2014 | 2015 | 2016 | 2017

INTERVENŢIA MILITARILOR BRĂILENI PENTRU LIMITAREA EFECTELOR
FENOMENELOR METEOROLOGICE EXTREME DIN PERIOADA: 28-30.12.2014

            În perioada: 28 – 31.12.2014 militari din cadrul Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos” au participat la acţiuni pentru limitarea efectelor fenomenelor meteorologice extreme de pe raza judeţului Brăila.
            În baza prognozei meteo care anunţa căderi masive de zăpadă începând cu noaptea de 28 spre 29 decembrie 2014 şi a Hotărârii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, la nivelul comandamentului Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos” s-a constituit o grupă de răspuns având ca principală sarcină conducerea şi coordonarea forţelor şi mijloacelor aparţinând unităţilor militare dispuse în garnizoana Brăila, destinate intervenţiei în situaţii de urgenţă. În acest context, în data de 28 decembrie 2014, un efectiv de 13 militari şi 5 mijloace tehnice de la Batalionul 72 Geniu „Matei Basarab” şi Batalionul Nave Treceri Fluviale au primit ordin de deplasare în raioanele localităţilor Făurei şi Ianca pentru a interveni oportun în caz de necesitate.

             Începând cu 29 decembrie 2014, ora 04:00 militarii brăileni au acţionat pentru deblocarea căilor de comunicaţii din raioanele de dispunere, precum şi, în zilele următoare, pentru preluarea persoanelor ale căror mijloace de transport au fost imobilizate în zapadă, însoţirea reprezentanţilor ISU şi ai companiilor de furnizare a energiei electrice în scopul restabilirii alimentării cu energie electrică. În raport cu situaţia creată şi nevoile de intervenţie, la nivelul grupei de coordonare a acţiunilor s-a luat decizia de suplimentare a forţelor şi mijoacelor din cadrul unităţilor militare ale garnizoanei Brăila.
             Geniştii brăileni alături de colegii lor de alte arme solicitaţi să intervină în sprijinul populaţiei din judeţ, afectate de codiţiile meteorologice extreme, şi-au dovedit din plin nivelul ridicat de pregătire în mânuirea utilajelor specifice, curajul de a înfrunta vicisitudinile vremii şi nu în ultimul rând solidaritatea ce defineşte apartenenţa la structurile militare.

ZIUA VICTORIEI REVOLUŢIEI ROMÂNE ŞI A LIBERTĂŢII

             Ca în fiecare an, după 1989, în ziua de 22 decembrie 2014 începând cu ora 08:00, în prezenţa familiei şi personalului unităţii, preotul militar Cristian Leontin a oficiat serviciul religios de pomenire a locotenent-colonelului (post mortem) Milea Dumitru. Cu respect şi pioşenie, în spiritul creştin–ortodox, au fost aprinse lumânări şi au fost depuse flori la monumentul închinat memoriei unuia dintre eroii oştirii, căzut pentru libertate în decembrie 1989 şi a cărui amintire o menţinem vie pentru generaţiile de astăzi şi de mâine.
             Manifestările prilejuite de Ziua Revoluţiei Române şi a Libertăţii au continuat în Piaţa Independenţei printr-un ceremoniar militar-religios la care au fost prezenţi: comandantul garnizoanei Brăila, domnul colonel Soare Gheorghe, comandanţii unităţilor militare din garnizoană, cadre militare, reprezentanţi ai autorităţilor publice locale şi cetăţeni ai urbei. La Troiţa Revoluţiei din Decembrie 1989 au fost depuse coroane de flori în memoria celor ce s-au sacrificat pentru libertate, în acordurile Muzicii Militare a garnizoanei. Activitatea s-a încheiat cu defilarea gărzii de onoare constituite din militari aparţinând tuturor categoriilor de forţe existente în garnizoana Brăila.

 [Galerie foto]

ZIUA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI

                Manifestările prilejuite de Ziua Naţională a României au debutat în garnizoana Brăila cu spectacolul muzical coregrafic susţinut de colaboratorii Cercului Militar, în data de 27.11.2014 începând cu ora 14:00. În deschiderea spectacolului doamna profesor Adriana Grigorescu a prezentat o comunicare cu tema: „1 Decembrie – Marea Unire în date istorice”.
                De asemenea, a fost organizată şi o foto-expoziţie itinerantă cu titlul: „Eroul necunoscut, simbol al eroismului naţional” de către Cerculul Militar Brăila în colaborare cu Asociaţia Naţională „Cultul Eroilor Regina Maria”, filiala Brăila. Expoziţia a putut fi vizitată în perioada: 02.12-10.12.2014.
                 În data de 01 Decembrie 2014, în incinta Casei Tineretului din municipiul Brăila, după o scurtă alocuţiune a prefectului judeţului Brăila, doamna Vasilica Vâlcu, Muzica Militară a garnizoanei Brăila împreună cu ansambluri de dansatori au oferit publicului brăilean prezent la manifestare un program variat de muzică şi dans cu tema – Ziua Naţională a României. În continuarea spectacolului, participanţii au fost invitaţi în Piaţa Independenţei pentru a primi defilarea gărzii de onoare. A urmat un exerciţiu demonstrativ de mânuire a armamentului executat cu precizie de către detaşamenul drill-team al Batalionului 285 Artilerie „Vlaicu Vodă”. Activitatea s-a încheiat cu depunerea de buchete de flori la Monumentul Sublocotenentului Erou Ecaterina Teodoroiu.

 [Galerie foto]

COMEMORAREA VICTIMELOR HOLOCAUSTULUI

             În data de 8 octombrie 2014, începând cu ora 11.00, la Cimitirul Evreiesc situat pe strada Zambilelor, cartier Nedelcu Chercea din Brăila, au avut loc manifestări dedicate comemorării victimelor Holocaustului. După rostirea alocuţiunilor de către reprezentanţii Instituţie Prefectului judeţului Brăila şi Comunitatea Evreilor Brăila şi oficierea ceremonialului religios, comandantul garnizoanei Brăila, domnul colonel Soare Gheorghe, a depus o jerbă de flori la Monumentul Holocaustului alături de reprezentanţii administraţiei publice locale brăilene.

 [Galerie foto]


COMPETIŢIA „SUBOFIŢERUL/SOLDATUL ANULUI 2014”
-- ETAPA PE UNITĂŢI SUBORDONATE STATULUI MAJOR AL FORŢELOR TERESTRE --

             În perioada 22 - 26 septembrie 2014, Brigada 10 Geniu „Dunărea de Jos” a fost gazda competiţiei „Subofiţerul/Soldatul Anului 2014”, etapa pe unităţi subordonate Statului Major al Forţelor Terestre.
             Scopul competiţiei a fost de a identifica, promova şi recompensa pe cei mai bine pregătiţi maiştri militari, subofiţeri, gradaţi şi soldaţi profesionişti, capabili să lupte, să conducă şi să instruiască militarii din subordine pentru îndeplinirea misiunilor încredinţate. Activitatea a fost organizată şi condusă de consilierul şefului Statului Major al Forţelor Terestre, plutonier adjutant principal Marius Stoian, împreună cu membrii comisiei de evaluare constituită din consilieri ai comandanţilor unităţilor militare din Forţele Terestre.
             Cei 21 de participanţi au dat dovada profesionalismului şi înaltului nivel de pregătire pe parcursul unor probe care au constat în trageri cu armamentul de infanterie, pregătire fizică, cunoaşterea şi aplicarea regulamentelor militare, cunoaşterea limbii engleze, precum şi ealuarea modului de acţiune în diferite situaţii create de comisie în câmpul tactic.
             Câştigătorul etapei la grupa maiştilor militari şi subofiţerilor a fost declarat sergentul-major Mihăilă Ion, urmat pe locul II de sergentul Roşioru Adrian şi pe locul III de sergentul-major Tar Carol. La grupa gradaţilor şi soldaţilor profesionişti, ocupantul locului I a fost caporalul Mihalache Gabriel, locul II caporal Sorian Cosmin, respectiv pe locul III clasându-se caporalul Ivan Marian. Ocupanţii locurilor I vor participa la etapa desfăşurată pe Statul Major al Forţelor Terestre, activitate ce va avea loc în luna octombrie 2014.
             În cadrul festivităţii de premiere, atât gazda competiţiei, comandantul Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos”, domnul colonel Soare Gheorghe, cât şi consilierul şefului Statului Major al Forţelor Terestre, plutonier adjutant principal Marius Stoian, au apreciat nivelul ridicat de pregătire al concurenţilor, au evidenţiat în mod deosebit motivarea acestora şi au recompensat pe participanţi.

 [Galerie foto]


BATALIONUL NAVE TRECERI FLUVIALE, PUNTEA PESTE FLUVIUL DUNĂREA

             În luna septembrie 2014, Batalionul Nave Treceri Fluviale, primeşte ordinul ca în maxim 24 de ore să asigurea mobilitatea forţelor Regimentului 52 Artilerie Mixtă şi a unei subunităţi din Republica Moldova prin executarea trecerii peste Fluviul Dunărea, între Poligonul Vărsătura şi localitatea Măcin.
             La primirea ordinului, militarii Batalionului Nave Treceri Fluviale, au realizat importanţa şi mai ales oportunitatea de a participa la o activitate de instruire interarme. În pofida activităţilor la care era angrenat întregul personal al batalionului, perioada de întreţinere a tehnicii pentru trecerea la sezonul rece fiind în plină desfăşurare, s-au pregătit două nave de tip BAC, iar la primele ore ale dimineţii următoare, au fost prezenţi la punctul de îmbarcare, gata de primire a tehnicii şi personalului Regimentului 52 Artilerie Mixtă.
 
           Pe timpul activităţilor de îmbarcare, transport şi debarcare, militarii Batalionului Nave Treceri Fluviale, împreună cu cei ai Regimentului 52 Artilerie Mixtă, au aplicat procedurile deja testate anterior în timpul perioadelor de instruire, acestea demonstrându-şi eficienţa, prin faptul că ordinul a fost îndeplinit în tocmai şi la timp dar şi fără niciun incident. Complexitatea activităţii este dată şi de faptul că diferă în funcţie de specificul structurii îmbarcate, ceea ce reclamă o cunoaştere foarte bună a procedurilor dar reprezintă şi un prilej foarte bun de testare şi chiar de îmbunătăţire a acestora pentru activităţile viitoare.
             Pe lângă aspectele utile generate de instruirea în comun, activitatea demonstrează mai mult ca oricând eficienţa Batalionului Nave Treceri Fluviale în vederea asigurării mobilităţii forţelor peste cursurile mari de apă. În acest context şi în lipsa infrastructurii specifice în această zonă a Dunării, Batalionul Nave Treceri Fluviale asigură pentru structurile din Forţele Tereste îndeplinirea misiunilor încredinţate, realizând şi o o economie substanţială de timp şi resurse.
             Afirmaţia este susţinută prin faptul că, la primirea ordinul de a schimba locaţia executării misiunii din Poligonul “Smârdan” în Poligonul “Babadag”, Regimentului 52 Artilerie Mixtă a reuşit, utilizând capabilităţile Batalionului Nave Treceri Fluviale, să se deplaseze în noua locaţie şi să se întoarcă în garnizoana de reşedinţă, într-un timp şi cu resurse mult diminuate.

 [Galerie foto]


COMPETIŢIA „SUBOFIŢERUL/SOLDATUL ANULUI 2014”  
-- ETAPA PE BRIGADA 10 GENIU „DUNĂREA DE JOS” --

              În perioada 01 – 05 septembrie 2014, la sediul comandamentului Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos” s-a desfăşurat competiţia „Subofiţerul/Soldatul Anului 2014”, etapa pe marea unitate. La activitate au participat câştigătorii etapelor desfăşurate la nivelul batalioanelor subordonate.
 
           Scopul competiţiei a fost de a identifica, promova şi recompensa pe cei mai bine pregătiţi maiştri militari, subofiţeri, gradaţi şi soldaţi profesionişti, capabili să lupte, să conducă şi să instruiască militarii din subordine pentru îndeplinirea misiunilor încredinţate. Activitatea a fost organizată şi condusă de consilierul comandantului Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos”, plutonier adjutant principal Marian Rogoz, împreună cu membrii comisiei de evaluare constituită din consilierii comandanţilor unităţilor participante.
 
            Câştigătorul competiţiei la grupa maiştilor militari şi subofiţerilor a fost declarat sergentul-major Carol Tar, din Batalionul 52 Geniu „Tisa”, iar la grupa gradaţilor şi soldaţilor profesionişti, caporalul Cosmin Sorian din aceeaşi unitate. Aceştia vor reprezenta Brigada 10 Geniu „Dunărea de Jos” la etapa pe mari unităţi subordonate Statului Major al Forţelor Terestre, activitate ce va avea loc în perioada 22 – 26 septembrie 2014, în garnizoana Brăila.
 
            Şeful de stat major al Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos”, domnul colonel Neculai Goliţă, a apreciat nivelul ridicat de pregătire al concurenţilor, a evidenţiat în mod deosebit motivarea acestora şi a recompensat pe participanţi cu diplome.

 [Galerie foto]


RESPECTÂNDU-NE EROII

             La 4 septembrie 2014, unul dintre eroii în viaţă ai Brăilei, participant la cea de-a doua conflagraţie mondială, veteran de război Grigore Săftoiu a împlinit venerabila vârstă de 101 ani. Acest eveniment deosebit nu a trecut neobservat nici pentru militarii garnizoanei Brăila. În semn de recunoştinţă şi respect pentru serviciile aduse Patriei sub drapelul tricolor, comandantul garnizoanei Brăila a transmis sărbătoritului o diplomă de excelenţă şi un frumos buchet de flori, însoţite de urările de sănătate şi bucurie alături de familie şi prieteni. Domnul locotenent-colonel Viorel Calenciuc, participant la eveniment în calitate de reprezentant al comandantului garnizoanei, a ţinut să-l asigure pe sărbătorit de consideraţia şi aleasa preţuire a militarilor brăileni faţă de eroii urbei.
             La sărbătorirea împlinirii celor 101 ani de către domnul Grigore Săftoiu, comandantul Centrului Militar Judeţean Brăila, domnul colonel Ion Frăţiman, a transmis mesajul secretarului de stat pentru relaţia cu Parlamentul, informare publică şi creşterea calităţii vieţii personalului, doamna Otilia Sava, de apreciere şi recunoştinţă pentru veteranul de război. Urărilor de sănătate şi bucurie li s-au alăturat şi primarul municipiului Brăila, domnul ing. dr. Aurel Simionescu precum şi preşedintele Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război filiala „Gl. Gheorghe Avramescu” Brăila, domnul general (Rtr.) Temistocle Sandu.
             La mulţi ani domnule Grigore Săftoiu!

 [Galerie foto]


GENIŞTII BRIGĂZII 10 – ACOLO UNDE SE CĂLESC CARACTERELE PUTERNICE

        În perioada august – noiembrie 2014, militarii Brigăzii 10 Geniu “Dunărea de Jos” execută activităţi de amenajare genistică a infrastructurii necesare desfăşurării activităţilor în Centrul de Instruire pentru Luptă al Forţelor Terestre (CIL-FT Cincu).
        Unul din obiectivele activităţii îl constituie perfecţionarea nivelului de pregătire a specialiştilor genişti privind lucrul cu tehnica din dotare, prin executarea de activităţi practice în teren. De la amenajarea drumurilor, a trecerilor prin vaduri, desecarea unei porţiuni de teren până la amenajarea din punct de vedere genistic a unei poziţii de luptă, geniştii Brigăzii 10 sunt provocaţi permanent de condiţiile meteorologice şi dificultatea terenului în care se execută lucrările. Numai pregătirea teoretică şi abilităţile practice dezvoltate în sutele de ore de pregătire, le sunt aliaţi în ducerea misiunii încredinţate la îndeplinire. .

 [Galerie foto]


NUMIREA ÎN FUNCŢIE A COMANDANTULUI BRIGĂZII 10 GENIU „DUNĂREA DE JOS”

        Astăzi, 24 iulie 2014, la sediul Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos” a avut loc ceremonia organizată cu prilejul numirii în funcţia de comandant a domnului colonel Gheorghe SOARE.
        Evenimentul s-a desfăşurat în prezenţa domnului general de brigadă dr. Vasile ROMAN, şeful Instrucţiei şi Doctrinei din Statul Major al Forţelor Terestre, a oficialităţilor administraţiei publice locale, precum şi a numeroşi invitaţi din rândul cadrelor militare în rezervă şi retragere, veterani de război, comandanţi ai instituţiilor militare aparţinând sistemului naţional de apărare din Brăila. .

 [Galerie foto]


VIZITA COPIILOR DIN CADRUL FUNDAŢIEI SURORILE CLARISE
LA COMANDAMENTUL BRIGĂZII 10 GENIU „DUNĂREA DE JOS”

       Joi, 24 iulie 2014, la sediul comandamentului Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos”, a avut loc vizita unui grup de copiii din cadrul Fundaţiei Surorile Clarise din Brăila.
       Beneficiari ai Centrului de Zi şi ai Centrului Rezidenţial din cadrul Fundaţiei Surorile Clarise ale Sfântului Sacrament, copiii cu vârste cuprinse între 6 şi 14 ani au venit în unitatea militară, însoţiţi de pedagogii sociali ai Fundaţiei, plini de entuziasm şi curiozitatea specifice vârstei. Activitatea face parte din proiectul educaţional „Vreau să aleg bine o meserie”, iniţiat de Fundaţie, premisă de la care s-a pornit în promovarea la nivelul comandamentului Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos” a carierei militare în rândul tenerei generaţii. Impresionaţi de armamentul şi tehnica prezentate la standurile amenajate în acest sens de militari, copiii şi-au exprimat dorinţa de a reveni în unitate şi a participa la activităţile specifice organizate în viitor.

 [Galerie foto]


MILITARI BRĂILENI PARTICIPANŢI LA EXERCIŢIUL „MĂLINA 14”

       În data de 18 iunie 2014, ministrul apărării naţionale, domnul Mircea DUŞA, şefii statelor majore ale categoriilor de forţe precum şi comandanţii marilor unităţi şi unităţilor militare din forţele terestre, printre care s-a numărat şi comandantul Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos”, domnul colonel Gheorghe SOARE, au asistat la tragerile de luptă executate de participanţii la exerciţiul „Mălina 14”. Exerciţiul interarme „Mălina 14” este un exerciţiu întrunit cu trageri de luptă, care are la bază un scenariu fictiv, bazat pe ducerea luptei de apărare pe poziţii de către un grup de luptă costituit din subunităţi de infanterie mecanizată, tancuri şi artilerie, cu sprijinul forţelor aeriene, întocmit pentru a crea cadrul tactic necesar îndeplinirii obiectielor de instruire ale participanţilor. La exerciţiu au participat şi militarii brăileni aparţinând Batalionului 285 Artilerie „Vlaicu Vodă” din cadrul Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată „Unirea Principatelor”. Trupele terestre au fost sprijinite de o escadrilă formată din patru elicoptere IAR 330 PUMA SOCAT şi patru avioane IAR 99 ŞOIM, de la Baza 95 Aeriană. Astfel, peste 1000 de militari şi 220 de mijloace tehnice au fost implicate în exerciţiu. Atât oficialităţile militare cât şi reprezentanţii mass-media prezenţi în Poligonul Smârdan, au apreciat modul de desfăşurare al exerciţiului, considerându-l o reuşită.

 [Galerie foto]CINSTIREA MEMORIEI ÎNAINTAŞILOR GENIŞTI LA ANIVERSAREA A 155 DE ANI DE LA ÎNFIINŢAREA ARMEI GENIU

       În cadrul manifestărilor dedicate împlinirii a 155 de ani de la înfiinţarea armei Geniu, militarii Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos” au adus un sincer omagiu iluştrilor înaintaşi prin depunerea de coroane de flori la monumentele reprezentative din ţară. Astfel, în contextul unor ceremonii de o mai mică sau mai mare amploare, geniştii şi-au exprimat recunoştinţa faţă de cei pe urmele cărora calcă şi care au pus piatra de temelie la edificiul armei geniu, la Bucureşti, Brăila, Galaţi sau Valea Ursului, judeţul Vaslui. În memoria eroilor armei geniu din războiul de reîntregire al neamului, în Bucureşti a fost ridicat un impresionant monument. Elementul dominant al monumentului, care înfăţişează şi simbolizează chintesenţa tăriei armatei române, sufletul mare, mândru şi generos al soldatului român, este Leul, rege al forţei dar şi al frumuseţii, stând biruitor, într-o mişcare triumfală, cu labele din faţă pe trofeele cucerite de la inamic, peste care se desfăşoară faldurile unui drapel. Specificul armei este redat prin statuile a patru ostaşi genişti, reprezentând specialităţile: pionieri, căi ferate, pontonieri şi telefonişti-telegrafişti. Pe soclu se află inscripţia: „Spuneţi generaţiilor viitoare că noi am făcut suprema jertfă pe câmpurile de bătaie pentru întregirea neamului”. De asemenea, vineri, 30 mai 2014, în garnizoana Brăila, la Batalionului 72 Geniu „Matei Basarab” a avut loc ceremonia de depunere de coroane la Monumentul eroilor genişti şi Monumentul eroului pontonier Eftimie Croitoru, activitate la care au participat pe lângă militarii în activitate, cadre militare în rezervă şi retragere dar şi veterani de război. În aceeaşi zi, reprezentanţi ai Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos”, aduceau la Galaţi, la monumentul eroilor genişti, mesajul lor de cinstire a celor care astăzi nu mai sunt printre noi. La ceas de sărbătoare, geniştii nu l-au uitat pe comandantul primei subunităţi de geniu din armata română, căpitanul, ulterior maiorul, Panait Donici. În localitatea nemţeană Valea Ursului, în prezenţa oficialităţilor locale şi a cetăţenilor, militarii Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos” au depus coroane de flori la mormântul genistului şi la monumentul din incinta cimitirului.

 [Galerie foto]


GENIŞTII ALBAIULIENI, DE LA ANTRENAMENT LA INTERVENŢIE ÎN SITUAŢIE REALĂ

        La 31 mai 2014, se împlinesc 155 de ani de când s-a înfiinţat primul batalion de geniu, prin aprobarea dată de domnitorul Alexandru Ioan Cuza consfinţindu-se în mod oficial naşterea unei noi arme în Armata României moderne. Prin participarea la toate marile evenimente militare din istoria românilor, începând cu Războiul de Independenţă, primul şi cel de-al doilea război mondial, dar şi activităţi desfăşurate pe timp de pace, pentru amenajarea teritoriului, istoria armei Geniu s-a identificat cu cea a Armatei Române. Tot în luna mai, Batalionul 136 Geniu „Apulum” Alba Iulia, condus de către col. dr. Corneliu Dinco, a pornit cu tehnică şi efective spre localitatea Sântimbru, unde a desfăşurat tabăra anuală de pregătire a pontonierilor, pe cursul râului Mureş. Timp de o săptămână, sub îndrumarea mr. Marius Foldvary şi a cpt. Paul Naicea, „podarii” albaiulieni au procedat la instalarea taberei şi realizarea trecerilor peste cursul de apă prin portiţe, deplasând la faţa locului şalupe, bărci pneumatice BP 10, pontoane PR 71, etc. Vineri, 16 mai 2014, în baza ordinelor primite de la eşaloanele superioare, Batalionul 136 Geniu „Apulum” Alba Iulia şi-a întrerupt activitatea desfăşurată în tabăra de instrucţie şi au trecut efectiv la situaţia reală, de ajutor a populaţiei sinistrate din judeţul Vâlcea. Astfel, la solicitarea prefectului vâlcean, maiorul Daniel Josan şi plutonierul major Marius Butură au evaluat gravitatea situaţiei inundaţiilor din satul Dosul Râului, comuna Nicolae Bălcescu, (podul rutier lung de 75 de metri peste râul Topolog fiind distrus în totalitate). Ca urmare a celor constatate, detaşamentul de pontonieri de la Batalionul 136 Geniu „Apulum”, subordonat Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos” Brăila, format din 23 de militari, împreună cu forţe şi mijloace aparţinând Centrului de Instruire pentru Geniu, E.O.D. şi Apărare CBRN „Panait Donici” au trecut la dezasamblarea podului rutier, asigurarea mijloacelor de trecere cu ajutorul unei bărci şi a unui cablu suspendat – în primă urgenţă – ulterior realizându-se o punte de trecere din lemn, obiectivul final al militarilor fiind de a reconstrui podul distrus. Acţiunea, realizată cu un important efort logistic şi uman, este încununată de succes, dovadă fiind mulţumirile şi aprecierile autorităţilor locale. Militarii Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos” sunt alături de camarazii lor, care, la ceas de sărbătoare pentru toţi genişti români, contribuie prin efortul lor la întărirea încrederii populaţiei în Armata României. Cu prilejul sărbătoririi Zilei Armei Geniu, adresăm colegilor noştri călduroase felicitări, urări de sănătate, putere de muncă şi succese deosebite în întreaga activitate, în nobila îndatorire de a sluji ţara în cadrul Forţelor Terestre ale Armatei României.

 [Galerie foto]


ANIVERSAREA A 155 DE ANI DE LA ÎNFIINŢAREA ARMEI GENIU 31 Mai 1859 – 31 Mai 2014

       Necesităţile impuse de dezvoltarea şi modernizarea organismului militar românesc, conjugate cu cele ale economiei naţionale, i-au determinat pe domnitorul Alexandru Ioan Cuza şi ceilalţi factori de decizie militară să pună bazele unor arme noi. În acest context ia fiinţa arma Geniului prin crearea în anul 1859 în Moldova a primei subunităţi române de geniu, Batalionul 1 Geniu, prin aprobarea dată la 31 Mai de domnitorul Alexandru Ioan Cuza pe Raportul Consiliului de Miniştrii nr. 1902. Primele batalioane de geniu ale oştirii române aveau un efectiv de 1000 de oameni fiecare, împărţiţi în patru companii. Comandant al acestor subunităţi a fost numit căpitanul, ulterior maiorul, Panait Donici, care s-a numărat printre organizatorii trupelor de geniu din ţara noastră. Printre manifestările dedicate împlinirii a 155 de ani de la înfiinţarea armei Geniu se numără şi Ziua Rezervistului Genist, desfăşurată în data de 22 mai 2014, care a debutat cu ceremonial religios de pomenire a eroilor genişti, la Capela Militară „Sfinţii Brâncoveni” din Brăila. Marţi, 27 mai 2014, la Biblioteca Judeţeană „Panait Istrati” Brăila, în intervalul orar 14.00-15.30 a avut loc vernisarea expoziţiei de fotografie, machete, uniforme şi medalistică „Geniu 155”. Activitatea a continuat cu prezentarea numărului omagial al revistei „Brăila Eroică” şi lansarea de carte a comisarului şef dr. Didi Miler: „Sisteme de apărare în România interbelică. Fortificaţiile militare din Moldova”, evenimente ce s-au bucurat de o prezenţă însemnată din rândurile militarilor brăileni dar şi a reprezentanţilor instituţiilor publice şi cetăţeni ai urbei. Miercuri, 28 mai 2014, a fost rândul presei să-şi dovedească măiestria în mânuirea nu doar a condeiului dar şi a armamentului individual, în cadrul Cupei presei la tir, manifestare desfăşurată de Brigada 10 Geniu „Dunărea de Jos” în cadrul aniversării a 155 de ani de la înfiinţarea armei Geniu. De asemenea, vineri, 30 mai 2014, la Batalionului 72 Geniu „Matei Basarab” are loc ceremonia de depunere de coroane la Monumentul eroilor genişti şi Monumentul eroului pontonier Eftimie Croitoru, activitate urmată de Ziua porţilor deschise. În aceeaşi zi, la Cercul Militar Brăila, va avea loc simpozionul „Arma Geniu la 155 de ani de existenţă. Trecut, prezent şi perspective” şi expoziţia de carte cu tematica „Arma Geniu - 155 de ani de istorie”. La finalul activităţilor desfăşurate în incinta Cercului Militar, comandantul Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos”, domnul colonel Gheorghe Soare va acorda însemne aniversare cadrelor militare în rezervă şi în activitate. Seara zilei va aduce publicului brăilean concertul aniversar susţinut de Muzica militară şi Drill-Team-ul garnizoanei Brăila împreună cu alţi colaboratori, pe Faleza Dunării, evenimentul încheindu-se cu retragerea cu torţe pe Calea Călăraşilor de la Monumentul eroinei Ecaterina Teodoroiu până la Catedrala Naşterea Domnului. În acelaşi timp, în garnizoanele Alba Iulia şi Satu Mare, au loc manifestări similare dedicate Zilei armei Geniu. Sâmbătă, 31 mai 2014, îi găseşte pe militarii Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos” şi invitaţii acestora în Piaţa Independenţei din municipiul Brăila pentru desfăşurarea ceremoniei militare dedicate împlinirii a 155 de ani de la înfiinţarea armei Geniu. De asemenea în apropierea Pieţei Independenţei va fi organizată şi o expoziţie cu tehnică specifică structurilor E.O.D. În continuare, asistenţa se va deplasa de la Piaţa Independenţei la Portul Militar unde vor avea loc prezentări ale standurilor de tehnică şi echipamente specifice militarilor genişti. Cu ocazia împlinirii a 155 de ani de la înfiinţarea armei geniu, militarii Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de jos”, prin activităţile şi acţiunile întreprinse la nivelul garnizoanei, doresc să aducă un omagiu iluştrilor înaintaşi genişti şi să asigure comunitatea locală că, aşa cum au făcut-o de fiecare dată, vor răspunde prezent ori de câte ori va fi nevoie de ei.

 [Galerie foto]

PARTICIPAREA BRIGĂZII 10 GENIU “DUNĂREA DE JOS” LA EXPOZIŢIA “BLACK SEA DEFENSE AND AEROSPACE – BSDA 2014”

        În perioada 14 – 16 mai 2014, în cadrul Complexului Romaero S.A. Bucureşti, are loc expoziţia internaţională dedicată apărării, securităţii naţionale, securităţii private, securităţii virtuale şi aeronauticii – BSDA 2014. Brigada 10 Geniu „Dunărea de Jos” a participat la eveniment în calitate de expozant alături de cele peste 100 de instituţii şi firme din România şi de peste hotare. Standul amenajat a permis expunerea de machete ale tehnicii navale fluviale realizate prin efortul maistrului militar principal (rz.) Precup Sorin. Prin calitatea şi acurateţea creaţiilor, atenţia la detalii şi ineditul său, standul a atras în cele 3 zile ale manifestării numeroşi vizitatori.

 [Galerie foto]

ZIUA VETERANILOR DE RĂZBOI

        Sâmbătă, 26 aprilie 2014, Filiala Brăila a Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război în colaborare cu Primăria comunei Movila Miresii şi garnizoana Brăila, a organizat sărbătorirea Zilei Veteranilor de Război la Monumentul Eroilor din comuna Movila Miresii.
        La activitate, alături de comandantul garnizoanei Brăila, domnul colonel Soare Gheorghe, care a depus cu această ocazie o coroană de flori la Monumentul Eroilor, au participat cadre militare din garnizoana Brăila şi Muzica Militară a garnizoanei. Activitatea a debutat cu întâmpinarea oficialităţilor militare şi civile, intonarea Imnului de stat al României şi a continuat cu oficierea serviciului religios. Au fost susţinute scurte alocuţiuni ale preşedintelui filialei Brăila a Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război şi primarului comunei Movila Miresii, gazda festivităţii. După depunerea de coroane, activitatea s-a încheiat cu susţinerea unui scurt program de către Muzica Militară a garnizoanei Brăila.

 [Galerie foto]


TABĂRA ROMÂNO – GERMANĂ DE ÎNGRIJIRE A MORMINTELOR DE RĂZBOI

            În perioada 17.03-10.04.2014, la Cimitirul ostaşilor germani Brăila s-a desfăşurat tabăra româno-germană de îngrijire a mormintelor de război, la care au participat alături de militarii activi şi rezerviştii din Republica Federală Germania şi militari din cadrul Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos”.
         
   Activităţile de întreţinere s-au desfăşurat în baza acordului dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Federale Germania privind mormintele româneşti de război din Republica Federală Germania şi mormintele germane de război din România, semnat la Bonn la 25.06.1996 şi ratificat prin Legea nr. 170/1997.
         
   La activitate au participat două echipe de militari germani şi două echipe de militari români, cu 12 militari fiecare echipă, în perioada 17.03 – 28.03.2014, respectiv câte 8 militari în perioada 31.03 – 10.04.2014.
         
   
Tabăra de lucru a fost deschisă luni, 17.03.2014, în prezenţa comandantului garnizoanei Brăila, col. Soare Gheorghe, a primarului municipiului Brăila, domnul dr.ing. Aurel Gabriel Simionescu, a căror mesaje de apreciere şi sprijin pentru acţiunea de îngrijire a mormintelor ostaşilor s-au materializat pe parcursul desfăşurării lucrărilor.
            Activitatea s-a desfăşurat zilnic de luni până vineri în intervalul orar 08.00 – 16.00. Pe tot parcursul taberei de lucru administraţia locală, prin direcţiile specializate Serviciul de Utilitate Publică, Administrare şi Gospodărire Locală; Direcţia Cultură, Învăţământ, Sport şi Turism; Serviciul de Utilitate Publică, Administrare Fond Locativ şi Cimitire a asigurat cu operativitate suportul logistic pentru efectuarea lucrărilor planificate şi îndeplinirea în totalitate a obiectivelor stabilite. Lucrările executate au cuprins: defrişarea arborilor tuia şi scoaterea rădăcinilor; repararea gardului împrejmuitor şi înlocuirea plăcilor din beton deteriorate precum şi evacuarea deşeurilor şi a resturilor vegetale. Militarii germani au beneficiat de cazare contra cost la căminul militar de garnizoană, iar hrănirea s-a efectuat la popota garnizoanei Brăila, la tarifele stabilite de instrucţiunile în vigoare.
         
   
Cu sprijinul Direcţiei Cultură, Învăţământ, Sport şi Turism din cadrul Primăriei municipiului Brăila au fost organizate vizite la obiective culturale şi istorice din municipiul Brăila, ceea ce a contribuit la evidenţierea vechimii, istoriei, diversităţii culturale şi potenţialului pe care îl oferă Brăila.
            Vineri, 28 martie 2014, la finalul misiunii primei echipe de militari germani, ataşatul apărării la Ambasada R.F. Germania la Bucureşti,  a efectuat o vizită de informare pe parcursul căreia a apreciat foarte bunele relaţii de cooperare şi colaborare construite de cele două echipe şi susţinerea obiectivelor de către autorităţile administraţiei publice locale. Pe parcursul celei de a doua părţi a taberei de lucru, desfăşurată în perioada 29.03 – 10.04.2014, au continuat lucrările cu scoaterea rădăcinilor, evacuarea deşeurilor, completarea cu gazon şi repararea gardului împrejmuitor. La sfârşitul activităţii putem aprecia că mandatul aprobat a fost îndeplinit în totalitate de către delegaţia română.
            Conform informaţiilor furnizate de domnul col.(r) Scarlat Cristian, reprezentantul VDK în România, în cursul anului 2014, septembrie-octombrie, se va organiza o tabără de lucru a cărei obiective vor fi comunicate pe canale oficiale.

 [Galerie foto]


10 ANI DE LA ADERAREA ROMÂNIEI LA NATO

            Urmare a deciziei politice unanime, venită ca răspuns al dezideratului societăţii româneşti de asumare a valorilor nord-atlantice, România a demarat un amplu proces de transformare şi adaptare a structurilor sale politice, militare şi diplomatice, concretizate prin invitaţia de a adera la Alianţa Nord-Atlantică în data de 21 noiembrie 2002.
            La 29 martie 2004, România a aderat la NATO prin depunerea instrumentelor de ratificare la Departamentul de Stat al SUA, stat depozitar al Tratatului Alianţei Nord-Atlantice. Depunerea instrumentelor de ratificare a fost urmată, la 2 aprilie 2004, de ceremonia arborării oficiale a drapelului României la sediul NATO.
           
Contribuţia României la promovarea politicii de securitate a Alianţei s-a extins dincolo de spaţiul din imediata sa vecinătate, în Zona Mării Negre, a Caucazului şi chiar până în Asia Centrală. O asemenea politică a fost sincronizată cu strategia de securitate şi eforturile Alianţei de a contracara riscurile asimetrice specifice secolului XXI, în special terorismul şi proliferarea armelor de distrugere în masă.
           
În cadrul manifestărilor ocazionate de aniversarea a 10 ani de la aderarea României la NATO, la nivelul garnizoanei Brăila, în data de 4 aprilie 2014, începând cu ora 14.00, la Cercul Militar a avut loc un simpozion pe această temă, la care a participat personal din cadrul tuturor unităţilor militare brăilene.

 [Galerie foto]


MILITARII BRIGĂZII 10 GENIU „DUNĂREA DE JOS” ÎN SPRIJINUL POPULAŢIEI AFECTATE DE FENOMENELE METEO EXTREME

             Miercuri, 05 februarie 2014, îi găseşte pe militarii Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos” în acţiune aşa cum au făcut-o încă din primele momente ale luptei brăilenilor cu natura dezlănţuită. Natura misiunilor primite de militari se schimbă odată cu evoluţia evenimentelor. De la salvarea şi evacuarea persoanelor, la deszăpezirea căilor de acces şi gospodăriilor, acum geniştii brăileni primesc ordinul de a distribui alimente şi materiale de primă necesitate în zonele greu încercate de căderile masive de zăpadă.
            Crucea Roşie Brăila, reprezentată de doamna Florica Focşa, a mobilizat un grup de voluntari din colegiile brăilene şi împreună cu militarii Brigăzii 10 Geniu şi reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Brăila, au demarat în dimineaţa zilei de 05 februarie acţiunea de transport şi distribuire alimente şi materiale către localităţile afectate de ninsori, din zona comunei Roşiori.
            Aşa cum s-a precizat în ordinul de acţiune, plt.adj.pr. Tănase Tudorel împreună cu caporalii Sîrbu Cristian, Tătăreanu Ionel şi Lăcătuş George sunt prezenţi la ora stabilită, la sediul Crucii Roşii din Brăila. Tinerii voluntari brăileni se îmbarcă în camionul deja încărcat cu alimente şi materiale din ziua precedentă de către militari, şi autovehiculul, însoţit de un echipaj de la I.S.U., se pune în mişcare către destinaţie. Drumul până la Roşiori este străbătut în timp scurt şi fără probleme de autovehiculul militar. Din comuna Roşiori li se alătură primarul localităţii care îi însoţeşte la localitatea Pribeagu, punctul final al misiunii executate. Şoferul de pe camionul militar, caporalul Sîrbu Cristian îşi dovedeşte din plin abilităţile dobândite în atâtea misiuni executate fără incidente, reuşind să-şi croiască drum printre nămeţii ce tronează pe marginea drumului. Ajunşi la destinaţie, militarii şi voluntarii Crucii Roşii se organizează rapid şi distribuţia alimentelor şi materialelor începe imediat. Coordonaţi de primarul comunei, sătenii aşteaptă cu răbdare pachetele de alimente, păturile şi perechile de cizmele aduse. Cele 50 de familii greu încercate de vremea ultimelor zile, mai au încă puterea să zâmbească şi să spere că Armata nu i-a uitat şi nu îi va uita indiferent de vreme şi vremuri.

 [Galerie foto]

LUPTA MILITARILOR BRĂILENI CU NATURA DEZLĂNŢUITĂ

            25 ianuarie 2014 dă startul, ca într-o partidă de şah, unei aprige lupte a brăilenilor cu natura dezlănţuită. Prima mişcare pe tabla de şah a Bărăganului o reprezintă căderea unei cantităţi mari de zăpadă, asociată cu viscol puternic. La solicitarea autorităţilor locale, militarii din garnizoana Brăila reacţionează rapid şi în urma unor ordine clare şi concise, având la bază planurile de acţiune în asemenea situaţii, pornesc la acţiune.
            Făurei este prima localitate unde geniştii Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos”, împreună cu artileriştii Batalionului 285 Artilerie „Vlaicu Vodă”, strâng rândurile, gata să intervină. Noaptea de 26 / 27 ianuarie îi găseşte pe militarii cantonaţi în Făurei, croind drum printre nămeţi pentru ambulanţa ce transporta o femeie gravidă spre spitalul din localitate. Fără a ţine cont de zăpada care continua să cadă, spulberată de un vânt tăios, în acea noapte de ianuarie, militarii brăileni sprijineau lupta continuă a utilajului din dotarea geniştilor, pentru descongestionarea drumurilor ce duceau la spital. Lupta este câştigată spre dimineaţă, femeia transportată de urgenţă la spital dă naştere unui băieţel sănătos, ca o mulţumire adusă eforturilor depuse în noaptea precedentă.
           
Timpul de odihnă al militarilor este condiţionat de activităţile ce au urmat în zilele de 27 şi 28 ianuarie. Deszăpezirea locuinţelor bătrânilor neputincioşi, a spitalului, grădiniţei şi altor obiective importante sunt realizate de detaşamentele de militari ce acţionau în raza localităţii Făurei conform unui grafic de rotire a acestora elaborat de structura constituită la nivelul garnizoanei Brăila.
           
Ziua de 29 ianuarie permite naturii dezlănţuite să dea o grea lovitură judeţului Brăila, prin cantităţile mari de zăpadă permanent şi violent spulberate de un vânt ce sufla cu peste 80 Km/h. Datorită noii situaţii create, se instituie codul roşu începând cu orele 22.00. Răspunsul militarilor Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos”, ai Batalionului 285 Artilerie „Vlaicu Vodă”, Batalionului 528 Cercetare „Vlad Ţepeş” şi unităţilor de marină din cadrul Serviciului Fluvial al Comandamentului Flotei dislocate în garnizoana Brăila, vine şi de această dată prompt. Sprijiniţi de o ambulanţă aparţinând Spitalului Militar de Urgenţă Galaţi – sosită să ofere asistenţă medicală în localităţile înzăpezite – geniştii, artileriştii, cercetaşii şi marinarii brăileni nu cedează teren în faţa vremii necruţătoare ce loveşte localităţile Filipeşti, Gemenele, Scorţaru Nou, Surdila Găiseanca sau Horia. Paralel cu acţiunile de deszăpezire se demarează activităţi de depozitare, transport şi distribuţie a unor însemnate cantităţi de carburant, asigurate de la rezervele de stat, cu tehnica militară avută la dispoziţie.
           
După o noapte de vânt şi ninsori, ziua de 30 ianuarie îi găseşte pe militarii brăileni mai hotărâţi ca niciodată să pună capăt luptei cu natura şi să răspundă strigătului de ajutor ce se auzea din partea populaţiei civile, captive în propriile case de nămeţii ce depăşeau în unele locuri 4 metri. Continuă să sosească în raioanele localităţilor Făurei, Galbenu, Gemenele, Scorţaru Nou, detaşamente de militari brăileni, adevăraţi eliberatori din închisoarea de zăpadă şi gheaţă. În aceele zile de efort susţinut, brăilenilor li se alătură militari aparţinând Batalioanelor 300 Infanterie şi 284 Tancuri din Galaţi. Se acţionează şi în municipiul Brăila pentru deszăpezirea locuinţelor persoanelor în vârstă sau bolnave ce solicită ajutor; cisternele de carburanţi îşi continuă misiunile în judeţul Brăila şi un nou tip de misiuni sunt executate de militari: transportul alimentelor de primă necesitate în zonele greu încercate de ninsori.
           
Se continuă activităţile de deszăpezire, transport alimente şi carburant, devenite rutină pentru militari şi în zilele de 31 ianuarie respectiv 01 februarie.
           
O situaţie aparte ne reţine însă atenţia. În localitatea Movila Miresii, trăieşte într-o casă modestă, o femeie necăjită, doamna Aramă Marioara, mamă a 10 copii. Nici ea nu este ocolită de efectele fenomenelor meteorologice extreme, petrecute în ultimele zile. Colonelul Gheorghe Soare, comandantul garnizoanei Brăila, impresionat de situaţia apărută, organizează rapid, împreună cu specialiştii din subordine, distribuirea unei cantităţi de lemne necesare încălzirii locuinţei familiei Aramă. Militarii se mobilizează şi în dimineaţa zilei de 02 februarie, intenţia devine realitate.

             Imaginile nu mai lasă locul altor comentarii …[Galerie foto]


INTERVENŢIA MILITARILOR BRĂILENI PENTRU LIMITAREA EFECTELOR FENOMENELOR METEOROLOGICE EXTREME DIN PERIOADA: 26-27.01.2014

            La activităţile de intervenţie în situaţii de urgenţă desfăşurate în raionul localităţii Făurei, judeţul Brăila, unităţile militare din garnizoana Brăila au participat în perioada: 26-27.01.2014 cu un efectiv de 32 militari (ofiţeri, subofiţeri, gradaţi şi soldaţi profesionişti), 2 încărcătoare frontale tip WOLLA şi 2 autovehicule DAC 665 T, cu misiunea de a acţiona în sprijinul autorităţilor locale pentru limitarea efectelor fenomenelor meteorologice extreme. Încă de la primirea misiunii, pe timpul deplasării în raionul ordonat, autovehiculele militare au scos din nămeţi 3 autoturisme în zona localităţilor Mircea Vodă şi Făurei. De asemenea, detaşamentul de intervenţie, constituit din personal şi tehnică aparţinând Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos” şi Batalionului 285 Artilerie “Vlaicu Vodă”, au primit misiunea de a descongestiona străzile din Făurei în scopul facilitării accesului ambulanţei ce transporta un pacient din localitatea Galbenu şi o femeie însărcinată din localitatea Robeasca, jud. Brăila. Acţiunea de deszăpezire a itinerariului de deplasare a ambulanţei de la intrarea în Făurei până la spitalul din localitate a început pe 27 ianuarie, în jurul orelor 04.00, în aceleaşi condiţii de viscol şi ninsoare ce s-au manifestat şi în ziua precedentă. Militarii brăileni au acţionat cu un efectiv de 18 militari, folosind încărcătorul frontal tip WOLLA operat de sergentul Zeca Iulian şi un autovehicul DAC 665 T, diferenţa de militari şi tehnică constituindu-se în cel de-al doilea schimb planificat să intervină. Odată încheiată acţiunea cu ajungerea la spital a ambulanţei, la ora 05.20, militarii detaşamentului s-au organizat pentru executarea următoarei misiuni – reprezentând deszăpezirea locuinţelor în care se găseau bătrâni neputincioşi respectiv deszăpezirea arterelor afectate de depunerile mari de zăpadă din localitatea Făurei. Întreaga activitate condusă de comandantul detaşamentului, Slt. Obrocaru Adrian, în colaborare cu primarul şi viceprimarul localităţii Făurei, s-a dovedit a fi încununată de succes.
            Detaşamentul de intervenţie a fost înlocuit de un altul, începând cu 27.01.2014, orele 13.00, având de asemenea misiunea de a acţiona în sprijinul autorităţilor locale pentru limitarea efectelor fenomenelor meteorologice extreme.
 

 [Galerie foto]

CERCETAŞII BRIGĂZII 10 GENIU „LA ÎNĂLŢIME”

            În perioada 20-31.01.2014, structurile de cercetare de geniu aparţinând Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos” execută (au executat) activităţi specifice de instruire în teren muntos împădurit în masivul Bucegi. Aceasta este (a fost) o activitate complexă dar şi o bună oportunitate pentru cercetaşii de geniu să-şi exerseze, perfecţioneze şi să-şi testeze deprinderile şi cunoştinţele necesare executării misiunilor pe timp de iarnă.
            Aşa cum era şi de aşteptat, muntele a reuşit să solicite oamenii dar şi tehnica în condiţii uneori duse la extrem. Terenul greu accesibil, căile de pătrundere limitate, gheaţa şi zăpada, temperaturile poate cu mult prea scăzute faţă de zonele urbane, ceaţa pătrunzătoare ce-ţi ingheţa sufletul la propiu şi la figurat, au fost luate în piept cu stoicism de „băltăreţii” obişnuiţi mai degrabă cu şesul decât cu zonele montane, şi depăşite în cele din urmă după o scurtă aclimatizare la cei peste 1400 de metri altitudine.
            Prima săptămână de instruire a fost deosebit de intensă deoarece cercetaşii Brigăzii 10 Geniu au trebuit să-şi exerseze şi perfecţioneze tehnicile, tacticile şi procedurile specifice cercetării de geniu dar şi să treacă prin furcile caudine ale muntelui, şedinţele obligatorii oricărui cercetaş. Orientare topografică în zona montană, tehnici de supravieţuire în terenului muntos împădurit şi în vitregele condiţii atmosferice specifice sezonului de iarnă, deplasarea pe skiuri au fost totuşi condimentul activităţilor desfăşurate pe timpul taberei de instrucţie.
            Nici orele de noapte nu au fost ignorate. „Prepararea hranei şi asigurarea odihnei în condiţii de izolare este o cerinţă esenţială a cercetaşului” spune cap. Bogăţeanu Marius în timp ce se pregăteşte să aprindă cu amnarul un foc în formă de stea, lângă un adăpost improvizat sub o creangă de brad ruptă prea frumos de vânt pentru a nu fi folosită.
            „Militari din zone diferite ale ţării, dar cercetaşi de geniu în aceiaşi mare unitate - singura brigadă de geniu din Forţele Terestre, şi-au împărţit cunoştinţele şi experienţa în condiţii nu tocmai asemănătoare mediului lor de acţiune obişnuit, întărindu-se astfel coeziunea subunităţilor de cercetare de geniu”, relatează Mr. Gheorghe Adrian mulţumit de rezultatele pozitive obţinute de cercetaşi. „Pentru noi, ofiţerii planificatori şi coordonatori din comandamentul brigăzii, tabăra a început încă din luna noiembrie anul trecut când s-a iniţiat procesul de planificare şi organizare a activităţii. O activitate ca aceasta necesită întotdeauna o pregătire minuţioasă astfel încât toţi oamenii noştri să ajungă cu bine în tabără folosind tehnica din dotare, să aibă asigurate toate condiţiile de sprijin logistic astfel încât să se poată instrui şi să folosească la maximum oportunitatea oferită de această activitate, şi bineînţeles să-i aducem sănătoşi acasă”.
            A doua săptămână a debutat cu activităţi mai complexe, în cadru tactic, în prezenţa adversarului. Astfel, „de luni am trecut la nivelul doi” afirmă, zâmbind cu subânţeles, Mr. Lupaşcu Cătălin - coordonator al activităţilor, „omul care ţine cu ursul” cum spunea un cercetaş din structurile participante, obişnuit mai mult cu apa decât cu muntele şi copleşit la un moment dat de avalanşa de situaţii neprevăzute apărute pe timpul exerciţiului.
            Comandanţii detaşamentelor au adus elemente de noutate la fiecare exerciţiu, arătând o continuă preocupare pentru îmbunătăţirea calităţii instrucţiei. Mobilitatea cercetaşilor de geniu a fost îmbunătăţită substanţial prin însuşirea tehnicilor de deplasare pe schiuri, iar tehnicile de cercetare au fost perfecţionate prin "împrumutarea" celor specifice vânătorilor de munte. „Alternând activităţile mai dificile cu cele mai plăcute dar extrem de folositoare cercetaşului de orice fel face ca oamenii să accepte relativ uşor vicisitudinilor specifice zonei montane” spune Mr. Marchidanu Emilian în timp ce urmăreşte atent cu privirea coborârea cercetaşilor pe schiuri. Coordonator al instrucţiei pe skiuri acesta spune că deşi şi-ar fi dorit mai multă zăpadă este mulţumit că are totuşi posibilitatea de a împărtăşi experienţa sa cercetaşilor de geniu din brigadă.
            Vizibil încântat de progresele subordonaţilor săi, Sg.maj. Tar Carol spune că „la început, când am văzut munţii golaşi am crezut că anul acesta nu vom pune skiurile în picioare dar uite că natura ne-a ajutat”.
            În cadrul taberei de instrucţie la munte au participat şi specialiştii de comunicaţii şi informatică din cadrul brigăzii care s-au instruit pentru prima dată în condiţiile terenului muntos împădurit, activitatea fiind un adevărat test de anduranţă pentru aceştia – aşa cum sublinia Lt.col. Lupaşcu Marian.
            Şi de această dată s-a demonstrat că traiul în condiţii de izolare, deplasarea în ascuns, observarea şi ascultarea pe perioade îndelungate, exploatarea tehnicii şi armamentului în condiţii extreme necesită militari nu numai cu o pregătire bună, ci şi cu un caracter puternic, apt să suporte privaţiuni deosebite. Iar cercetaşii prezenţi în raionul de desfăşurare a taberei au dovedit din plin aceste calităţi.  

[Galerie foto]

ANALIZA ORDINII ŞI DISCIPLINEI PE GARNIZOANĂ ÎN ANUL 2013 

            În data de 10.01.2014, începând cu ora 11.00, la Cercul Militar Brăila, a avut loc Analiza stării disciplinei militare pe garnizoană, pentru anul de instrucţie 2013. În prezenţa distinşilor reprezentanţi ai autorităţilor publice locale, prefectul judeţului Brăila, domnul ing. Gheorghi Obreja precum şi primarul municipiului Brăila, domnul ing. dr. Gabriel Aurel Simionescu, locţiitorul comandantului garnizoanei Brăila, domnul colonel Gheorghe Soare, a condus activitatea la care au participat şefii/comandanţii instituţiilor publice din municipiul Brăila şi comandanţii unităţilor militare din garnizoană.
            Principalele probleme de pe ordinea de zi au fost: modul în care ordinea şi disciplina militară în garnizoană au fost respectate în anul de instrucţie 2013, activităţile importante din garnizoana Brăila ce vor avea loc în anul 2014 şi modul de cooperare între instituţiile din municipiul Brăila.
            Pe parcursul desfăşurării activităţii a fost evidenţiat interesul acordat, atât de instituţiile publice cât şi de structurile aparţinând Ministerului Apărării Naţionale, imaginii create în societate, imagine generată de faptele şi atitudinea fiecărui membru al organizaţiei. De asemenea, reprezentanţii administraţiei publice locale şi-au exprimat disponibilitatea colaborării cu unităţile militare din garnizoană în scopul creşterii prestigiului oraşului atât pe plan naţional cât şi internaţional.

         
  

2014 | 2015 | 2016 | 2017