea de deschidere a anului de instrucţie.
 
           Activitatea a debutat cu introducerea în formaţie a Drapelului de luptă al unităţii şi intonarea Imnului Naţional. Comandantul Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos”, colonel Soare Gheorghe, în cuvântul de deschidere a făcut un scurt bilanţ al activităţilor importante desfăşurate în anul precedent, evidenţiind iniţiativa, perseverenţa şi rigurozitatea de care au dat dovadă militarii brigăzii la manifestările ocazionate de sărbătorirea a 155 de ani de la înfiinţarea armei Geniu, la participarea la exerciţii mutinaţionale în cadrul iniţiativelor regionale, la activităţile de instruire prin practicare din poligoanele Cincu, Smârdan, Babadag şi nu în ultimul rând la acţiunile cu efective şi tehnică pentru limitarea efectelor fenomenelor meteorologice extreme. În încheiere, comandanul brigăzii a subliniat obiectivele pe care marea unitate şi le propune în anul 2015 şi aşteptările pe care la are de la toţi militarii, fiecare din perspectiva atribuţiilor funcţiei pe care o încadrează.
 
           De asemenea, 14 militari din cadrul Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos”, participanţi la acţiunile de intervenţie pentru limitarea efectelor căderilor masive de zăpadă din perioada 28 – 31 decembrie 2014, au fost recompensaţi de comandanutul marii unităţi cu diplome de recunoaştere a meritelor acestora şi mulţumiri în faţa personalului care a luat parte la festivitate.
 
           Încheierea activităţii a fost marcată de defilarea unităţii pe acordurile Muzicii Militare a Garnizoanei conduse de colonelul Gogu Petrea.

 [Galerie foto]

PARTICIPAREA MILITARILOR BRĂILENI LA SĂRBĂTOAREA BOTEZULUI DOMNULUI

             Marţi, 6 ianuarie 2015, în prezenţa locţiitorului comandantului garnizoanei Brăila, domnul colonel Goliţă Neculai, a primarului municipiului Brăila domnul Simionescu Aurel, Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos a oficiat la Catedrala Naşterea Domnului din Brăila, slujba specială de Bobotează.
 
           La liturghie au participat pe lângă numeroşi cetăţeni ai urbei şi militari din cadrul garnizoanei. După încheierea acesteia, soborul de preoţi însoţiţi de oficialităţile participante şi credincioşi s-au deplasat pe acordurile Muzicii Militare a Garnizoanei Brăila la Esplanada Dunării, acolo unde avea să fie sfinţită apa. Ceremonialul religios s-a încheiat ca de fiecare dată cu recuperarea crucii de Bobotează din apele reci ale Dunării.

 [Galerie foto]


 2015 | 2016 | 2017 | 2018