2015 | 2016 | 2017

 HISTRIA 15

            Joi, 17 septembrie, începând cu ora 15:00, în poligonul de instrucţie Vărsătura din judeţul Brăila, se vor desfăşura activităţi practice de instruire în teren, în cadrul Zilei Distinşilor Vizitatori ai exerciţiului HISTRIA 15.
            HISTRIA 15, desfăşurat simultan în mai multe poligoane şi terenuri de instrucţie din ţară, este un exerciţiu combinat de comandament şi cu trupe în teren. Exerciţiul este executat de către structurile subordonate Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos” în poligonul de instrucţie Vărsătura şi raionul Feteşti (Ialomiţa). El are ca scop demonstrarea capabilităţilor de trecere peste fluviul Dunărea de către structurile subordonate Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos” în cooperare cu forţe din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, în vederea asigurării mobilităţii forţelor proprii.
            În desfăşurarea activităţilor sunt implicaţi peste 600 de militari şi 150 de mijloace tehnice aparţinând Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos”, structurilor din cadrul Statului Major al Forţelor Terestre, Statului Major al Forţelor Navale precum şi altor structuri din cadrul sistemului naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.
            În programul activităţilor desfăşurate în poligonul Vărsătura, sunt incluse: amenajarea şi deservirea unor puncte de trecere peste fluviul Dunărea folosind mijloacele tehnice din dotarea Batalionului Nave Treceri Fluviale, pe pod de pontoane şi mijloace din dotarea Batalionului 72 Geniu „Matei Basarab”, trecerea peste obstacole folosind tehnică specifică, acţiunea militarilor din structurile specializate pentru înlăturarea potenţialelor pericole stabilite prin scenariul exerciţiului.
            Jurnaliştii care doresc să participe la activitate sunt rugaţi să confirme participarea, până în data de 16 septembrie, ora 18:00, la ofiţerul cu informarea şi relaţii publice al Brigăzii 10 Geniu ,,Dunărea de Jos”, maior Popa George, telefon 0723 374 180.

[Galerie foto]

FESTIVALUL INTERNAŢIONAL AL MUZICILOR MILITARE,
EDIŢIA A XII-A

           Aflat anul acesta la cea de-a XII-a ediţie, Festivalul Internaţional al Muzicilor Militare îşi propune să ofere brăilenilor eleganţa, ritmul şi sensibilitatea muzicii de fanfară. Uniţi de acest nobil ţel, în perioada 19-21 iunie, vor concerta la Brăila: Muzica Principală a Trupelor de Marină din Franţa, Muzica Militară a Forţelor Aeriene din Grecia, Five Star Brass din SUA, Muzica Reprezentativă a Ministerului Apărării Naţionale, Muzica Militară a Forţelor Navale, Muzica Militară a Regimentului 30 Gardă „Mihai Viteazul”, Muzica Militară a Academiei Forţelor Aeriene „Henri Coandă”, Muzica Militară a garnizoanei Sibiu, Muzica Militară a garnizoanei Brăila cărora li se va alătura Drill Team-ul Batalionului 285 Artilerie „Vlaicu Vodă”.
           Vineri, 19 iunie, începând cu ora 19.30, la Esplanada Dunării, va avea loc concertul festiv susţinut de Muzica Militară a Forţelor Aeriene din Grecia, Five Star Brass din SUA şi Muzica Reprezentativă a Ministerului Apărării Naţionale.
          Sâmbătă, 20 iunie, de la 18.30, pe Calea Călăraşilor, va putea fi văzută parada Muzicilor Militare participante la eveniment, şi în continuare, la Esplanada Dunării, va avea loc festivitatea de deschidere a celei de-a XII-a ediţii a Festivalului Internaţional al Muzicilor Militare şi show-urile formaţiilor.
           Duminică, ultima zi a Festivalului, oferă publicului aflat la Brăila concerte de promenadă, de la ora 11.30, susţinute în frumoasele locaţii ale urbei din: Piaţa Independenţei, Parcul Monument, Parcul Caporal Muşat, Grădina Publică, Parcul de pe Calea Galaţi, Piaţa Traian, Parcul Lidl din cartierul Vidin şi Promenada Mall – Carrefour. Manifestările vor continua de la ora 18.30 cu parada Muzicilor Militare pe Calea Călăraşilor şi show-urile formaţiilor participante la Esplanada Dunării. În aceeaşi locaţie, de la ora 21.45 va avea loc festivitatea de închidere a celei de-a XII-a ediţii a Festivalului Internaţional al Muzicilor Militare şi focul de artificii.

CAMPIONATUL MILITAR DE PENTATLON - ETAPA PE FORŢELE TERESTRE

            În perioada 12 – 15 mai, în garnizoana Brăila, se desfăşoară etapa pe Forţele Terestre a campionatului militar de pentatlon, ediţia 2015.
            Probele aplicativ-militare şi sportive, la care fiecare concurent trebuie să participe, constau în: alergare în teren variat (8 Km. la masculin respectiv 4 Km. la feminin), trageri cu armamentul individual din dotare, pista cu obstacole, înot şi aruncarea grenadelor de mână. Loturile sportive din unităţile militare participante sunt formate atât din concurenţi de sex masculin cât şi din concurenţi de sex feminin, în conformitate cu regulamentul de desfăşurare al competiţiei.
            În perioada amintită, militarii vor parcurge probele de concurs în Parcul Monument, bazinul de înot al Liceului cu Program Sportiv, terenurile de instrucţie şi poligoanele din apropierea municipiului Brăila.
            Câştigătorii etapei pe Forţele Terestre vor participa, în perioada 25-28 mai, la etapa finală pe Ministerul Apărării Naţionale, care va avea loc la Sibiu.

ZIUA VETERANILOR DE RĂZBOI

            În perioada 29 aprilie – 1 mai, la nivelul garnizoanei Brăila, au loc manifestări prilejuite de sărbătorirea Zilei Veteranilor de Război.
            Anul 2015, declarat „Anul Veteranilor de Război”, marchează împlinirea a 70 de ani de la încetarea celui de-Al Doilea Război Mondial. Pe parcursul întregului an, Brigada 10 Geniu „Dunărea de Jos” alături de celelalte unităţi militare din garnizoana Brăila, organizează o serie de evenimente şi manifestări cultural-artistice şi cu tematică specifică, în onoarea veteranilor de război.
            Pe data de 29 aprilie, în incinta Bibliotecii Judeţene "Panait Istrati", unităţile militare din garnizoana Brăila alături de Asociaţia Naţională a Veteranilor de Război - Filiala Brăila, Cercul Militar, Muzica Militară a garnizoanei şi elevi ai liceelor brăilene au oferit veteranilor de război prezenţi la eveniment, un mic spectacol de muzică şi poezie, activitatea încheindu-se cu vizitarea expoziţiei tematice organizate de militarii brăileni.
            Din suita de activităţi a făcut parte şi întâlnirea comandantului garnizoanei Brăila, domnul colonel Soare Gheorghe, cu reprezentanţii Asociaţiei Naţională a Veteranilor de Război - Filiala Brăila, din data de 30 aprilie, în cadrul festivităţii dedicate Zilei Veteranilor de Război. Activitatea a debutat cu prezentarea unui referat privind semnificaţia zilei de 29 aprilie, de către preşedintele Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război - Filiala Brăila, domnul general în retragere Sandu Temistocle, continuând cu mesajul invitaţilor, un program de poezii patriotice recitate de elevi din cadrul instituţiilor de învăţământ brăilene şi acordarea titlului de „Membru de Onoare” al Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război - Filiala Brăila, comandantului garnizoanei Brăila.
            Activităţile organizate cu prilejul sărbătoririi Zilei Veteranilor de Război vor continua în data de 01 mai, ora 16.00, în Parcul Monument din municipiul Brăila, cu instalarea unui punct medical unde personalul militar specializat, alături de cel din spitalele brăilene, vor oferi consultaţii şi recomandări generale pentru o viaţă sănătoasă. Acţiunea se încadrează în iniţiativa „Sacrificiul impune respect”.

23 APRILIE - ZIUA FORŢELOR TERESTRE

            În perioada 21 – 23 aprilie, la nivelul garnizoanei Brăila, vor avea loc manifestări dedicate sărbătoririi Zilei Forţelor Terestre.
            Avându-l drept patron spiritual creştinesc pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe – Purtătorul de Biruinţă, Forţele Terestre se constituie în cea mai reprezentativă categorie de forţe din Armata României, care a avut o contribuţie decisivă în obţinerea victoriilor pe câmpul de luptă. Garnizoana Brăila, alături de celelalte garnizoane din ţară, îi va sărbători, la 23 aprilie, pe militarii din Forţe Terestre şi, cu acest prilej, aduce la cunoştinţa concetăţenilor principalele activităţi organizate.
            Începând cu data de 21 aprilie, cadre militare, gradaţi voluntari şi personal civil din structurile militare ale garnizoanei Brăila demarează campania de donare de sânge, continuare a iniţiativei din anul precedent - „Sacrificiul impune respect”.
            Prin această campanie, militarii brăileni doresc să conştientizeze publicul asupra nevoii de respect şi preţuire care se cuvin veteranilor, răniţilor, invalizilor şi urmaşilor celor decedaţi ca urmare a participării la acţiuni militare, precum şi să promoveze voluntariatul şi creşterea coeziunii sociale în jurul unor proiecte care vizează valori fundamentale ale statului.
            Pe data de 23 aprilie, începând cu ora 08.00 la capela militară „Sfinţii Martiri Brâncoveni” are loc liturghia Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruinţă, şi de la ora 09:45, în Piaţa Independenţei, se va desfăşura ceremonia militară dedicată Zilei Forţelor Terestre.
           Activităţile organizate în data de 23 aprilie vor continua la Biblioteca Judeţeană „Panait Istrati”, de la ora 14.45, cu vernisajul expoziţiei organizate de Cercul Militar Brăila cu tema „Forţele Terestre prezintă onorul”. În cadrul manifestării vor fi prezentate standuri tematice de către Brigada 10 Geniu „Dunărea de Jos”, Batalionul 72 Geniu „Matei Basarab”, Batalionul 528 Cercetare „Vlad Ţepeş”, numismatică de către locotenent-colonelul în rezervă Ionel Teodorescu precum şi pictură de icoane, avându-l ca autor pe plutonierul adjutant Daniel Trandafir. Evenimentul se va încheia cu un program instrumental muzical susţinut de Muzia Militară a garnizoanei Brăila, dirijor colonelul Petrea Gogu.            Cu ocazia sărbătoririi Zilei Forţelor Terestre, militarii Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de jos”, prin activităţile şi acţiunile întreprinse la nivelul garnizoanei, doresc să aducă un omagiu înaintaşilor şi să asigure comunitatea locală că, aşa cum au făcut-o de fiecare dată, vor răspunde prezent ori de câte ori va fi nevoie de ei.

ORA PĂMÂNTULUI

            În perioada 25 – 31 martie, în incinta cazărmilor unităţilor militare aparţinând Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos” precum şi a poligoanelor aflate în administrarea acestora, se desfăşoară activităţi de plantare a pomilor. Iniţiativa militarilor genişti se încadrează în campania dedicată Orei Pământului 2015.
            Ora Pământului, sărbătorită în acest an la 28 martie işi propune să atragă atenţia asupra efectelor încălzirii globale şi implicit a schimbărilor de mediu ca efect al activităţii omului.
            Acţiunea militarilor din cadrul Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos”, conectaţi permanent la viaţa urbei, este bazată pe principiul voluntariatului şi poate deveni un exemplu demn de urmat pentru concetăţenii de toate vârstele.

 [Galerie foto]


ZIUA CONSILIULUI INTERNAŢIONAL AL SPORTULUI MILITAR

            Miercuri, 18 februarie, în Parcul Monument din municipiul Brăila au avut loc activităţi ocazionate de aniversarea Zilei Consiliului Internaţional al Sportului Militar. În cadrul acestor manifestări, au fost organizate, începând cu ora 13:00, activităţi sportive la care au participat militari ai Forţelor Terestre din garnizoană.
            Organizat pentru prima oară în anul 2006 de către Consiliul Internaţional al Sportului Militar, în scopul sărbătoririi datei de constituire a acestui organism, evenimentul îşi propune să promoveze, anual, practicarea sportului în armatele lumii şi, prin anvergura mondială a acţiunii, să contribuie la menţinerea păcii. Scopul acestei manifestări sportive este şi de a transmite motto-ul Consiliului Internaţional al Sportului Militar, "Prietenie prin sport", printre militarii din cele 133 ţări membre ale Consiliului, care participă simultan la alergări pe distanţe scurte sau lungi, mers pe jos sau pe schiuri, indiferent de aptitudinile lor fizice, de grade, funcţii, vârstă sau sex.

 [Galerie foto]

————————————————————————————————————————————

2015 | 2016 | 2017