2015 | 2016 | 2017 | 2018

VASILE LUCACIU – 166 ANI DE LA NAŞTERE

          În data de 21 ianuarie 2018 s-au împlinit 166 de ani de la naşterea preotului dr. Vasile Lucaciu. Cu această ocazie, la casa memorială din comuna Apa, judeţul Satu Mare, a avut loc sfinţirea şi înălţarea Drapelului României, activitate la care, alături de oficialităţi şi oameni de cultură ale peisajului sătmărean, au participat şi militari ai Batalionului 52 Geniu „TISA” din cadrul Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos”, conduşi de către locotenent colonel Gheorghe Balazs, locţiitorul comandantului de batalion.
         Vasile Lucaciu a fost o personalitate marcantă de la cumpăna secolelor al XIX-lea şi al XX-lea, care s-a luptat şi s-a zbătut ca nimeni altul pentru drepturile şi libertăţile românilor din Imperiul Austro-Ungar, dar şi pentru ieşirea lor de sub autoritatea „temniţei popoarelor” şi unirea cu fraţii de dincolo de Carpaţi.
          Şi-a pus viaţa în slujba neamului românesc, pe care l-a învăţat să-şi vorbească fără frică limba maternă, a adunat poporul în jurul său luminând-i mintea şi deschizându-i sufletul spre cultura română şi cunoştinţa naţională, i-a dojenit aspru pe românii ce se vindeau „pe doi arginţi” renegându-şi originea, i-a înfruntat cu destoinicie pe cei care de nenumărate ori l-au acuzat şi umilit, a luptat şi a suferit pentru neamul său, fiind mereu exemplu de moralitate şi demnitate. „Părintele Lucaciu şi-a înţeles chemarea de profet, dându-şi seama că îndrumătorii unui neam, în vremuri de grea cumpănă, trebuie să treacă examenul moral”. Nu a picat niciodată la acest examen, trecând peste toate încercările de ademenire la care a fost supus.

[Galerie foto]     

2015 | 2016 | 2017 | 2018